Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Jak długo pociągnie aku w trakcie jazdy bez ładowania

tobiasss - 1 Kwi 2009, 21:56
Temat postu: [MK3] Jak długo pociągnie aku w trakcie jazdy bez ładowania
Jak długo wystarczy prądu jeżeli alternator nie ładuje aku jest nowe Czy przez 30km z włączonymi światłami aku nie odmówi posłuszeństwa?Bo tyle mam do elektryka.Pasek jest dobrze napięty.
MARIUSZ.B - 1 Kwi 2009, 22:04

Bez problemu powinien wystarczyć :)
tobiasss - 1 Kwi 2009, 22:10

Dzięki za pomoc i zamykam temat!
JoeMix - 1 Kwi 2009, 22:24

Na bardzo szybko policzone: akumulator 45Ah w pełni naładowany powinien pociągnąć auto 2h bez ładowania.
Parzych - 1 Kwi 2009, 22:30

To ja się pochwalę osiągnięciem naszego Maluszka w latach 80-tych: z Wawy do Czeskiej Pragi dojechaliśmy bez ładowania :yes: (fakt że wtedy światła włączało się dopiero po zmroku)
diodalodz - 2 Kwi 2009, 01:07

Parzych napisał/a:
To ja się pochwalę osiągnięciem naszego Maluszka w latach 80-tych: z Wawy do Czeskiej Pragi dojechaliśmy bez ładowania :yes: (fakt że wtedy światła włączało się dopiero po zmroku)

coś tam ładował napewno .
Jeśli altek jest odłączony to robisz sobie bilans prądowy .
2x55W + 30W +20W +60W =220W mniej więcej . prąd wychodzi ok 18A czyli teoretycznie do całkowitego zera w ok 2 godziny w praktce idzie dużo szybciej i zacznie mieć problemy po ok godzinie .

Parzych - 2 Kwi 2009, 13:15

diodalodz napisał/a:
coś tam ładował napewno
To była prądnica jeszcze, i umarła - coś ze szczotkami się stało ale nie pamiętam już dokładnie...
diodalodz - 2 Kwi 2009, 22:19

hehe to coś tam ładowała . Generalnie te prądnice to poprawnie pracowały do 30 minut od nowości :)
Parzych - 2 Kwi 2009, 23:08

diodalodz, wtedy w prądnicy zawiesiła się szczotka (dopytałem u ojca) a aku był "Centra" 34 amperogodziny i czesi nie umieli naprawić i do Wawy (z Pragi) też wracaliśmy na samym aku :yes: