Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Hamulec ręczny trzyma na jedno koło

wwwojtek1 - 9 Lut 2009, 11:59
Temat postu: [MK4] Hamulec ręczny trzyma na jedno koło
Witam.

Na forum jestem nowy, ale tematy śledzę już dośc długo.
Historę swojej Fiestki opisze w krótce :)

Ale na mój problem nie mogę znaleźć właściwej odpowiedzi ;-(

Otóż tak: jest MK4 1.25 16V 1998. Około pół roku temu wymieniłem z tyłu szczęki, cylinderki i samoregulatory (komplet TRW). Bębny były ok i nie trzeba przetaczać ani wymieniać. I o ile hamulec nożny bierze jak należy na 4 koła, tak ręczny na jedno koło i to też nie za bardzo (sprawdzone na stacji diagnostycznej). Nie pomaga niestety regulacja linki. Niby jest zima i ręcznego raczej nie używam, ale są sytuacje, gdzie nie ma możliwosci zaparkowania na płaskim a "klamka" trzymać nie chce.

Co moze być przyczyną? Linka do wymiany?

Generalnie powiem tak... znam się trochę na mechanice, naprawach i automobilach, ale nie mam możliwosci warsztatowych i trochę lewe ręce do roboty... przyznaję się bez bicia :)
Mam w miarę niedrogi i przyzwoity serwis i sklep ze specjalizacją Ford (nie ASO), więc tam się "leczę" :)

Proszę o pomoc i podpowiedź.
Pozdrawiam, Wojtek

Rafal1504 - 9 Lut 2009, 12:55

Mam podobny problem, po rozebraniu i ustawieniu samoregulatorów pomaga na krótki okres po jakimś czasie znów to samo ręczny bierze na jedno koło nożny ok.
wwwojtek1 - 9 Lut 2009, 13:25

Cóż, zobaczymy jak będzie po wymianie linki i ponownej regulacji. Bo wożenie kostki brukowej w bagażniku jest nieco irytujace :P
Jacek4200 - 9 Lut 2009, 19:47

Wymień linkę i będzie ok. Mi też ręczny trzymał na 1 koło a teraz normalnie kotwica :)
SpiderMAN - 10 Lut 2009, 07:06

Dokładnie...
Wymienić linkę i po kłopocie...