|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Rozrząd - 1.25 16v
marpoczt - 23 Wrz 2009, 07:25 Temat postu: [MK4] Rozrząd - 1.25 16v witam potrzebuję instrukcję do wymiany i ustawienia rozrządu oraz instrukcję do wymiany uszczelniaczy popychaczy zaworów.
MARIUSZ.B - 23 Wrz 2009, 11:19
Do wymiany będzie Ci potrzebny przyrząd http://www.allegro.pl/ite...ford_zetec.html
Śrubę wkręcasz w dolną tylną część silnika w okolicy prawego koła. Jest tam śruba zaślepka. Wałki blokujesz płaskownikiem. Pierwszy tłok ma być wtedy w górnej pozycji. Są problemy z odkręceniem Śruby na wale (dolne koło) u mnie była chyba zaklejona klejem do śrub. Dolne koło nie posiada żadnego klina.
Wymiana uszczelniaczy na nie zdjętej głowicy jest bardzo trudna.
waluss - 4 Cze 2011, 13:18 Temat postu: Rozrząd - jakie marki Jakiej firmy polecacie rozrządy (oprócz najdroższego FoMoCo):
- Ruville
- Dayco
- Ina
- SKF
jackrzec - 4 Cze 2011, 18:26
waluss, Dayco, bo to to samo co FoMoCo (Motorcraft) - zresztą na tych FoMoCo też jest napis Dayco... SKF odpuść, bo napinacz (przynajmniej w moim silniku) ni ch..ja nie pasował. Lepiej się upewnij po numerach jakie są na starym napinaczu.
bolilol - 4 Sie 2011, 12:42 Temat postu: wymiana rozrządu czeka mnie wymiana paska rozrządu w mk4 1,25 16v , od poprzedniej wymiany przejechane ok 80 tyś, co ile prawidłowo powinno się wymienić rozrząd w tym silniczku bo z tego co wyczytuje to są różne teorie.
szynszyl - 4 Sie 2011, 19:22
stosuje zasade: pierwszy po 120 tys., kolejne co max. 60.000
|
|