|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Pokrywa pompy oleju.
nonek - 10 Kwi 2009, 10:52 Temat postu: [MK3] Pokrywa pompy oleju. Witam wszystkich
Mam problem z wyciekiem oleju koło filtru oleju z takiej pokrywki(nie wiem co to jest).
Może wie ktoś co to za element z pokrywka na 3 śruby???
Posiadam fieste 93r 1.1
Pozdrawiam
możliwe że to pompa??
madek - 10 Kwi 2009, 11:56
jak obok filtru to nie czasem czujnik ciśnienia oleju?
ale uszczelka pompy tez jest mozliwa.
nonek - 10 Kwi 2009, 11:59
bo wygląda to jak taka kopułka z pokrywa w stronę tyłu samochodu i z niej mi kapie na rogu bo jest w trójkątnym kształcie róg skierowany na dół do jezdni
Laskosz - 10 Kwi 2009, 15:26
to pokrywa pompy oleju
JoeMix - 10 Kwi 2009, 21:22 Temat postu: Re: Co jest koło filtru oleju???
nonek napisał/a: | Może wie ktoś co to za element z pokrywka na 3 śruby??? | Odkręcasz te 3 śruby, zdejmujesz dekielek - olej nie będzie leciał lub bardzo mało - na dekielku jest oring (takie gumowe coś) idziesz z dekielkiem do sklepu motoryzacyjnego i kupujesz nowe gumowe coś (parę złoty to kosztuje - mając dekielek w sklepie coś dobiorą) od starego będzie się różnic tym że będzie mniej zgniecione, bardziej sprężyste, za czym po przykręceniu tych 3 śrubek będzie szczelne i nie będzie wycieku.
diodalodz - 11 Kwi 2009, 01:22
nie dekielek tylko stary oring . Dekielek jest całkowicie płaski i nic ci nie powie . Oring który wyjmiejsz bedzie przypominał plastik będzie bardzo kruchy i będzie miał kształt przekroju eliptyczny . W oryginale jednak jest okrągły . niech ci uśrednią wartość promienia elipsy zmierzą średnicę wewnętrzną i dobiorą podobny oring . koszt ok 30 groszy . Dostępne w sklepach z łożyskami .
JoeMix - 11 Kwi 2009, 08:34
Wydawało mi się że rowek na oring jest w dekielku - ale jak nie to sorki, mój błąd, faktycznie chyba jest w obudowie pompy.
diodalodz - 11 Kwi 2009, 11:29
musi być w obudowie pompy . Ponieważ dekielkiem w fabryce ustawia się "spasowanie" pompy .
|
|