Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [wszystkie] prostownik - co on mi tu pokazuje?

bidżej - 13 Paź 2009, 20:06
Temat postu: [wszystkie] prostownik - co on mi tu pokazuje?
mam taki sobie prostownik:

niby na obudowie napisane 5A a po podłączeniu pod aku amperomierz w prostowniku pokazuje... ponad 7A! o co tu kaman? <wow>

awilk - 13 Paź 2009, 20:30

Z tego co widzę prostownik pamięta jeszcze czasy gierka więc niekoniecznie temu amperomierzowi należy wierzyć. O ile chodzi dobrze to oznacza to konkretnie wyładowany akumulator albo zwarcie w celi akumulatora. Samochód ci odpala?
Te 5A prostownik ma dać w konkretnych warunkach, nie jest to jakaś sztywna granica.

JoeMix - 13 Paź 2009, 21:44

Podłącz coś do niego,,, no żarówkę 21W i wtedy napięcie (zmierz woltomierzem) dzielone przez moc żarówki = pobór prądu w A, albo prościej podłącz zewnętrzny miernik i będziesz wiedział czy dobrze mierzy.
bidżej - 13 Paź 2009, 21:56

awilk napisał/a:
prostownik pamięta jeszcze czasy gierka
aż tak źle to z nim chyba nie jest, jak dobrze kojarzę to ma jakieś 15lat :-P

aku jako taki jest sprawny ale rzeczywiście dość mocno rozładowany (auto stało prawie 4 tygodnie na włączonym alarmie). silnik odpalił raz, później aku już nie dał rady.

awilk napisał/a:
Te 5A prostownik ma dać w konkretnych warunkach, nie jest to jakaś sztywna granica.
trochę mnie uspokoiłeś... fiesta potrzebna na jutro, więc przystępuję do ładowania :D

JoeMix napisał/a:
podłącz zewnętrzny miernik i będziesz wiedział czy dobrze mierzy
akurat wyniosłem miernik do samochodu, leje i nie chce mi się iść, ale jutro pomierzę z czystej ciekawości żeby zobaczyć co ten amperomierz warty...

dzięki za odpowiedzi.

diodalodz - 14 Paź 2009, 00:33

przy 5A da ma zapewnić 12V . Dlatego podczas pracy jałowej będzie dawał 15 V , a przy znacznym obciążeniu spadnie mu napięcie . Zwarcie celi możesz wykluczyć. Prąd spadnie do mniej wiecej 1A jak akku zacznie gazować .
bidżej - 14 Paź 2009, 08:33

jak na razie oczko aku zaczyna mieć zielone przebłyski a prąd zszedł do 2A więc chyba jest ok :)
JoeMix - 14 Paź 2009, 09:38

Oczko w aku można sobie wsadzić - to kiepskiej jakości czujnik zamontowany w jednej celi, a cel jest 6,,, nie ma to jak zakup specjalnego przyrządu i pomiar wartości w każdej celi.

Jak masz czarne oczko to potrząśnij akumulatorem, przy odrobinie szczęścia się odwróci czujnik i będzie oczko zielone - najszybszy możliwy sposób na "sprawnego akusa" :P

bidżej - 14 Paź 2009, 09:40

zdaję sobie z tego sprawę :-P