Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - Carałdjo w Osiołku

Żółwik Tuptuś - 9 Lip 2009, 20:35
Temat postu: Carałdjo w Osiołku
Witajcie ( to mój pierwszy temat w tym dziale od początku istnienia forum , więc warto się chyba przywitać )

Jako że posiadam pierwszy stopień słuchu muzycznego ( czyli odróżniam mówienie od śpiewania ) zabudowa , którą chcę wykonać w Osiołku ( MB 190 2.0 Diesel ) będzie oparta na komponentach ze średniej i dolnej półki produktów dla ludu .

Proszę o radę głównie w przypadku doboru głośników i sposobu ich montażu ( z przodu narzucona wielkość 10 cm w desce rozdzielczej ) . Z tyłu brak miejsc ( czyli proszę o rady gdzie to dać i jakiej wielkości )

Ewentualna Tuba , oraz sposób jej podłączenia także mile widziane ( choć niekonieczne - może zamiast to lepsze głośniki ? )

Ma być miło i aby zarówno Peja jak i Enya lub AC/DC dali rade przekrzyczeć agregat koniotwórczy .

Z góry dzięki za info :)

Laskosz - 9 Lip 2009, 22:19

Żółwik Tuptuś napisał/a:
dali rade przekrzyczeć agregat koniotwórczy .

nie da sie :rotfl:

a co do tuby to miałeś w mk1 :> więc nie gadaj że nie umiesz podpiąc :P

Parzych - 10 Lip 2009, 02:09

Ja bym tubę posadził na tylnej kanapie (i przypiął pasami), bo z bagażnika może być mało słyszalna :hahaha:
dark86ford - 10 Lip 2009, 07:35

hehe to moze chociaz ja wypowiem sie w miare powaznie :rotfl:
co do glosnikow przednich to biorac pod uwage srednia polke (dolna odpuscilem ze wzgledu ze najczesciej bedziesz sluchac audio z przodu) to sądze ze te glosniczki powinny dac niezly efekcik
infinity

jednak co do tuby to osobiscie polecilbym zamiast tuby skrzynie basowa (z wlasnych nasluchow wiem ze jest to o wiele lepszy efekt niz tuba)
i tu siegnac mozna po sprzet z srednio-dolnej polki
skrzynia
wzmacniacz do skrzyni
no i oczywiscie trzeba by bylo zaopatrzyc sie w przewody
te powinny styknac na poczatek do nieduzego audio

co do glosnikow z tylu to nie wiem czy masz mozliwosc wrzucenia czegokolwiek na tylnia polke, jesli tak to:
te do podlaczenia tylko pod radio
te do podlaczenia pod radio lub wzmacniacz wspolny ze skrzynia

rzecz gustu i ilosci kasy jaka chcesz na to przeznaczyc
no i jeszcze nie wspominasz jakie masz radio, ale jak cos to najzwyklejsze radio 4x45W i wiecej, powinno najzupelniej styknac

Żółwik Tuptuś napisał/a:
Ma być miło i aby zarówno Peja jak i Enya lub AC/DC dali rade przekrzyczeć agregat koniotwórczy .
hehe tu jest juz tylko kwestia dostrojenia dzwieku w parametrach radia lub/i na wzmaku :rotfl:
osobiscie w aucie tez w przodzie mam Infinity, z tylu mialem helixy ale przezucilem sie na hertz'e (bo dorobilem sie wzmaka) i w bagazniku mam tez skrzynie na osobnym wzmaku.
a jak to gra to bedzie okazja sie przekonac na torze w poznaniu :-P

Żółwik Tuptuś - 10 Lip 2009, 11:45

dark86ford, - chętnie posłucham Twoich rado odnośnie udźwiękowienia Osiołka - właśnie o takie coś mi chodziło :)

Dzieki bardzo :)

DziDzia - 10 Lip 2009, 11:50

Żuff, kup sobie Wolkmena czy diskmena czy inne mp3, do tego mega słuchawki to może coś usłyszysz :yes:

pozdro :!:

szogoon - 10 Lip 2009, 12:21

Żółwik Tuptuś napisał/a:
z przodu narzucona wielkość 10 cm w desce rozdzielczej
nie da rady nic z tym zrobić ? :|
wywalisz kupe kasy na głośniki które będą grały przeciętnie...

jak jest miejsce i będzie to jako tako wyglądać to pomyśl o dystansach

dark86ford napisał/a:
z wlasnych nasluchow wiem ze jest to o wiele lepszy efekt niz tuba
:ok: sama prawda
dark86ford - 10 Lip 2009, 12:32

szogoon napisał/a:
Żółwik Tuptuś napisał/a:
z przodu narzucona wielkość 10 cm w desce rozdzielczej
nie da rady nic z tym zrobić ? :|
wywalisz kupe kasy na głośniki które będą grały przeciętnie...

w sumie to niewiadomo jak tam z miejscem jest, moze byc miejsca ze wejdzie ci glosnik 13cm bez problemu a moze byc i sytuacja ze ledwo wcisniesz 10cm glosnik
dlatego zaproponowalem glosniki w miare nie duze, bo jesli bedzie mozliwosc wrzucenia glosnikow na dystansach to powiem szczerze ze wtedy bym walnal jakis system odseparowany (13 w deche i cykacze na słupki)

MARCINEK__0 - 10 Lip 2009, 18:18

Żółwiu określ sie ile chcesz kasy przede wszytskim przeznaczyc na sprzet. Czy masz jakies radio juz czy tez nie. Radio wbrew pozorom ma ogromne znaczenie co do budowania car audio.
dark86ford - 10 Lip 2009, 21:57

MARCINEK__0 napisał/a:
Radio wbrew pozorom ma ogromne znaczenie
swiete slowa... bo nawet jakby byly glosniki za kilka tysiakow a radio byloby lipne to hmmm z g***a bata nie ukrecisz
Laskosz - 10 Lip 2009, 23:41

dark86ford napisał/a:
z g***a bata nie ukrecisz

zdziwiłbyś się :rotfl:

dark86ford - 11 Lip 2009, 09:23

Laskosz, wiem ze na upartego to niema rzeczy niemozliwych... ale tu pojawia sie pytanie czy warto i co jest bardziej oplacalne,