Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [mk5] Problem z hamulcami

Fenris - 1 Cze 2009, 17:33
Temat postu: [mk5] Problem z hamulcami
Witam, mam mały problem z moją fiestka, mianowicie gdy hamuje to przy odziwo bardzo niskich predkosciach (5 km/h) zaczyna mi sie trzasc pedal hamulca i wydziela sie dziwny dzwiek... cos jak dgyby dzialal w tym momencie abs, no ale dzieje sie tak nawet w upalne dni i przy hamowaniu na luzie. Czy to jakis czujnik mi poszedl? Aha i jeszcze jedno, przed chwilka ojciec mi dzwonil ze w trakcie jazdy paliła mu sie lampka ABS-u....

Prosze o pomoc, moze jakie spomysły? Nie chce jechac do serwisu, bo krucho u mnie z finansami...

Luzak - 1 Cze 2009, 19:32

Możliwe że padł czujnik. Sprawdź kody błedów w liczniku.
jackrzec - 1 Cze 2009, 19:54

A płynu jest odpowiednia ilość?
JoeMix - 1 Cze 2009, 19:57

No kontrolka ABSu w czasie jazdy informuje o usterce układu.
jackrzec - 1 Cze 2009, 20:01

JoeMix napisał/a:
No kontrolka ABSu w czasie jazdy informuje o usterce układu.
Nie tylko. Co prawda jest też kontrolka od łynu, ale jak jest go mało to ABS szaleje i też pokazuje błąd. Nie mówię że na 100% to wina płynu - równie dobrze któryś czujnik mógł paść, ale piszę o rzeczy którą najłatwiej sprawdzić.
JoeMix - 1 Cze 2009, 20:50

Rozumiem, że jak płynu jest za mało to świeci się kontrolka ale układ będzie działał prawidłowo? :yyy: Bez jaj - brak płynu = usterka układu, jak się świeci to coś jest nie tak i nie będzie działał jak trzeba, ale prawda - poziom płynu najłatwiej sprawdzić i wykluczyć jeden z elementów zagadki.
jackrzec - 2 Cze 2009, 19:10

JoeMix napisał/a:
jak płynu jest za mało to świeci się kontrolka ale układ będzie działał prawidłowo
Nie i dlatego też może pokazać błąd.
JoeMix - 2 Cze 2009, 20:00

Spoko, tak się droczę,,, :hihihi:
Fenris - 3 Cze 2009, 10:51

Faktycznie, sprawdzalem i wydaje mi sie ze jest ponizem minimum, podjade pod jakis sklep i kupie jakis plyn uniwersalny do ABSow żeby dolac, zobacze by poskutkuje.
JoeMix - 3 Cze 2009, 11:59

Fenris, nie ma czegoś takiego,,, zajrzyj do zbiorniczka i już będziesz miał wytyczna po kolorze płynu,,, bo kolorów raczej mieszacz się nie powinno
awilk - 3 Cze 2009, 12:09

Według książki jest tam płyn dot4 - kolor brązowy, wątpliwe żebyś miał coś innego. Do układu z abs-em dodatkowo powinien mieć wyższą temperaturę wrzenia - coś pod 200 stopni. Ja ostatnio dolewałem castrola response dot4 i wszystko działa jak należy :yes: