|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Mechanika - [MK3] demontaż poduszki powietrznej 

adr0444 - 14 Lip 2009,  13:41 Temat postu: [MK3] demontaż poduszki powietrznej jak zdemontowac poduszke powietrzna aby móc wykręcic kierownice???
												 Maniek1.3 - 14 Lip 2009,  14:12
  hejka

musisz sie zaopatrzyc w klucz gwiazdkowy (najlepiej taki jak imbusy, nie pamietam rozmiaru ale jak pomacasz kiere od tyłu to znajdziesz otwory i tam musisz dopasowac), potem musisz obrucic kierownicę o 90stopni (tak zeby jeden otwór był nad obudową kierownicy), odkrecasz tą srubkę, potem obrót o 180stopni, tak samo odkręcasz następną srubkę, i to wszystko. ostrożnie wyciągnij poduszkę i odepnij kabelek z kostki. 

i to by było na tyle.

montaż poduszki to czynność odwrotna.

powodzonka.
												 adr0444 - 14 Lip 2009,  15:31
  dzieki wielkie za pomoc... 

ide działać     
												 Marcinowaty - 14 Lip 2009,  17:20
  Kolega zapomniał dodać ze jak będziesz manipulował przy kostce to wcześniej odłącz akumulator i troche odczekaj, tak na wszelki wypadek   
												 bidżej - 14 Lip 2009,  21:40
  Marcinowaty, dokładnie. inaczej przy odrobinie pecha może wystrzelić chłopakowi w twarz i będzie kaleka   

a klucze gwiazdkowe nazywają się torx   
												 Maniek1.3 - 15 Lip 2009,  07:16
  racja koledzy, zapomniałem dodac o tym akumulatorze.    
												 Radkalkin - 15 Lip 2009,  10:19

| adr0444 napisał/a: | 	 		  dzieki wielkie za pomoc... 

ide działać      | 	  

adr0444, żyjesz?
												 Maniek1.3 - 15 Lip 2009,  10:52

| Radkalkin napisał/a: | 	 		   	  | adr0444 napisał/a: | 	 		  dzieki wielkie za pomoc... 

ide działać      | 	  

adr0444, żyjesz? | 	  

hehe     trafine zapytanie
												 adr0444 - 15 Lip 2009,  18:16
  żyje żyje     o akumulatorze wiedziałem    tylko nie zauwazylem torx-ów z tyłu kiery   
												 kuczynsky - 16 Mar 2010,  17:35
  bidżej, witam kolege. widze ze masz pojęcie na temat poduszki  w kierownicy

mam takie pytanie ..... Czy jak zdemontuje kierownice z poduszką to bedą pasowac czesci do fajery bez poduchy???????????
												 bidżej - 16 Mar 2010,  17:40

| kuczynsky napisał/a: | 	 		  | widze ze masz pojęcie na temat poduszki w kierownicy | 	  czy ja wiem...   

jak dobrze pamiętam, to jeśli chcesz wsadzić kierownicę bez poduchy, to bez przeróbek wchodzą tylko z tej samej generacji, tzn z MK3 do MK3, a z MK3.5 do MK3.5 - trochę inaczej jest zorganizowane połączenie kiery z kolumną
												 LukaszM803 - 17 Mar 2010,  17:04
  Witam mam pytanie, chodzi o to czy jakbym chcial wymienic sobie poduszki tzn fiesta byla bita poduszki wystrzelily to czy wystarczy zaopatrzyc sie w nowe i je zamontowac? Czy tez trzeba jakies czujniki zmieniac kable itp? Dziekuje i pozdrawiam!   
												 portier - 27 Kwi 2010,  15:32
  Witam, mam pytanie co do demontazu kierownicy... 

po wymianie koncowek drazkow i sworzni pojechalem ustawic zbierznosc (juz przed wymiana powinienem ustawic, ale odkladalem to do wymiany..)

no i przy ustawianiu facet mi powiedzial, ze trzeba przestawic kierownice, bo jezeli on wyprostuje kierownice na drazkach, to w ktoras strone nie bede mial pelnego skretu czy jakos tak... 

auto jedzie super prosto tylko mam pytanko co do tej kierownicy ... kiera jest dobre 30* obrocona w prawo i auto wtedy jedzie prosto...

jak wyglada mocowanie kierownicy, czy moge to przestawic tam czy na krzyzaku?

mam wspomaganie jak to robi roznice..

dzieki za odp
												 JoeMix - 27 Kwi 2010,  16:02
  chyba lepiej ustawisz na krzyżaku,,, bo na kierownicy jest ileśtam kąt i przeskok co ileś tam,,,
												 portier - 27 Kwi 2010,  18:22
  jest duzy problem z demontazem krzyzaka w fiescie ze wspomaganiem? krzyzak wymienial mi mechanik ale to juz chcialbym zrobic sam..

mi jednak znajomy radzi sprobowac na kierownicy przestawic...

http://www.fiestaklubpols...er=asc&start=20

trzeci post od dolu, Ziela..

torxy od tylu kierownicy, wymonotwac poduszke, tam bedzie jakas sruba wtedy przestawic kierownice na wprost i w odwrotnej kolejnosci skladac??
												 jackrzec - 27 Kwi 2010,  19:41
  Na kierownicy możesz przestawiać co 60 stopni. W przypadku 30 stopni nic Ci to nie da.
												 portier - 27 Kwi 2010,  19:43
  a jak z tym demontazem krzyzaka, jakies rady?
												 elmek13 - 28 Kwi 2010,  08:16
  Radkalkin,                         

Dobrze, że doczytałem o tym akumulatorze.        

Ja się śmieję, ale mnie też czeka demontaż poduszki, bo co chwila się zapala...więc miejcie mnie w opiece.    
												 przemo_rsr - 28 Kwi 2010,  13:56

| portier napisał/a: | 	 		  | a jak z tym demontazem krzyzaka, jakies rady? | 	  

WD-40 lub cola co tam masz 

2x klucz 13 i jedziesz, musisz też odkręcić kolumne kierownicy to dwie śruby, które masz pod kierownicą, miłej zabawy;D

a do zdejmowania kierownicy dobry torx i dzjęcie obudowy tej plastikowej jest potrzebne pod kierownicą, troche gimnastyki i kierowniczka zdjęta, pozdr   
												 Maniek1.3 - 9 Cze 2010,  09:58
  co do demontarzu krzyzaka ze wspomaganiem, to tylko odkrec na dole tą srube na klucz 10, w kabinie popatrz czy nie masz takiej niebieskiej zawlecki (półkole) załozonej na krzyzaku od strony wewnetrzne, jak jest to podwaz to srubokrętem i wyjmij (to jest zabezpieczenie zeby krzyzak nie zjechał z drążka, potem wyjmij z przegrody ogniowej gumoeą osłonkę w której obraca sie krzyzak, jak ją wyjmiesz to swobodnie podniesiesz do góry krzyzak i wyjmiesz go z maglownicy, potem tylko wystarczy zesunąć go z drążka. jak bedziesz składał to nie zapomnij jak nasuniesz krzyzak na drążek załozyc tej gumy a dopiero pozniej nakładac na maglownice. jedyna sprawa której nie rozumiem to po co odkręćać kolumne kierowniczą do wymiany krzyzaka.
												 jackrzec - 9 Cze 2010,  20:26

| Maniek1.3 napisał/a: | 	 		  | jedyna sprawa której nie rozumiem to po co odkręćać kolumne kierowniczą do wymiany krzyzaka. | 	  Nie tylko Ty nie rozumiesz...

| 

|