Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] Linka zmiany biegów

sebastekk - 12 Wrz 2009, 23:31
Temat postu: [MK6] Linka zmiany biegów
Ostatnio awarii uległa mi linka zmiany biegów w Fordzie Fiesta 1.4 TDCi 2006 r.
Dokładnie to końcówka jednej z linek tzw. ucho od strony lewarka wylatuje z kulki w górnej części tego lewarka. Na razie jakoś to zdrutowałem aby wogóle zajechać do warsztatu. Jakież było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałem się, ze z powodu tego ucha na końcu linki należy wymienić zestaw linek do skrzyni biegów i uwaga: koszt nowej części to od 400 do 450 złotych (według różnych hurtowni części nie ma zamienników) + koszt założenia to od 250 do 350 złotych (bo trzeba rozebrać pół przodu od wewnątrz). Generalnie Masakra.

Dowiedziałem się w 3 serwisach Forda w Krakowie, że tego zestawu linek nie da się rozłożyć tak aby wymienić np tylko część. Rzekomo w katalogach nie ma mowy o podzespołach do takiego zestawu linek.

Koszt używanego zestawu linek to około 150 złotych +koszty wysyłki (firma spod Poznania), ale kłopot w tym, że nie ma pewności co do dopasowania.

Czy zatem znacie jakiś sposób na wymianę tego ucha lub zabezpieczenie go w sposób który byłby trwaly i bezpieczny, żeby się nie zdziwić np. w trakcie wyprzedzania, że nie można wrzucić biegu?

A może wiecie, gdzie kupić używany zestaw linek na terenie Krakowa lub okolic (sprawdzałem już na ul. Półanki i na Kościuszkowców 6 ale nie mają takiego zestawu linek)?

I oczywiście gdzie można by było zamontować je w koszcie poniżej 250 złotych?

Kod:
Na przyszłość proszę tagować tematy.
- trzeci