|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK5] fiesta falowanie na biegu jałowym
koczis1111 - 1 Wrz 2009, 22:51 Temat postu: [MK5] fiesta falowanie na biegu jałowym Witam
tego typu tematów jest wiele, ale nie wszystko pasuje do danego problemu.
Mam fieste mkV przejściówke 1,3. Od momentu zakupu (ok 5 lat temu) istniał problem z falowaniem obrotów, raz mniejszy raz większy. Obecnie wymieniony jest silniczek krokowy (nowy), świece i kable motorcrafta też w miarę świeże (zeszłoroczne), sonda, cewka wysokiego napięcia, filtr paliwa tez wymieniane w ciagu 2 ostatnich lat. Falowanie słyszalne najbardziej na krótkich postojach, na biegu jałowym, jeżdzące z góry na dół i z powrotem. Po wciśnięciu sprzęgła o dziwo uspokaja się !!! Zgasnąc jeszcze mi nie zgasło. Wielu mechaników juz próbowało to rozgryźć, jednak albo tacy oni kiepscy, albo problem tak wielki ? a moze wręcz przeciwnie?
Nadmienię, iż fiesta jest przerobiona na gaz, jednak problem pokazał się jeszcze zanim założyłam instalację, poza tym faluje tak samo na gazie jak i na benzynie.
Proszę o pomoc
Blanka
lesiokro - 2 Wrz 2009, 18:37
A kody błędu jakieś wyskakują?
koczis1111 - 2 Wrz 2009, 20:07
nie błędów nie ma. kiedys był ale to z rok temu - wykazywał za bogatą mieszankę paliwa czy coś takiego. ale potem po wykasowaniu zniknął
Freeman - 2 Wrz 2009, 20:14
To jeszcze do sprawdzenia VSS i CCP
Marcin - 2 Wrz 2009, 21:44
od vss'a nie ma falowania
bidżej - 2 Wrz 2009, 23:19
a olej/płyn chłodniczy w porządku?
koczis1111 - 3 Wrz 2009, 19:39
tak olej i plyn ok
SanceS - 5 Wrz 2009, 09:31
A sprawdziłeś opisywany po tysiąc kroć czujnik położenia przepustnicy? U mnie on był powodem falowania obrotów, robiły się zwarcia na wtyku, i falowało... zobacz jak u siebie, sprawdź czujnik za pomocą miernika, to zwykły potencjometr...).
I druga rzecz, to po prostu odłącz (jeśli jest w tym modelu, hmm ...) czujnik prędkości, który jest zamocowany do linki prędkościomierza. Złączka jest przy lince prędkościomierza w przedziale silnika.
|
|