Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK4] skąd 12v

wojtek_kato - 25 Cze 2009, 16:16
Temat postu: [MK4] skąd 12v
Skąd pobrać prąd 12v do siłownika do klapy, kabel mam już przeciągnięty, i jest obok bezpieczników z przodu. Ale wolałbym się podpiąć do zapalniczki, tylko nie wiem jaki kolor to 12v i jak się do tego dobrać.
Prosze o pomoc

Freeman - 25 Cze 2009, 16:33

Ja brałem + z oświetlenia bagażnika.
wojtek_kato - 25 Cze 2009, 16:36

tak, tylko jak klapa jest otwarta, to prąd dochodzi, a jak jest zamknięta, to prąd nie dochodzi, czyli nie otworze klapy chyba?? (ew. jaki kolor kabelka??)
Marcin - 25 Cze 2009, 16:37

ciężko kontynuować temat tam gdzie o tym mowa....
jak będę pamiętał to mogę dzisiaj sprawdzić, który to przewód w skrzynce bezpieczników, poza tym można dojść po bezpieczniku.

wojtek_kato - 25 Cze 2009, 16:42

no w sumie, mogłem to tam pisać, ale może ktoś w przyszłości skorzysta z tego tematu.
Według instrukcji, zapalniczka ma 1 bezpiecznik, czyli mam tam wpiąć kabelek z przodu, czy z tyłu??

Marcin - 25 Cze 2009, 16:46

prędzej znajdzie i skorzysta z tematu o montażu siłownika niż z tego.

oczywiście, że z tyłu do przewodu, nie wyobrażam sobie żebyś wciskał przewód w gniazdo bezpiecznika :fox: wyjęcie puszki z bezpiecznikami to 5 minut roboty, wykręcasz tylko dwie śruby.

wojtek_kato - 25 Cze 2009, 16:51

Ja się na elektryce nie znam, a tym bardziej na samochodowej, więc wolę się upewnić.
W sumie, to jak masz takie uprawnienia, to możesz ten temat podpiąć do Twojego tematu.
Dzięki za POMOC, a teraz idę się bawić :)

JoeMix - 25 Cze 2009, 16:58

wojtek_kato napisał/a:
tak, tylko jak klapa jest otwarta, to prąd dochodzi, a jak jest zamknięta, to prąd nie dochodzi, czyli nie otworze klapy chyba?? (ew. jaki kolor kabelka??)
:cojest: Dochodzi cały czas,,, jak otwierasz klapę to jest podawana MASA na żarówkę, +12V jest zawsze.
wojtek_kato - 25 Cze 2009, 18:40

to się jeszcze pobawię, bo jak na razie to mam podłączone przez zapalniczke, ale kabla przez pół auta, pokombinuje jeszcze z tym jutro. Dzięki