Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] 1.1 - wymiana os³ony przegubu

santana - 15 Wrz 2009, 17:21
Temat postu: [MK3] 1.1 - wymiana os³ony przegubu
jak najlatwiej wymienic oslone przegubu w przednim prawym kole
JoeMix - 15 Wrz 2009, 17:31

Naj³atwiej?
Trzeba zdj±æ ko³o, rozczepiæ zawieszenie, wyj±c przegub z piasty. Polecam demonta¿ przegubu z pó³osi - wymycie, ponowne nasmarowanie. Przed monta¿em przegubu na pó³o¶ zdejmujemy stara os³onê i zak³adamy now±, potem wystarczy wszystko poskrêcaæ.

Tomto - 17 Wrz 2009, 11:29

Generalnie s± co najmniej 2 podej¶cia do tematu, jedno o którym pisze JoeMix, które jest zalecane z uwagi na mo¿liwo¶æ dok³adnego umycia przegubu, szczególnie gdy pêk³a nam os³ona i siê móg³ zanieczy¶ciæ (jego wad± jest to ¿e trzeba odkrêciæ centraln± nakrêtkê piasty i pó¼niej j± dokrêciæ odpowiednim momentem z uwafi na ³o¿yska), oraz drugie które polega na odkrêceniu ¶ruby trzymaj±cej sworzeñ w zwrotnicy (tej na dole) rozpiêciu zawieszenia, zdjêciu opasek ze starej os³ony i jej odsuniêciu, rozpiêciu pier¶cienia wewn±trz przegubu i wyjêcia samej pó³osi z przegubu, a potem to wiadomo czy¶cimy, nasuwamy now± os³onê , smarujemy i sk³adamy wszystko do kupy. W tym drugim sposobie to najlepiej mieæ dostêp do kana³u, chocia¿ niektórym siê to udaje bez. Ja robi³em w³a¶nie tym sposbem, ale z kana³u, najtrudniejszym momentem jest rozchylenie pier¶cienia w przegubie, ¿eby wysun±æ pó³o¶ - najlepiej mieæ specjalnie przygotowane koñcówki do ¶ci±gacza pier¶cieni.
karolusms - 17 Wrz 2009, 15:47

uwazaj na to zeby Ci polos nie wyszla ze skrzyni (a dokladnie krzyzak z kielicha) mi po zabiegu wymiany przegubu jedno z lozysk igielkowych (NIE WIEM JAKIM CUDEM) sie rozsypalo bo wyszlo mi z kielicha.....nie moglem potem wsadzic piasaty na wahacz...weszlo na hama....ale potem okazalo sie ze nieda sie jezdzic...trzeba bylo kupic uzywany krzyzak zeby skompletowac lozysko.....psikra sprawa to byla ;( dlubanina jak w zegarku ...
Shrek - 20 Cze 2012, 23:28

koledzy podpowiedzcie jak odkrêciæ ¶rubkê która znajduje siê w tarczy hamulcowej i jest w niej zerwane ca³e miejsce na ¶rubokrêt a druga sprawa to jak odkrêciæ ¶rubê znajduj±c± siê w samym ¶rodku tarczy klucz chyba 30-sttka pomocy
JoeMix - 21 Cze 2012, 07:00

Shrek napisa³/a:
jak odkrêciæ ¶rubkê która znajduje siê w tarczy hamulcowej i jest w niej zerwane ca³e miejsce na ¶rubokrêt
Rozwiercaj,,, jak rozwiercisz ca³y ³eb, to tarcza zejdzie, nie zapomnij potem zeszlifowaæ tego co bêdzie wystawaæ z piasty,,, ta ¶ruba w sumie nie jest potrzebna, dziêki niej nie lata tarcza jak ko³o zdjête tylko,,,
Shrek napisa³/a:
jak odkrêciæ ¶rubê znajduj±c± siê w samym ¶rodku tarczy klucz chyba 30-sttka
Zak³adasz klucz i odkrêcasz,,, musisz zerwaæ zabezpieczanie (nowa ¶ruba do przykrêcenia potrzebna) najlepiej to zrobiæ jak auto jeszcze na ko³ach stoi (znaczy poluzowaæ)