Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Problem z pompką w baku

gacjusz - 13 Cze 2009, 13:35
Temat postu: [MK3] Problem z pompką w baku
Witam mam problem w mojej fieście 1.1 91 r. po przekręceniu kluczyka na zapłon pompka znajdująca się w baku cały czas pracuje i się nie rozłącza ciężko jest odpalić przez to samochód ale jak się już ją odpali to po dodaniu gazu muli się i często gaśnie tak jakby za dużo paliwa dostawała sprawdziłem przekaźniki są w porządku .... proszę o pomoc!!!
JoeMix - 13 Cze 2009, 15:23

To że pompka się nie wyłącza nie jest powodem że nie możesz odpalić samochodu - pompka się włącza na chwilę, robi cieśninie w układzie i skoro nie palisz silnika, to żeby się nie zagotowała się wyłącza, włącza znowu w chwili kiedy włączasz rozrusznik i pompuje paliwo puty nie zgasisz silnika. Skoro Ci się nie wyłącza to już może się ugotowała i teraz daje za niskie ciśnienie,,, stąd problemy w uruchomieniu silnika,,, Więc poza sprawdzeniem przekaźnika pompki i okolic do sprawdzenia ciśnienie podawanego paliwa.

(w profilu masz zaznaczone 1,1 a tam nie ma elektrycznej pompki paliwa - była w 1,1i)

gacjusz - 13 Cze 2009, 15:36

ok rozumiem lecz po włożeniu pompki z innej fiesty w której działała do mojej dzieje się to samo .....
JoeMix - 13 Cze 2009, 16:13

Czyli nie wyłącza jej i są problemy z rozruchem? Jak pisałem, wydaje mi się że sam fakt iż pompka się nie wyłącza nie powinno utrudnić rozruchu, problem pewnie leży gdzie indziej,,,
gacjusz - 13 Cze 2009, 16:23

tu masz rację ale coś musi być nie tak skoro ona się nie wyłącza był wczoraj u mnie elektromechanik i powiedział że to czujnik położenia wału padł :hahaha: i żebym go wymienił i będzie w porządku powiem ze mi trochę ręce opadły...
Marcinowaty - 13 Cze 2009, 16:29

A co ze starą mechaniczną pompą, ominełes ją?
diodalodz - 13 Cze 2009, 16:35

JoeMix napisał/a:
to żeby się nie zagotowała się
no nie bardzo przecież chłodzi ją paliwo w baku to raz . To jest tylko system oszczędności prądu większość aut z LPG ma tak że pompa chodzi non stop i jakoś wytrzymują wiele lat . odpepnij kostkę od EDISA i zobacz czy pompa zacznie zachowywać się poprawnie .
JoeMix - 13 Cze 2009, 17:23

diodalodz, no w sumie masz racje, przecie jest powrót i jak silnik nie pracuje to se ona pompuje w koło,,,
gacjusz - 13 Cze 2009, 17:24

zrobiłem tak jak powiedziałeś odłączyłem Edisa i pompka zachowuje się tak samo :9: :9:
diodalodz - 13 Cze 2009, 19:50

czyli usterka jest w kompie bądź skrzynce bezpieczników . Zacznij od lokalizacji przekaźnika od pompy zdejmij mu ubranko plastikowe i zobacz czy nie dogrzały się klucze przekaźnika do siebie . jeśli nie to odepnij kompa i zobacz czy przekaźnik zamilknie to coś dzieje się z kompem .
gacjusz - 14 Cze 2009, 12:24

sprawdziłem przekaźnik jest ok odłączyłem kompa i milczy przekaźnik i pompka
diodalodz - 14 Cze 2009, 14:20

no to coś jest nie halo z kompem bądź jego zasilaniem .
gacjusz - 14 Cze 2009, 14:36

można jakoś temu zaradzić?