|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Elektryka - [MK4] Centralny zamek oryginalny - problem z otwieraniem 

wojtek_krk - 14 Lip 2009,  09:31 Temat postu: [MK4] Centralny zamek oryginalny - problem z otwieraniem Witam,

Problem wygląda następująco...

Zamek automatycznie się zamyka, nie reaguje na otwieranie od strony kierowcy (po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje)

Od strony pasażera - po przekręceniu kluczyka otwiera drzwi (wszystkie z wyjątkiem kierowcy) ale automatycznie się zamyka i tak w kółko, natomiast jeśli przekręcę kluczyk i szybko otworzę drzwi centralny zamek w kółko zamyka się i otwiera... (zapętla)

Drzwi kierowcy można otworzyć (z trudem) od środka.

HELP   
												 Freeman - 14 Lip 2009,  10:07
  Coś blokuje siłownik w drzwiach kierowcy, albo sam siłownik jest uszkodzony. Musisz rozebrać i sprawdzić.
												 Luzak - 14 Lip 2009,  10:18
  sprawdź jeszcze czy jakiś kabelek sie nie odlutował albo nie przetarł.

Ja miałem podobny problem. Przyczyną właśnie były przetarte kabelki od centralnego i jak było mokro robiła się gdzieś zwara i też miałem takie cyrki z zamkiem.

Jednym słowem musisz rozebrać boczek i zobaczyć   
												 wojtek_krk - 14 Lip 2009,  11:15
  Witam,

dziękuję za odpowiedzi...

Ze ściągnięciem tapicerki poszło gładko, kilka śrub mocujących zamek i listwę metalową pod którą się znajduje, jednak owa listwa ma prowadnice szyby?

Mam nadzieję że nie odpoadnie mi szyba podczas wyciągania zamka ?   
												 Puff - 14 Lip 2009,  11:35

| wojtek_krk napisał/a: | 	 		  | Mam nadzieję że nie odpoadnie mi szyba podczas wyciągania zamka ?  | 	  

To jest możliwe, bo to jedyna rzecz, na której szyba się "trzyma" (nie licząc tarcia uszczelek, itp.) - więc na Twoim miejscu bardzo bym uważał, albo złapał szybę kilkoma pasami taśmy.
												 wojtek_krk - 14 Lip 2009,  12:42
  W takim razie będę ekstra uważny podczas rozkręcania i wyciągania, zaraz po naprawie napisze czy działa   
												 zimzia - 14 Lip 2009,  19:29
  nic nie odpodnie mialem ten sam problem z zamkiem psiknelem takim preparatem kontakt w kostke (zasilania silniczka centralnego) i juz dziala
												 Puff - 14 Lip 2009,  19:32

| zimzia napisał/a: | 	 		  | nic nie odpodnie mialem ten sam problem z zamkiem psiknelem takim preparatem kontakt w kostke i juz dziala | 	  

O czym Ty mówisz? On zdemontował mechanizm podnoszenia szyby - jeśli jej nie zabezpieczy, to w najlepszym wypadku ta spadnie do wnętrza drzwi i się rozleci...    
												 zimzia - 15 Lip 2009,  16:52

| Cytat: | 	 		  O czym Ty mówisz? On zdemontował mechanizm podnoszenia szyby - jeśli jej nie zabezpieczy, to w najlepszym wypadku ta spadnie do wnętrza drzwi i się rozleci...    | 	  

kolego Pufcioco ty pleciesz jaki mechanizm prawdopodobnie on zdemontował prowadnice z taka puszką co zasłania zamek żeby dostać się do zamka, co się rozpadnie chyb a nigdy nie rozbierałeś drzwi w fieście.ja miałem ten sam problem ze jak zamykałem to mi się zamykało i od razu otwierało. zdemontowałem boczek następnie odkręciłem 2 śruby mocujące ta prowadnice z tą puszką i wtedy dostałem się do zamka odpiąłem kostkę podpiętą pod silnik centralnego zamka i jet taki preparat kontakt się nazywa do czyszczenia i poprawiania styku i działa do tej pory. żadna szyba mi nie wypadła           i kolego jak tego nie robiłeś to się nie wypowiadaj chcesz sobie posty nabić ??    
												 arecki - 15 Lip 2009,  17:39

| zimzia napisał/a: | 	 		  | on zdemontował prowadnice z taka puszką co zasłania zamek żeby dostać się do zamka, | 	  

też tak myśle, a bez tego na pewno szyba nie spadnie...trzyma ja przecież mechanizm podnoszenia...
												 Puff - 15 Lip 2009,  20:26
  zimzia:

Jeśli się pomyliłem (a tak może być) to nie uprawnia Ciebie, żeby mnie obrażać. To o czym wojtek_krk napisał, odebrałem jako demontaż mechanizmu podnoszenia szyby. Kuriozum już jest to, że piszesz "prawdopodobnie" - skoro nie jesteś pewien swojej interpretacji, to jak możesz takie rzeczy pisać?

Dla Twojej informacji - drzwi rozbierałem dziesiątki razy, montaż/demontaż szyb i mechanizmów też już mam za sobą, więc takimi dupstwami postów sobie nie nabijam (poważnie - odpuść sobie takie teksty - chyba, że nie chcesz być gorszy od Żółwika Tuptusia).

Jeżeli chcesz już komuś wytknąć błąd, to należy się trochę kultury (wzór: patrz na kolegę areckiego)  - tym bardziej, że nie jesteś 12-letnim smarkiem i wypadałoby, żebyś reprezentował jakiś poziom (i to raczej nie ten najniższy z możliwych).
												 zimzia - 16 Lip 2009,  08:48
  Pufcio:

zostawię twoja wypowiedz bez komentarza    
												 wojtek_krk - 16 Lip 2009,  09:00
  Spoko chłopaki, spoko!!     

Udało mi się zdemontować i rozebrać centralny zamek, przesmarowałem metalowe krzywki prze ciągiełkach i to dość solidnie smarem.

Sprawdzałem siłowni i działa, krzywki się blokowały.

Teraz działa w miarę przyzwoicie chociaż od czasu do czasu potrafi się przyblokować.

No ale jest lepiej niż było, bo nie wpada w pętlę zamykania-otwierania   

dzięki za pomoc   
												 Puff - 16 Lip 2009,  11:44
  wojtek_krk - ja nie poradzę, że niektórym tutaj słoma z butów wystaje, a się zachowują jak szlachta, maskując niedostatki inteligencji głupkowatnym śmiechem   

Co do samego zamka - a da się w jakiś sposób regulować zakres pracy siłownika?
												 zimzia - 16 Lip 2009,  13:52
  tak tak słoma z trawą wystaje     no niestety ja tez wątpię w twoja inteligencie i twoje dokonania silniczek centralnego to chyba na allegro widziałeś no cóż ehhh

wojtek_krk  może to ci pomoże ten sam problem http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=39998
												 arecki - 16 Lip 2009,  13:56
  Panowie dajcie sobie po razie i spokój     

| Pufcio napisał/a: | 	 		  | Co do samego zamka - a da się w jakiś sposób regulować zakres pracy siłownika? | 	  

ja u siebie próbowałem i sie nie dało...czasami za bardzo odbijał i sie wracał...
												 wojtek_krk - 16 Lip 2009,  14:15
  Witaj,

raczej nie da się regulować. Krzywki nie mają regulacji, są po prostu umieszczone na stałe.
												 Puff - 16 Lip 2009,  15:04

| arecki napisał/a: | 	 		  | ja u siebie próbowałem i sie nie dało...czasami za bardzo odbijał i sie wracał... | 	  

Uhm, ok. Dzięki za info.
												 wojtek_kato - 16 Lip 2009,  15:14

| zimzia napisał/a: | 	 		  | silniczek centralnego to chyba na allegro widziałeś no cóż ehhh  | 	  

a ten  poradnik to nie Pufcio zrobił  ??  Zastanów się zimzia co piszesz !

| 

|