|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK6] Paski napędowe !!!
pawisa - 3 Mar 2009, 12:13 Temat postu: [MK6] Paski napędowe !!! Witam,
Prosiłbym o pomoz w mojej MK6 z 2003 piszczy za alternatorem, prawdopodobnie pasek napędowy. Czy ktoś się z tym spotkał i czy to to ???
Pozdrawiam
pP - 3 Mar 2009, 12:35
pawisa napisał/a: | Czy ktoś się z tym spotka |
to samo u mnie, ale tylko jak zimny...
póki co nic z tym nie robiłem :]
JoeMix - 3 Mar 2009, 12:42
Pasek piszczy jak się ślizga, pasek ślizga się jak jest stary, wyrobiony, wilgotny, wyciągnięty-źle napięty, jak kółko po którym biegnie stawia za duży opór.
pawisa - 3 Mar 2009, 14:12
pP napisał/a: | pawisa napisał/a: | Czy ktoś się z tym spotka |
to samo u mnie, ale tylko jak zimny...
póki co nic z tym nie robiłem :] |
A jak to zrobić i co to dokładnie piszczy ?
LOY - 3 Mar 2009, 15:20
nie napędowy tylko klinowy ..a co zrobic -naciagnac lub wymienic ..
pP - 3 Mar 2009, 15:23
w mk6 jest samonapinacz
LOY - 3 Mar 2009, 15:27
pP napisał/a: |
w mk6 jest samonapinacz |
w nieskonczonosc paska sie nie napnie nawet samonapinaczem ..jak piszczy to jest juz zbyt rozcigniety ..albo tyle warty ten samnapinacz
pP - 3 Mar 2009, 16:00
fakt faktem samonapinacz a u mnie i u kolegi piszczy
JoeMix - 3 Mar 2009, 16:34
Nie raz podziwiam cierpliwość Loy'a i innych,,, nieraz swoją, masz napisane praktycznie wszystko co trzeba - musisz się zaopatrzyć w nowy pasek, zdemontować stary, sprawdzić wszystkie rolki i kółka po których leci - może się któreś zatarło czy coś takiego i chodzi ciężej niż inne, założyć nowy pasek i jeśli napinacz jest Ok i pasek ma prawidłowy naciąg piszczenie powinno ustąpić.
pawisa - 6 Mar 2009, 13:37
LOY napisał/a: | nie napędowy tylko klinowy ..a co zrobic -naciagnac lub wymienic .. |
Użyłem słowa napędowe tak jak jest w nomenklaturze Ford Motorcraft. Potocznie są to paski: klinowy/wielorowkowy.
Pozdrawiam
Maki - 6 Mar 2009, 14:12
Cytat: | klinowy/wielorowkowy |
klinowy/wieloklinowy jak już
diodalodz - 6 Mar 2009, 22:11
hm na te wielorowkowe pomaga na jakiś czas preparat antypoślizgowy do pasków . niestety to zmora samonapinaczy i w wielu autach paski "gadają" nawet nowe . jeśli zmiana paska nie rozwiązuje sprawy to tylko preparat a jak on nie pomaga to zmiana napinacza .
pawisa - 12 Mar 2009, 11:24
diodalodz napisał/a: | hm na te wielorowkowe pomaga na jakiś czas preparat antypoślizgowy do pasków |
Po zadaniu preparatem, przestało piszczeć. Zobaczymy na jaki czas !
diodalodz - 12 Mar 2009, 18:53
ok miesiąca spokoju
luka - 3 Kwi 2009, 14:20
Mi tez piszczał od tygodnia. Myslałam że ustanie, bo wilgoc była, ale od tygodnia jest sucho a dziś się nasiliło piszczenie i dałam do wymiany.
Mechanik własnieni zadzwonił, że moj stary pasek stracił trzy zabki i dlatego piszczał. Wymienił juz na nowy, zobaczymy jak odbiorę moja fiestke. pozdr.
|
|