|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] sprzęgło czy skrzynia
yankess - 9 Sie 2009, 20:06 Temat postu: [MK4] sprzęgło czy skrzynia Witam po analazie archiwum nie znalazłem jedno znacznej odpowiedzi co do moje problemu. a sprawa wyglada tak. pare miesiecy temu wymieniłem skrzynie mechanik nic nie mówił ze sprzegło zle wyglada, gdy auto stoi i jest na luzie slychac jak cos charczy gdhy wciskałem sprzęgło przestawało, po tym co wyczytałem na forum to jest to cos w skrzynie nie tak. chyba??? a teraz jeszcze nie moge wrzucic wstecznego, chyba ze na chama, bo tszeszczy. gdy auto jedzie na wolnych obrotach i i mam wrzuconą jedynke i trzymam noge na sprzęgle to zaczeło mi trzepac gałką od zmiany biegów a gdy puszczam sprzegło nic sie nei dzieje. podsumowując niewem czy to sprzegło czy skrzynia??????????????????????????????????????????????????
JoeMix - 9 Sie 2009, 20:47
To że na luzie coś w skrzyni szura to norma - wałek wejściowy szumi, druga sprawa, jak masz wciśnięte sprzęgło i chcesz wrzucić wsteczny to co nie chce wejść czy chrobocze? Jak wsteczny wchodzi na zatrzymanym silniku? Wychodzi że sprzęgło nie do końca rozłącza,
Maki - 9 Sie 2009, 21:04
Cytat: | Wychodzi że sprzęgło nie do końca rozłącza |
Właśnie jak do końca nie rozłącza to blokada wstecznego się nie odblokowywuję.
JoeMix - 9 Sie 2009, 21:20
Wsteczny bieg nie ma synchronizatora, jak sprzęgło do końca nie rozłączy to tryby nie wchodzą jeden w drugi bo wałki się obracają i się robi trrrrr,,,
yankess - 9 Sie 2009, 21:34
trzeszczy jak chce wrzucic ale na sile wrzucam wsteczny i dziala potem normalnie puszcza go. Dodam ze czesem jak chce wrzucic 3 albo 4 to cos drążek zmiany biegów blukuje i trzeba troche sily wlorzyc ale nic nie trzeszczy.
JoeMix - 9 Sie 2009, 22:07
No to wygląda jak by sprzęgło do końca nie rozłączało...
yankess - 10 Sie 2009, 08:42
gałka z biegu na luz chodzi normalnie problem sie pojawia jak chce wrzucic bieg jakis opór jest wczesniej było tylko z 3 i 4 ale nie trzeszczy a wsteczny trzeszczy ale na chama wejdzie. na wyłaczonym silniku wszytkie biegi chodza elegancko.
JoeMix - 10 Sie 2009, 09:12
Sprzęgło.
yankess - 11 Sie 2009, 00:58
Ale czemu szarpie na jedynce i wstecznym to cos konkretnego czy cale sprzeglo do wymiany?
diodalodz - 11 Sie 2009, 02:05
słoneczko w docisku sprzęgła siada .
yankess - 11 Sie 2009, 02:35
I to jest winowajca tych wszystkich problemów które opisalem w temacie?? Jak to wygląda z naprawą?
JoeMix - 11 Sie 2009, 08:12
yankess napisał/a: | Jak to wygląda z naprawą? | Się nie naprawia się wymienia na nowe.
yankess - 11 Sie 2009, 14:14
no dobra ale trzeba całe sprzegło wymieniac czy tylko tą dana czesc???? duzo przy tym roboty??????????
Qniu - 11 Sie 2009, 14:29
No dużo dużo... Trzeba wyciągać skrzynie biegów, albo ją chociaż przesunąć jakoś, bądź też wyjąć silnik. Koszt około 300zł za robociznę (tak stwierdził kumpel jak się go pytałem kiedys)
yankess - 11 Sie 2009, 15:49
Bylem u mechanika popatrzyl przejechal sie i stwierdzil ze sprzęglo jest ok. Wina to luzy na krzyzaku łącznika zmiany biegów. Co o tym myslicie??
JoeMix - 11 Sie 2009, 19:55
yankess, by na postoju tez były problemy bo krzyżak pracuje tak samo podczas jazdy i na postoju, a sprzęgło podczas jazdy się kręci i powinno rozłączyć się i zachowywać tak jak na postoju - a tak nie jest, z drugiej strony jak z niego taki kozak to niech Ci ten krzyżak wyreguluje to 15 minut roboty jak się ma kanał/najazd.
Sprzęgło w sumie można wymienić po kawałku ale to musisz rozebrać i zobaczyć co w jakim jest stanie, z drugiej strony (robocizna 300) a niech za pól roku się coś innego rozleci w sprzęgiełku,,,
yankess - 11 Sie 2009, 20:50
Ja uwazam podobnie ze problem jest gdzie indziej. Teraz jest tak ze raz wszystko chodzi normalnie a za chwile nie. Co do krzyzaka powiedzial mi zebym wymienil mam zapasowy ale na nim tez jakies luzy są dziwna sprawa chyba przyjdzie wszystko pokoleji wymieniac az sie trafi.
[ Dodano: Czw Sie 13, 2009 17:39 ]
wymieniłem olej w skrzyni wysysarkom pozbyłem sie starego i wlałem teksako 75w-90 po wymianie jeszcze problemy sie pojawiały ale jak zrobiłem z 50 km to dwa dni jezdze i nie ma zadnych problemów ze zmiana biegów i juz nie trzepie jak opisywałem.
|
|