Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Wymiana uszczelniaczy

WujekZbujek - 27 Sie 2009, 16:22
Temat postu: [MK3] Wymiana uszczelniaczy
Siemanko !
Mam pytanie-od razu napisze ze mam swiadomosc ze nikt mi nie wywrozy odpowiedzi z posta tylko z silnika, ale podam objawy, które moze naprowadza na odpowiedz. Moja strzala pobiera 0,8-1l oleju na 1000km. Przy ruszaniu i gwaltownym przyspieszaniu na 1 i 2 widac za samochodem dymek-ale jego ilosc nie jest strasznym dramatem, chociaz widac go bez problemu. Poza tym fura ma moc, kompresje badano i jest w dolnej granicy ale w normie, dobrze uregulowana (zawory) moze sie rozpedzic do ok 130-140 chociaz nie robie tego czesto bo nie chce miec dziur w masce :rotfl: Pytanie brzmi-czy wymienione objawy moga swiadczyc o uszczelniaczach i sama ich wymiana moze cos dac w kwestii zmniejszenia ilosci palonego oleju ? Z gory dzieki i pzdr

Piter - 27 Sie 2009, 16:44

Oczywiście że pomoże ale na pewno nie pozbędziesz sie problemu po samej wymianie uszczelniaczy.
Można to nawet zrobić u ciebie podobno bez zrzucania głowicy, ale lepiej ją zdjąć i przyjrzeć się co tak jeszcze słychać. Jestem pewien że bez pierścieni sie nie obejdzie.

Freeman - 27 Sie 2009, 18:47

WujekZbujek napisał/a:
Pytanie brzmi-czy wymienione objawy moga swiadczyc o uszczelniaczach
Tak, w szczególności jeśli bardziej dymi na nierozgrzanym silniku. Jeśli jednak dymienie jest takie samo gdy silnik nagrzany to niestety tak jak mówi Piter pierścienie.
Przemas88 - 27 Sie 2009, 19:25

Panowie, u mnie natomiast specjalnie nie dymi a olej tez ginie w takich ilościach. Wymiana uszczelniaczy pomoże?
mechcom - 27 Sie 2009, 19:43

Przemas88 napisał/a:
Panowie, u mnie natomiast specjalnie nie dymi a olej tez ginie w takich ilościach. Wymiana uszczelniaczy pomoże?

to łyka sobie na pierscieniach pewno gy

Pawełos666 - 27 Sie 2009, 19:59

jesli masz dziure w misce to telepatycznie mozemy stwierdzic ze na pewno pomoze
Przemas88 - 28 Sie 2009, 00:31

Juz tyle razy było zaglądane pod spód i nie widać żadnego wycieku a olej ginie w niemałych ilosciach. czyli uszczelniacze albo pierscienie?
WujekZbujek - 28 Sie 2009, 14:08

To w takim razie bede robil uszczelniacze na pewno i moze pierscienie jak nie bedzie to jakas szczegolnie droga impreza. Dzieki za info. Pzdr
amon31 - 31 Sie 2009, 18:19
Temat postu: no i..?
WujekZbujek napisał/a:
To w takim razie bede robil uszczelniacze na pewno i moze pierscienie jak nie bedzie to jakas szczegolnie droga impreza. Dzieki za info. Pzdr

no i jak, co to było?? Jestem ciekaw, bo mam podobny problem. Wcina mi mnóstwo oleju i zalewa jedną świecę.

Freeman - 31 Sie 2009, 19:43

amon31 napisał/a:
Wcina mi mnóstwo oleju i zalewa jedną świecę.
czyli ile? Swiecę zalewa olejem?
Piter - 31 Sie 2009, 21:53

Chłopaki te silniki już tak maja, Żłopią litry oleju i jeżdżą, Naprawdę nie tak łatwo jest zupełnie zamordować ten silnik.
Tyle że remonty główne w przypadku 1.1 są nieopłacalne, dlatego tutaj jest tyle swapów :yes: