|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] piszczy linka gazu/sprzęgła
Lary - 23 Lut 2009, 20:51 Temat postu: [MK3] piszczy linka gazu/sprzęgła Witam
Mam taki problem.. Ostatnio zauważyłem że czasem linka sprzęgła/gazu wydaje mi dziwny dzwięk jakby piszczała lub chrobotała. Jestem pewien że słyszałem to podczas jazdy gdy puściłem gaz (gdy ponownie wdepnąłem dźwięk ustał) i również przy wciskaniu sprzęgła wydobywa się dziwny dzwięk.
Ponad to przy zmianie biegów również da się usłyszeć dziwne chrobotanie:/
Tak już na deser dodam że po ostatnim ślizganiu czasem mi coś potwornie piszczy z tyłu (normalnie na drodze, nie wazne czy zakrety czy dziury). Może to być spowodowane tym że mam coś nie chalo z tylnymi hamulcami/linką?
bidżej - 24 Lut 2009, 11:21
przy wciskaniu sprzęgła strzela czy co? bo napisałeś tylko "dziwny dźwięk"...
JoeMix - 24 Lut 2009, 12:22
Wsiądź do auta nie odpalaj silnika - po prostu po naciskaj pedał gazu, potem sprzęgła,,, i opisz jaki mniej więcej słyszysz dźwięk.
Lary - 24 Lut 2009, 14:48
Sprawdzę to dziś tak jak mówisz JoeMix
bidżej .. sprzęgło strzelać nie strzela... to dźwięk jakby nie wiem linka ocierała o coś?
Muszę się wsłuchać dokładnie bo wiem że narazie to wróżenie z fusów...
[ Dodano: Wto Lut 24, 2009 20:57 ]
No i sprawdziłem... nic poza lekkim skrzypieniem pedała sprzęgła i gazu nie słychać podczas postoju na wyłączonym silniku:/
maczeta10 - 24 Lut 2009, 23:16
Lary, A sprawdź jeszcze z ciekawości naciąg paska od alternatora
Lary - 25 Lut 2009, 06:19
Zobacze dziś w necie jak wygląda alternator, gdzie w pieście się znajduje a potem sprawdzę
Alley - 25 Lut 2009, 07:22
Dokladnie tak jak sie polozysz pod samochod to bedzie wystawac
drjanusz - 25 Lut 2009, 12:29
Alley jeszcze mogłeś podać dokładną lokalizacje
Lary - 25 Lut 2009, 14:07
eee to raczej nie sprawdzę bo nie mam jak się położyć pod samochód
maczeta10 - 25 Lut 2009, 16:37
Lary, A po co chcesz się kłaść, otwórz maskę zaraz po lewej stronie od filtra powietrza ( taka patelnia ) masz alternator ( oczywiście jest niżej niż filtr ) znajdziesz na nim pasek klinowy sprawdź czy nie ugina się on za mocno pon naciskiem palca ( ok 1cm to ok ) jeśli jest za luźny to może piszczeć w różnorakich sytuacjach.
luki - 25 Lut 2009, 19:23
sorki za ale Alley, skąd masz swojego(mojego) awatara???
Lary - 14 Kwi 2009, 20:02
Refresh...
Teraz jak dodaje gazu to mam taki efekt traktoru że głowa mała:/
Kumpel wspominał że może to być wyrobiona linka gazu w pancerzu:/
MARIUSZ.B - 15 Kwi 2009, 00:00
Przyjedz to zajrzę do tego traktora
Lary - 15 Kwi 2009, 20:23
Dzisiaj dodatkowo zauważylem że na luzie jak miał chwile obroty rzędu ~800/min podskakiwało do ~1200/1300 /min i słychać było traktora a jak sam dodałem gazu wrzucając go na około 2000/min przestawało..
Mariusz będę u Przemka w piątek koło 11/12 więc zapraszam
[ Dodano: Pią Kwi 17, 2009 20:54 ]
Dla zainteresowanych...
Jak się okazało kat mi się rozleciał i w puszcze kawałki latały i tak halasowaly... ale tylko kawałki bo reszta poleciała w tłumiki ktore idą do wymiany.
Dzięki Mariusz.B oraz 2smart za te calą wykonaną grzebaninę.
No i dzięki Przemkowi za udostępnienie warsztatu
|
|