Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] Wyciek p造nu ch這dniczego z za郵epek g這wicy

C80 - 22 Pa� 2009, 18:24
Temat postu: [MK6] Wyciek p造nu ch這dniczego z za郵epek g這wicy
Witam, mam ma造 problem. Podczas jazdy Fiest� z 2002 roku, silnik 1.4 Duratec zdarza造 si� momenty, 瞠 silnik pracowa� na trzech garach. Autem rzuca這, rz瞛i� jak traktor URSUS. Przy przyspieszaniu to miga豉 lampka silnika, to zapala豉 si� na sta貫. Innym razem auto pracowa這 bez 瘸dnych problem闚.

Zaniepokojony zajecha貫m do ASO Forda i okaza這 si�, 瞠 jest uszkodzona cewka zap這nowa (koszt ASO - 589 z�) oraz skorodowane dwa kable wysokiego napi璚ia (3 i 4 cylinder - 68 z�/szt.). Jako winowajc� wskazano "wyciek z g這wicy p造nu ch這dz帷ego z za郵epek" kt鏎y powodowa� przebicia. Widzia貫m to na w豉sne oczy, bo g這wica chyba ma dwie za郵epki i pojawi豉 si� korozja (brunatny nalot) w okolicy jednej z nich oraz na 3 i 4 kablu wysokiego napi璚ia.

Na pytanie o koszt zasugerowano, 瞠 to kwota kilku tysi璚y. Prawdopodobnie oko這 nawet 5 tysi璚y bo przy okazji trzeba b璠zie wymieni� rozrz康.

Odnosz� wra瞠nie, 瞠 kto� chce mnie or積望.

Czy kto� z was wie w jaki spos鏏 i jaki jest koszt rzetelnego i skutecznego usuni璚ia usterki? S造sza貫m 瞠 niekt鏎e ASO potrafi� tak� ciemnot� wcisn望, podczas gdy usuni璚ie usterki mo瞠 by� znacznie prostsze i o wiele ta雟ze.

Pozdrawiam

PS. Fiest� posiadam od wrze郾ia, wi璚 pierwsza wizyta wypad豉 w ASO.

JoeMix - 22 Pa� 2009, 21:00
Temat postu: Re: Wyciek p造nu ch這dniczego z za郵epek g這wicy
C80 napisa�/a:
(3 i 4 cylinder - 68 z�/szt.)
Przewody jak i 鈍iece wymienia si� zawsze w komplecie (wszystkie na raz)
C80 - 22 Pa� 2009, 21:04

Kable by造 wymienione bo by造 lekko zaro郾i皻e, pozosta貫 dwa by造 w dobry stanie. 安iece nie by造 ruszane. Nie jestem mechanikiem, zak豉dam 瞠 ASO wie co robi przynajmniej w takich b豉hych sprawach.

Ale nie pyta貫m o kable, tylko o spos鏏 rozwi您ania problemu wycieku.

mechcom - 22 Pa� 2009, 21:06

C80 napisa�/a:
瞠 ASO wie co robi przynajmniej w takich b豉hych sprawach.

oni to tylko zawsze udaja ze widz� :hahaha:

emm wymienic zaslepki na inne :fox:

diodalodz - 22 Pa� 2009, 23:49

zr鏏 zdj璚ia tych brok闚 z kt鏎ych cieknie . je郵i s� w miar� na wierzchu to wymiana jest banalna a wi瘯szo嗆 brok闚 ma standardowy wymiar .
C80 - 23 Pa� 2009, 06:25

Troch� ci篹ko wykona� zdj璚ia, pokrywa jest z這穎na. Ja jestem atechniczny, nie chc� samodzielnie rozbiera� czegokolwiek w silniku.

Ale wygl康a na to, 瞠 mam racj� i wymiana g這wicy z rozrz康em (a co za tym idzie tysi帷e do zap豉ty) w tym przypadku jest zb璠na. Nieprawda�?

JoeMix - 23 Pa� 2009, 08:12

Jak pisa貫m kable wymienia si� kompletami, jak w aucie masz 4 to 4 na raz w zestawie,,, (to samo z 鈍iecami - jak padnie jedna to si� wymienia wszystkie 4) i tak 瞠 wymienili ci 2 z 4 przewod闚 WN ju� kiepsko o nich 鈍iadczy - jest to wersja "oszcz璠na" naprawy.
jurek - 9 Lut 2010, 17:01

Lepiej p騧no ni� wcale.
Mo瞠 przyda si� komu� ta informacja.
Te� mam durateca. Przypuszczam, 瞠 na fordzie r闚nie� nie 軼i庵ali pokryw z silnika. Wi瘯szo嗆, a mo瞠 wszystkie za郵epki p造nu ch這dniczego wida� po 軼i庵ni璚iu filtra powietrza(przykrywa ca陰 g鏎� silnika)
Co do wycieku p造nu to powiem, 瞠 m鎩 silnik jest m這dszy o 3 lata, a 郵ady wycieku czyli bia造 osad widnieje przy ka盥ej za郵epce, a przy jednej by豉 zaskorupia豉 struga. Na pewno jest to wad� tych silnik闚, ale jak wida� z czasem same si� doszczelniaj�. Z tego co pami皻am to nie ma technicznych mo磧iwo軼i aby p造n m鏬� z tego kana逝 dosta� si� do oleju(chyba przez odkr璚on� 鈍iece zap這now� lub 幢e przykr璚on� pokryw� zaworow� ). Owszem przebicie kabli tak bo, jest to przestrze� miedzy pokrywami w豉郾ie na ich umiejscowienie.
Pokryw zaworowych nie mia貫m powodu odkr璚a�, wi璚 nie twierdz�, 瞠 na pewno tam nie ma za郵epek. lecz wstawienie ich w tym miejscu nie mia這by sensu :)