|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Car Audio i CB - Przez głosniki słychać prace silnika - powaga
MARKONI 100 - 22 Sty 2009, 12:36 Temat postu: Przez głosniki słychać prace silnika - powaga Witam, odkąd załozyłem radio i podłaczyłem je przez standardową kostke, gdy przełacze z FM na AM to słychac jak głosniki szumią w tym samym rytmie co silnik, kiedy dodam gazu głosniki to samo szumia głosniej , kiedy auto na zimnym silniku i małych obrotach pracuje nierówno to głosniki równiez szumią w tym samym rytmie. Dodam ze radio zle odbiera ale FM i łapie dużo zakłocen. Pod jakie inne zasilanie moge podłaczyc radio aby nie miec takich ani innych problemów
arecki - 22 Sty 2009, 12:45
podłącz bezpośrednio do akumulatora...daj na kablu tylko jakiś bezpiecznik
SpiderMAN - 22 Sty 2009, 21:38
A plus prosto z akku masz przy zapalniczce... , albo jak jej nie masz, to tam tez jest, kostka...
uciu - 22 Sty 2009, 23:15 Temat postu: Re: Przez głosniki słychać prace silnika - powaga
MARKONI 100 napisał/a: | Witam, odkąd załozyłem radio i podłaczyłem je przez standardową kostke, gdy przełacze z FM na AM to słychac jak głosniki szumią w tym samym rytmie co silnik, kiedy dodam gazu głosniki to samo szumia głosniej , kiedy auto na zimnym silniku i małych obrotach pracuje nierówno to głosniki równiez szumią w tym samym rytmie. Dodam ze radio zle odbiera ale FM i łapie dużo zakłocen. Pod jakie inne zasilanie moge podłaczyc radio aby nie miec takich ani innych problemów |
Załóż filtr antyzakłóceniowy przed kostką i problem zniknie, kupisz chyba w każdym sklepie caraudio, kosztuje kilka, może kilkanaście złociszy
dida - 26 Sty 2009, 22:24
filtr nie zawsze pomaga tak jak bysmy chcieli..sam miałem ten problem..filtr pomógł w 50 %....ale w 100%pomogło podłaczenie bespośrednio pod akumulator +
bidżej - 9 Lut 2009, 22:50
a może pora przyjrzeć się kablom WN i świecom?
u mnie po wymianie "sztyrkanie" w głośnikach zniknęło.
kapel - 9 Lut 2009, 23:11
ja mam tak samo u siebie:) mam jakies stare radio blaupunkta z 85r i tam sa jakies 3 fale. na fm normalnie odbiera tylko na tamtych 2 tak slychac:) na jednej fali chodzi jak maluch a na drugiej strasznie piszczy:) u mnie nawet kierunki jeszcze slychac jak dobrze sie wsluchasz:)
Alley - 12 Lut 2009, 00:38
Tak mam na radiu CB. Mimo tego, ze mam podłączone pod zapalniczke i idzie po kablu bezpiecznik to musze przy włączonym silniku squelch ustawic na duzo wyzej co sie wiaze z duza utrata zasiegu, co lepsze gdy połącze GPS do zapalniczki jeszcze bardziej musze podkrecic squelch, zaden antyzakloceniowy filtr nic nie dał jak patrzylem u elektryka
FiFa - 12 Lut 2009, 02:07
na radiu CB to jest normalne ze słychac jak silnik pracuje, radio CB duzo syfu sciaga....
A co do normlanego radia poprostu sprawdzic podłącze zasilania, a najlepiej pociagnac nowe od aku i sprawdzic czy nie mam masy na antenie, znaczy sie czy radio nie ciagnie masy przez antene
gueli - 1 Kwi 2010, 16:09
mam podobny problem ale ze wzmacniaczem jak silnik nie jest uruchomiony to nie ma zadnych zaklocen, ale po odpaleniu slychac z glosnikow podlaczonych pod wzmaka szumy ktore zmieniaja ton razem z obrotami silnika. w glosnikach slychac tez jak np plyta sie w radyjku wgrywa wzmacniacz jest podpiety wprost do akumulatora wiec to odpada. co moge zrobic w takim razie? filtr?
arecki - 1 Kwi 2010, 17:44
filtr
gueli - 1 Kwi 2010, 20:44
no i dupa, filter nic nie pomogl w sobote od nowa ukladanie kabli
arecki - 1 Kwi 2010, 21:03
to kup lepszy filtr (nie filter)
gueli - 1 Kwi 2010, 21:14
tak czy siak kable musze poprowadzic jeszcze raz bo niechlujnie to zrobilem moze jak sie troche postaram to problem sam zniknie
portier - 1 Kwi 2010, 22:19
kable poprowadz z dala od alternatora i kabli wn
bidżej - 1 Kwi 2010, 22:35
a kiedy ostatni raz zmieniane kable WN właśnie?
gueli - 2 Kwi 2010, 00:27
no kable poprowadze po lewej stronie auta, przy ecu. kable WN wymienialem 3 tygodnie temu
rapet - 2 Kwi 2010, 12:42
Nie filtr bo one tylko na umysł działają tylko podjechać do jakiegoś kumatego elektryka żeby kondensator dobrał i założył , a jak sie nie chce elektrykowi płacić to na www.elektroda.pl poszukać .
Pantol89 - 5 Kwi 2010, 00:40
gueli napisał/a: | mam podobny problem ale ze wzmacniaczem jak silnik nie jest uruchomiony to nie ma zadnych zaklocen, ale po odpaleniu slychac z glosnikow podlaczonych pod wzmaka szumy ktore zmieniaja ton razem z obrotami silnika. w glosnikach slychac tez jak np plyta sie w radyjku wgrywa wzmacniacz jest podpiety wprost do akumulatora wiec to odpada. co moge zrobic w takim razie? filtr? |
czasami jest tak szeczulnie gdy masz radio pioniera że jest upalona masa na RCA i przez to powstają takie zakłucenia filtry tak naprawde obcinają pewne częstotliwości i to nie jest rozwiązanie.... po pierwsze położenie kabli + i sygał prawym progiem, rca jak jest możliwość to lewym najlepiej jak nie mają stycznoiści z innymi kablami
gueli - 6 Kwi 2010, 00:10
moje radio nie ma wyjsc na RCA dlatego stosuje przejsciowke. moze to ona jest powodem problemu?
kuna9 - 19 Kwi 2010, 09:46
Jeśli robicie instalacje pod wzmacniacz i wyciągacie samego "+" z aku to zawsze będą jakieś zakłucenia , trzeba puszczać drugą żyłę "-" z aku to wtedy będzie 100% sukcesu:) A co do filtra pętli masy to działają lecz obcinają mówiąc potocznie dźwięk
|
|