Forum FiestaKlubPolska -

Tuning mechaniczny - kolektor do zeteca 4-2-1

Ad@mus - 25 Mar 2009, 19:42
Temat postu: kolektor do zeteca 4-2-1
poraz kolejny podchodze do tematu, wiem juz ze od rs2000 podchodzi elegancko wystarczy flansze obspawac do zeteca
jest jednak problem z dostepnoscia takiego "cuda" wiec pytam jak dopasowac kolektor z opla c20xe bo akurat posiadam takowy
Novitek taki zakladal ale nie jest dokladnie opisane jak go uspawal
moze ktos sie podzieli z informacjami na ten temat??

z gory dzieki

Laskosz - 25 Mar 2009, 19:52

http://allegro.pl/item583...tec_czesci.html
a może takie cuś?

Ad@mus - 25 Mar 2009, 20:23

jak narazie jedyna i bardzi ciekawa opcja:)
juz z PUMA omawialem temat
ciekawe ile sie jeszcze dowiem

Fordon - 25 Mar 2009, 20:27

Mam taki kolektor i co zabawne pochodzi to z black top-a focusa, otwory sa P&P dla silvera, obojetnie od ktorebo bedziesz bral tj 1.6 1.8 czy 2.0 to ten kolektor jest taki sam zarowno srednicami jak i wymiarami...
Moj jest z przeznaczeniem pod TD04 do zetec 2.0 16V silvera... wiecej nie powiem :)

Ad@mus - 25 Mar 2009, 21:21

hmmmm....
co ten fordzik zas kombinuje?? :D

Fordon - 25 Mar 2009, 21:36

Jak chcesz cos wiecej wiedziec to polecam kupic ten kolektor wraz z DP i wejsciem na sonde... :) podpowiem ze w fiescie pasuje idealnie a malo tego pasujesz tam puszke seryjnego kata pozniej reszte wygechu... ale wiedz ze robiac wydech w silniku wolnossacym musisz niestety liczyc takowy wydech zeby byl on skuteczny na dole jak i u samej gory zakresu obrotowego... :)
Ja nic nie kombinuje... :-P

Piesek - 25 Mar 2009, 21:43

w UK czesto daja ten kolektor pod turbo przy niskobudrzetowych projektach.
Fordon - 26 Mar 2009, 14:41

Piesek napisał/a:
w UK czesto daja ten kolektor pod turbo przy niskobudrzetowych projektach.

A przy naszych realiach i cenach to custom kolektor kosztuje od 1200zl i chooy wie czy nie zacznie pekac bo zostal zle wykonany, natomiast przy w/w kolektorze nie ma wiekszcyh obaw a nawet jesli padnie to za ca 100zl masz drugi tylko flansze przejsciowa na dana turbine odkrecasz... :)

Piesek - 26 Mar 2009, 21:15

customowy kolektor to naprawde droga sprawa... wiem cos o tym :sad:
NOWITEK - 27 Mar 2009, 08:00
Temat postu: Re: kolektor do zeteca 4-2-1
Ad@mus napisał/a:
Novitek taki zakladal ale nie jest dokladnie opisane jak go uspawal
moze ktos sie podzieli z informacjami na ten temat??

z gory dzieki

Ciężko tu coś opisać. Miałem flansze wyciętą pod zeteca, kolektor od opla pociąłem na kawałki i poskładałem tak żeby pasował do Forda :)

Ad@mus - 28 Kwi 2009, 23:03

teraz tak koledzy, dp do kolektora z focusa zrobic hand made czy moze wykozystac ta dwururke ktora mam ori??
jesli robic to z jakiej srednicy?? zachowac srednice lacznie flanszy czy za flansza zrobic lej typu zwezki weturiego??
gdzie umiejscowic sonde??

Fordon - 29 Kwi 2009, 19:25

Pisalem chyba juz wczesniej ze kupujesz kolektor wraz z DP, a ze srednice kolektora 1.8 jak i 2.0 z black topa jest ta sama to tym bardziej lalunia, DP foki ma wyjscie sondy w tym samym miejscu co Fiesta :P Proste ?? :)
Ad@mus - 30 Kwi 2009, 21:31

yeah :)
tylko na allegro jak dzwonie za kolektorami to maja bez DP:(
jeszcze nie trafilem z...czemu tak jest?? niewiem, Ile Konrad dales za kompleta??
aha i jesli bedzie kol + DP to montaz jest P&P??

Żółwik Tuptuś - 30 Kwi 2009, 22:21

eee DP to mi się z sexem kojarzy . w przypadku silnika N/A chodzi wam o portki ?
Fordon - 30 Kwi 2009, 22:46

Osadzanie jest P&P, a caly kpl mnie wyszedl 180zl... a jest tak dla tego te matoly na szrotach tna to ;-| jak zjawi sie Foka MK2 to odrazu idz i ognia zeby wykrecac samemu to wraz z rura za kolektorem (jest pojedyncza) i zaznacz ze bez sondy. Fabryczne sonda z zetec silver top pasuje tam :) (nie dotyczy wersji 1.8 115KM) z essi MK7.
Mam nawet foto z przypasowanym tym kolektorem do 1.6 16V pozniej idzie do 2.0 essiego co mam w podpisie :)

Ad@mus - 2 Maj 2009, 11:09

Fordon, jak moge prosic to zapodaj te foto:)
Fordon - 2 Maj 2009, 13:46

Foto robione telefonem i to starym trupem bo nowego utopilem ostatnio ale jest :) widac jak przypada i ze jest na 1.6 16V silverku :)

Zanim zabralem ten kolektor najpierw sprawdzalem uszczelke z wyzej pokazanego 1.6 pozniej z 2.0 :) pasuje idealnie nic nie trzeba dlubac ani rzezbic...

Daras84 - 3 Maj 2009, 08:48

a to, to pod T :>
Fordon - 3 Maj 2009, 09:35

fabrycznym DP nadaje sie dla ssaka, ale sam kolektor jest tez dobry pod T :)
JoeMix - 3 Maj 2009, 10:47

Zrobię małe OT:
Rozumiem że 4-2-1 ma pomóc coś w osiągach czy cokolwiek tam ma być leprze dla silnika... i takie 4-2-1 w/g robi się pod silnik,,, w czym 4-2-1 zrobione dla innego motoru i założone przez flansze będzie lepciejsze od zwykłego kolektora, wszak długość tych rurek chyba się jakoś liczy? Cze nie?

Fordon - 3 Maj 2009, 12:16

Joe ale ten kolektor jest z zeteca a ze 1.6, 1.8, 2.0 ma takie same serdnice wejscie wyjscie to juz wogole oszczedza nam poszukiwan, dalej DP ma tak samo identyczna srednice po mimo ze roznia sie numerami zwyczjowymi, roznica jest dopiero za DP w ukldzie wydechowym, jego budowie jak i srednicach.
Samo zalozenie takowego kolektora za wiele nie da, a jak da to uda sie to wykazac tylko na hamowni, takowe kolektory 4-2-1 lub 4-1 stosuje sie najszczesciej w przypadku aut ktore maja za soba dosc sporo modow typu obrobka glowicy, wieksze zawory, przesuniete odciecie, ostre walki, mapowanie silnika po w/w modach... ale sa tez osoby ktore montuja to od tak dla lansu (zmienia czesto dzwiek silnika) wiec takowy tuner mysli ze mocy przybylo :)

Ad@mus - 3 Maj 2009, 12:17

JoeMix, seryjne kolektory sa do dupy, te z rs1800 z s-ki maja mniejsza przepustowosc niz ten o ktorym tutaj mowa, niestety mi nie chce sie liczyc czy naprawde cos to da, dlatego kupie zaloze i sprawdze na rolkach czy jest lepiej, mysle ze tak czy siak teoria ktora brzmi: "im swobodniejszy przeplyw spalin tym wieksza moc" ma prawo bytu bo po co robimy przeloty wycinamy katy i tlumole srodkowe a sama srednice wydechu powiekszamy do 2,2" :) bedzie lepiej

sam temat nazwalem 4-2-1 ale idac w strone kol z focusa to juz bedzie raczej 4-1

dzieki za rady a tobie konrad za how do they do this i foty

mysle ze temat skonczony mozna zamknac i zakleic a jak skoncze to wrzuce info-pozdro