|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Podczas hamowania kierownica strasznie puka
bartekwojtk - 26 Maj 2009, 16:20 Temat postu: [MK3] Podczas hamowania kierownica strasznie puka Witam w mojej czerwonej strzale podczas hamowania z prędkości tak od 70 km/h zaczyna strasznie walić kierownica, czy może miał ktoś podobną sytuacje, jesli tak to proszę o wskazówki co może być tego powodem. Znajomy podpowiedział że może to być maglownica ale nie chcę nikogo kierować w tym kierunku, a chciałbym poznać sugestie innych osób.
Pozdrawiam
FreeHack - 26 Maj 2009, 16:35
Witaj,
W mojej granatowej strzale miałem identyczny problem. Usterka tkwiła w "wyrobionych" - mówiąc delikatnie, tulejach wahaczy.
Pozdrawiam
kenczorf - 26 Maj 2009, 17:47
Musisz sprawdzic cale przednie zawieszenie. Jak podjedziesz do serwisu to za darmo ci sprawdza. Ewentualnie posciemniaj ile czesci i ile naprawa wyjdzie Jesli przy hamowaniu to moze byc mocowanie wahacza. Tuleje, sworzeń. Jak masz stabilizator to uwalone laczniki potrafia naprawde mocno sie tluc :/
bidżej - 26 Maj 2009, 23:40
jeśli czuć tylko przy hamowaniu, to najprawdopodobniej masz zwichrowane tarcze - zacznij od ich obejrzenia
kenczorf - 26 Maj 2009, 23:43
bidżej, ma racje. Przeoczylem, ze tobie sie nie tlucze tylko masz drgania na kierownicy.
Peedro - 27 Maj 2009, 00:19
Potwierdzam sam mam krzywe tarcze... mimo że jeszcze cienkie nie są :/ Podczas jazdy ok, przy hamowaniu biją.
bartekwojtk - 27 Maj 2009, 09:02
Wielkie dzięki za pomoc, w weekendzik samochodzik na kołki i przegląd tarcz itp.
arecki - 27 Maj 2009, 09:05
bidżej napisał/a: | zacznij od ich obejrzenia |
"gołym" okiem to za dużo nie zobaczysz czy są krzywe...
bidżej - 27 Maj 2009, 09:06
skoro walą już od 70kph to może cośtam się dojrzy. tak czy tak, rozwiązaniem jest wymiana...
diodalodz - 27 Maj 2009, 09:18
trzeba mieć czujnik zegarowy to wtedy zobaczysz odrazu . też stawia na tarcze .
van - 27 Maj 2009, 10:25
tak jak przedmówcy obstawiam tarcze, jeśli walnięcie było by jedno to wyrobione były by gumy i inne pierdółki w zawieszeniu a jak wali regularnie, czyli "bije" to tarcze na 100%
bartekwojtk - 28 Maj 2009, 13:11
Dzieki i nie chodziło mi dokładnie że przejrze je gołym okiem, a dokładniej że zerkne na wszystkie drążki, końcówki itp., a tarcze bede wymieniał.
Lechu231bb - 30 Lip 2009, 11:29
Witam w mojej bicie występuje co jakiś czas jak fiesta ma dobry dzień to nic się nie dzieje.
Nie wiem czy szukać usterki czy czekać aż stanie się to dokuczliwe ?
Co mam zrobić ?
Pantol89 - 30 Lip 2009, 12:45
może być wiele przyczyn: krzyrzak, tarcze, łożyska, tuleje wachaczy.... a nawet zaciski i klocki nie wówno łapią + wywalony krzyżak i turbulencje gwarantowane doradzał bym obejrzeć całość....
Pawełos666 - 30 Lip 2009, 14:47
krzyżak ni
kuczynsky - 18 Sie 2009, 18:47
witam wszystkich,mam takie pytanko
oczywiście fieścinka 1.3 ma maly problem,jak zaczynam kręcić kierownicą to coś tam w niej strzela, czy to moze być wina maglownicy?
bartekwojtk - 18 Sie 2009, 19:25
U mnie okazało się że krzyżak był w stanie lekko mówiąc powalającym, został wymieniony i wszystko gra !!!
spamsnp - 1 Gru 2009, 18:54
Odswieżam temat, ponieważ mam taki sam problem jak założyciel tematu, jednak w moim przypadku krzyżak odpada- bo po wymianie nadal to samo. Stuki slychac nawet jak jade prosto bo nierownej nawierzchni jak trelinka czy najezdzam na dolek, podczas trzymania skręconej kierownicy tak jakby odpuszcza te bicie, slychac to ( jak mi sie wydaje) z lewej strony. Podczas hamowania mocno sie nasila az czuje lekkie bicie na kierwonicy. co to moze być???
budo - 1 Gru 2009, 19:19
Także się podłączę. Mianowicie:
- przy hamowaniu z prędkości powyżej 60 km/h gdy jadę prosto stuka w zawieszeniu aż się lekko przenosi na koło kierownicy, czuć też w podłodze w nogach,
- przy hamowaniu z powyżej 60 km/h z lekko skręconymi kołami prawie nic nie czuć,
- tuleje wahaczy wymienione niedawno, tak samo wymienione tarcze i klocki.
Co to może być?
kuba87 - 1 Gru 2009, 19:22
moze koncowka wachcacza wybita jest lub luz na drazku kierowniczym
spamsnp - 1 Gru 2009, 20:09
budo, no wlasnie stawialem tez poczesci na ewentualnie bicie na tarczy, ale na dolkach tez czuje uderzanie, wiec hamluce odrzucilem. Moze uda sie cos wspolnie wydedukować.
ps. jak u Ciebie krzyzak , u mnie po wymianie , bez zmian nadal bije
kenczorf - 1 Gru 2009, 23:34
nowe tarcze tez moga miec bicie. Pozatym jest mozliwosc ze nie sa rowno osadzone...np jakis syf pomiedzy tarcza a piasta. Felgi czy opony tez moga powodowac bicie. Stuki jesli to nie krzyzak i tuleje to pozostaly jeszcze sworzen, koncowka drazka ewentualnie lacznik staba lub lozysko amora
pablon - 2 Gru 2009, 13:20
Wymieniłem krzyżak nie pomogło, wiec wymieniłem wszystkie sworznie i tuleje bo juz były w opłakanym stanie. Bicie sie zmienjszyło znacząco jednak nadal czuc minimalne bicie. Nie mam pomysłu, może stabilizator. Tarcze i klocki wymienone na nowe, na starych nie było problemu.
romsped - 2 Gru 2009, 18:06
koledzy ja miałem podobną sprawę.
Doszłem z mechanikiem do sedna i okazało sie że może to być krzywa tarcza jak i bęben.
Umnie to był beben ale!!! zaczeło sie tak że jak spadł śnieg byłem sie ślizgać koło zaliczyło krawęrznik wszystko niby ok poza felgą do klepania. A tu po zimie jak jeździ sie szybciej i hamowanie jest z większych prędkości mam bicie na kierownicy i drganie pedału hamulca. Kombinacje jak 150 i dopiero wykryliśmy to po lekkim zaciąganiu ręcznego przy ok60 km/h. i tak to było że czop ośki byl krzywy , po wymianie jeszcze bęben do toczenia bo ułorzył sie do krzywizny.
I jest ok.
spamsnp - 2 Gru 2009, 23:11
hmm, a co powiecie jesli stojąc w miejscu wykonuje niewielkie energiczne skrety kierownica prawo-lewo tak powiedzmy w granicach luzu i slysze takie stukanie to co to może być. te niewilekie stukanie stojac w miejscu moglo by się przelozyc na "duze" stukanie podczas hamowania lub wjezdzania w dolki
Marcinowaty - 5 Gru 2009, 20:02
Krzywe tarcze dają o sobie znac na pewno na pedale hamulca. Polecam pojechać na szarpak i sprawdzić zawieszenie, bo cos mi podpowiada że za walenie odpowiadają zużyte sworznie wahaczy.
kuba87 - 5 Gru 2009, 20:21
jak krzywe tarcze to na kierownicy tez czuc szczegolnie przy hamowaniu moze obrecz krzywa moze opona
spamsnp - 6 Gru 2009, 17:39
zgodze się z tym ze podczas hamowania bedzie czuc przy skrzywieniu tarczy, ale ja slysze tez stukanie podczas wjezdzania w dolek, lub jakas nierowna nawierzchnie. dziwi mnie ze nikt nie mowi o maglownicy, choc nie che nikogo nakierowywac ale mialem takie podejrzenia
pablon - 6 Gru 2009, 22:49
spamsnp napisał/a: | zgodze się z tym ze podczas hamowania bedzie czuc przy skrzywieniu tarczy, ale ja slysze tez stukanie podczas wjezdzania w dolek, lub jakas nierowna nawierzchnie. dziwi mnie ze nikt nie mowi o maglownicy, choc nie che nikogo nakierowywac ale mialem takie podejrzenia |
Przy stukach zakładał bym zużyte gumy w zawieszeniu, na poczatek.
kuba87 - 7 Gru 2009, 08:06
lub ktorys sworzen wachacza owszem magownica tez moze byc trzasnieta
bartekwojtk - 8 Gru 2009, 10:36
Jak ja miałem stuki na postoju, okazało się że dolne sworznie wahacza wymieniłem i było dobrze, i zgadzam się że podczas jazdy słychać to głośniej w szczególności na naszych kochanych drogach.
spamsnp - 9 Gru 2009, 23:50
budo- jak tam u Ciebie sytuacja ze stukami?
budo - 10 Gru 2009, 13:04
Jak już pisałem tuleje wahaczy, tarcze i klocki miałem wymienione i problem był nadal.
Dodam, że lekkie stuki (nie tak mocne jak przy hamowaniu) występowały także na nierównościach.
Jak się okazało - wina leżała po stronie MAGLOWNICY - po robocie ze starej została właściwie tylko obudowa. Póki co autko testowałem tylko w mieście i jak na razie zero stuków i puków, zero luzów.
|
|