|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Blokada biegów
pablon - 11 Cze 2009, 21:10 Temat postu: [MK3] Blokada biegów Biegi szaleja pod wpływem temperatury, rano gdy jest zimno dziala idealnie, im wiecej jade tym jest gorzej, Po przejechaniu ok 5 Km wajcha zaczyna chodzić z oporami, zacina sie przy wrzucaniu biegow. Druga sprawa sprzegło szarpie przy wrzucaniu biegów zwłaszcza z 1 na 2. Ktoś miał podobny problem??. POMOCY .
MARIUSZ.B - 11 Cze 2009, 21:24
Olej w skrzyni jest
pablon - 11 Cze 2009, 21:28
Raczej jest, bo miałem wymieniany uszczelnacz polosi + dolewka pare miesiecy temu.
MARIUSZ.B - 11 Cze 2009, 21:30
To może coś ze sprzęgłem.
JoeMix - 11 Cze 2009, 21:50 Temat postu: Re: Blokada biegów
pablon napisał/a: | Stanołem na swiatlach i nie moglem wrzucic 1 ani 2. Całkowita blokada w gore i w dol, za chwile puscilo potem to samo ze wszystkimi biegami. Teraz jest wszystko ok. | Nie wiem co ma sprzęgło do możliwości ruszania lewarkiem,,,bo wnioskuję że dźwignia ruszyć nie można było - coś wpadło (kamień może) w mechanizm wybierania pod autem, trzeba wleźć pod spód i zobaczyć,,,
MARIUSZ.B - 11 Cze 2009, 21:54
Opis dość lakoniczny więc wiele nie można powiedzieć.
nexia145 - 11 Cze 2009, 22:02
jutro dzień wolny więc wypad na garaz robię to i ja pomyszkuję przy biegach, raz na jakis czas wsteczny mi głupieje,musze 5-tkę wrzucic to dopiero wtedy wsteczny wejdzie ale to tak raz na 6-7 wrzutek? i co sie papra waszym zdaniem???
kamil wolski - 11 Cze 2009, 22:12
Wsteczny to u mnie normalka i chyba w wielu Fiestach zdażają się problemy z wbiciem "R" zerknij na dole bo może faktycznie masz jakiś kamień tam czy coś.
nexia145 - 11 Cze 2009, 22:26
Kamil ale to nie u mnie problem z tym możliwym kamieniem tylko u Pablona ponoć a z tym wstecznym u mnie to tak,że raz na jakiś czas tylko i objaw jest taki,.ze podczas próby wbicia wstecznego mam opór i 4-ka wchodzi,dopiero jak 5 bieg wrzucę to wsteczny juz wejdzie.Ale żeby to normalny objaw był :yyy:
kamil wolski - 11 Cze 2009, 22:32
Ja również często mam opór przy wbiciu wstecznego, ewentualnie niby się wbije a auto nie jedzie a zgrzyta . Ponoć winny tu jest brak synchronizatora. Pomaga zrzucenie na luss, puszczenie sprzęgła, i jeszcze raz wrzucanie "R" - wchodzi zawsze
nexia145 - 11 Cze 2009, 22:37
no dokładnie tak jak piszesz,albo luz albo 5-ka u mnie pomaga,to nic z tym nie można zrobic :yyy:
pablon - 11 Cze 2009, 22:46 Temat postu: Re: Blokada biegów
JoeMix napisał/a: | pablon napisał/a: | Stanołem na swiatlach i nie moglem wrzucic 1 ani 2. Całkowita blokada w gore i w dol, za chwile puscilo potem to samo ze wszystkimi biegami. Teraz jest wszystko ok. | Nie wiem co ma sprzęgło do możliwości ruszania lewarkiem,,,bo wnioskuję że dźwignia ruszyć nie można było - coś wpadło (kamień może) w mechanizm wybierania pod autem, trzeba wleźć pod spód i zobaczyć,,, |
Dało sie ruszac w na boki wrzycic biegu juz nie, dokladnie jakby kamien wpadł. Na drążku nie ma luzów, od jakiegos czasu pod wpływem temperatury cieżej chodził drażek.
Ze wstecznym chyba kazda fiesta tak ma .
cradleoffilth - 11 Cze 2009, 23:24 Temat postu: Re: Blokada biegów
pablon napisał/a: |
Ze wstecznym chyba kazda fiesta tak ma . |
Nie kazda :]
U mnie wsteczny wchodzi bez problemow. Kluczem jest tylko to ze samochod nie moze sie ani troche ruszac podczas wbijania wstecznego. Gdy stoi w miejscu, wsteczny wchodzi bardzo ladnie
pablon - 12 Cze 2009, 13:24
Czy moze to byc wina sprzegla, w czasie redukcjji szarpie fiescina.
drjanusz - 12 Cze 2009, 14:35
Panowie sprawdźcie pod gumą tam gdzie jest uszczelniacz-wejście drążka do skrzyni.Jak kupiłem fiestolota to biegi trza było niemalże dwoma łapami wbijać,a nieraz 1 palcem szło.Wjechałem na kanał szybkie oględziny-niby nic,wszystko ok.
Ale pokusiło mnie zdjąć gumową osłonę-a tam kupa błocka,syfu wszelakiego .
Wyczyściłem, wymyłem,trochę smaru na drążek-REWELKA działa jak nówka (no może pomijając nieszczęsny R).
A poprzedniemu właścicielowi to kill
pablon - 12 Cze 2009, 19:22
Chyba biegi szaleja pod wpływem temperatury, rano gdy jest zimno dziala idealnie, im wiecej jade tym jest gorzej, wajcha zaczyna chodzić z oporami, zacina sie przy wrzucaniu biegow. Czy to wina szarpiacego sprzegła. POMOCY .
Maki - 12 Cze 2009, 19:39
Najlepiej to zdejmij drążki od biegów, lewarek o wyczyść wszystko. Jak to nie pomoże to, obawiam się że rozbiórka skrzyni cię czeka.
pablon - 13 Cze 2009, 16:20
Dzisaj sprawdzałem olej w skrzyni, jest nalane po korek wiec ok. Planuje przesmarowac wybieraka.
Przesmarowanie wybieraka niewiele dało, ale widac ze wrzucenie 5 biegu lub odbice w prawo powoduje ze 3 i 4 wchodza leciutko.
|
|