Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK2] Chłodnica ?

szczepan522 - 6 Paź 2009, 07:44
Temat postu: [MK2] Chłodnica ?
Witam mam pytanie ponieważ zakupiłem chłodnicę ale otwory które są standardowo czyli po prawej u górny wlot oraz z lewej na dole wylot - przynajmniej tak jest w mojej starej chłodnicy, w tej chłodnicy są odwrócone (na przemian) czyli z lewej mam górny wlot a z prawej na dole wylot. Czy mogę zamontować tę (tą) chłodnicę na zasadzie przedłużek. Chciałbym przeciągnąć gumowe przewody do miejsc które są w nowej chłodnicy. Czy to zadziała czy będą jakiekolwiek problemy z funkcjonowaniem chłodzenia ? czy mogę na takiej zasadzie podłączyć te przewody doprowadzające płyn ?

(mam nadzieję że wszystko jasno opisałem)

JoeMix - 6 Paź 2009, 15:35

Teoretycznie tak, i będzie działać, ale ciepłą woda płynie do góry a zimna opada na dno, więc u Ciebie będzie wbrew prawą fizyki, i jedynie wymuszony obieg pompy będzie,,,
szczepan522 - 6 Paź 2009, 19:12

Z tego co zrozumiałem to ma ją podłączyć tak jak jest teraz ? czy mam przeciągać te przewody bo się troszkę zakręciłem :fox:
JoeMix - 6 Paź 2009, 22:01

Skoro masz inną chłodnice co ma inaczej wyjścia to jak chcesz ją podłączyć "tak jak teraz" ?
szczepan522 - 7 Paź 2009, 07:27

Chce przewody (rury) przeciągnąć do miejsc gdzie są wejścia i wyjścia. i chodzi mi dokładnie o to czy to zadziała ? Czy jak dodam z każdej strony po 40cm to czy będzie miało to jakikolwiek wpływ na funkcjonowanie chłodzenia ? Nie chcę odwalić lipy dlatego się pytam. A na dzień dzisiejszy nie stać mnie na nową chłodnicę bo to jest koszt rzędu 250zł !
JoeMix - 7 Paź 2009, 08:20

Więc za bardzo nie masz wyjścia :P powinno działać.
szczepan522 - 7 Paź 2009, 19:56

No tak i niestety a może i stety podjąłem decyzję że chłodnica jednak będzie nowa ! Koszt chłodnicy około 200zł ale myślę że ten wydatek nie jest na rok czasu a na kilka lat więc warto zainwestować te parę groszy.
Tak czy siak dzięki za pomoc.

xr2fun - 7 Paź 2009, 20:37

szczepan522 napisał/a:
ale myślę że ten wydatek nie jest na rok czasu a na kilka lat więc warto zainwestować te parę groszy

Życzę tylko jednego - abyś te kilka lat pojeździł Fiestą.

buzz - 8 Paź 2009, 16:13

Jestes z Bydgoszczy ? Posiadam taka chlodnice, kupilem nowa, pojezdzilem ok 2 mies, puzniej mialem wypadek i autka juz niema, a chlodnica sie ostala.
szczepan522 - 8 Paź 2009, 20:41

buzz, Właśnie dziś kupiłem nową chłodnicę...
DziDzia - 8 Paź 2009, 23:13

Zawsze możesz zwrócić :fox:

pozdro :!:

szczepan522 - 13 Paź 2009, 08:28

Chłodnica wymieniona na nową zamiennik do 1.0 + 7l Petrygo ... (temat do zamknięcia)

http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=42843