|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - Interfejs diagnostyczny??
winiar789 - 9 Kwi 2009, 21:29 Temat postu: Interfejs diagnostyczny?? Witajcie wspaniali klubowicze Fordów.. Kumpel kupiłe interfejs diagnostyczny ani razu go nie uzyl wiec mi go sprzedał za 20 zł jest płytka ale wszystko po angielsku..na interfejsie napisane jest elm327 podlaczylem go do autka na plytce jakies programy sa ale niestety nie umiem sie z tym polaczyc wogole ..Moze ktoś ma ?? moze testował ?? wie jak to działa ??
ja własnie nie rozkminiałem portów bo trzeba przestawic na jeden i konkretny aby nie ustawiac recznie (gdzies wycztytałem to) lecz program do Forda ? nie mam pojecia gdzie go ogarnac i to jeszcze po polsku
JoeMix - 9 Kwi 2009, 22:47
Pamiętajcie że interfejsy na COM nie pójdą na tanich adapterach USB. Znaczy raczej nie pójdą niż pójdą bo sa takie co chodzą, Popularne adaptery USB (czyli tania chińszczyzna) niestety nie przenosi prawidłowo wszystkich napięć.
GURU500 - 9 Kwi 2009, 23:37
ale mozna zdefiniowac port usb jako COM - pod warunkiem ze urzadzenie jest podlaczone na usb - czytniki kart identyfikacjnych tak maja ..
....
Ale macie to podlaczone na COM??
JoeMix - 10 Kwi 2009, 08:28
Chodzi mi dokładnie o to że z interface wychodzi kabel COM (taki na 9 przewodów) i podłączamy to przez adapter USB - na 99% nie ruszy. Jeśli z interface wychodzi kabel USB już, a w komputerze USB definiujemy jako COM to znaczy że adapter ktoś zintegrował z interface i wtedy bardzo dużo zależy od driverów niemianujących USB na COM.
awilk - 10 Kwi 2009, 10:46
Mam ten ELM 327 v 1.3 podłączany na usb i jak narazie chodzi jak należy. Obskoczyłem tym swoją fiestę, fiata dostawczego - nie pamiętam nazwy i tu wszystkie funkcje działały bo to młode samochody z pełną obsługą OBD2. Podłączałem też opla movano ale tu był problem, dało się odczytać tylko błąd ale skasować już nie - z tym że to starszy samochód i mógł nie mieć zachowanych wszystkich standardów OBD2. Już dawno się tym nie bawiłem ale z tego co pamiętam to programem Pcmscan to robiłem. Laskosz, z tą 206 to się przez vaga podłączyłeś?? Działa to urządzenie pod vagiem??
winiar789 - 10 Kwi 2009, 22:14
udało mi sie ogarnac wszystko znalazlem polskiego pcmscana odrazu z kluczem licencyjnym,ustawiłem na laptopie wszystkie porty podlaczylem i działa bez zarzutu. Nie wykrył żadnych błedów. szkoda tylko ze nie działa jak Polski vag aby sprawdzac np klime abs itd tylko skanuj i wyskakują.
Laskosz - 10 Kwi 2009, 23:42
dziś próbowałem golfa4 i ani ELM ani polski vag nie dały rady :(
diodalodz - 11 Kwi 2009, 01:26
to coś było nie tak . Bo akurat vag robi wszystkie golfy 4 w pełni od abs przez jaśki po moduł komfortu . Co do ELM to on bywa zdradziecki ponieważ np z oplami działa tak że w trybie na żywo moża zobaczyc napięcia sond lambda , obroty czas wtrysku i kilka rzeczy . i mimo pozornej poprawnej pracy nie widzi kodów błędów tzn oddaje komunikat że kodów błędów nie ma . Dlatego trzeba się pilnować . Opelka robi tech , żabojady niestety droga sprawa bo w pełni gra z nimi tylko proxia - niestety mimo lat nie dorobiłem się tego jeszcze .
awilk - 11 Kwi 2009, 14:16
Dyskusja o programach do ELM327
http://clubtt.pl/forum/to...m327-vt2483.htm
lukas_kowal - 12 Kwi 2009, 14:35
powiedzcie mi czym różną się interfejsy diagnostyczne ? chodzi mi o to że np. interfejs OBD2 do diagnozy aut grupy VW i interfejs: elm 327 v1.3 też jest na OBD2 czy to jest jakaś różnica?
Laskosz - 13 Kwi 2009, 14:52
ja już nie wiem co z moim ELM jest nie tak dziś go już nawet lapek nie wykrywa
|
|