|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Stukanie na wolnym biegu
Mad_Maxs - 29 Paź 2009, 17:29 Temat postu: [MK3] Stukanie na wolnym biegu Witam
dzisiaj zauważyłem, że jak stoje na światłach na luzie, to słychać i czuć dziwne stukanie, jakby od silnika. dodam że krokowiec itp jest sprawdzony, falowań obrotów nie ma, a owe stukanie może być związane z obrotami.. gdy delikatnie dodam gazu to stukanie znika, gdy obroty spadną stukanie znowu się pojawia. Nie jest to jednolite stukanie. Czasami przy ruszaniu też czuć takie zwiększone stukanie i lekkie szarpanie, ale również nie występuje to zawsze
Opis może nie jest za dokładny, ale nie specjalnie wiem co jeszcze dodać. Czekam na ewentualne pytania i sugestie
MARIUSZ.B - 29 Paź 2009, 18:29
Coś się poluzowało, może być wiele rzeczy. Odpal silnik głowa pod maskę ewentualnie wejdź do kanału i szukaj. Może coś przy tłumiku może ta blacha nad kolektorem wydechowym. Dobrze jak ktoś będzie osłuchiwać silnik a druga osoba niech daje delikatnie gazu tak żeby owe stukanie pojawiało się i znikało.
romsped - 30 Paź 2009, 07:54
Niewiem czy to to samo ale w mocno przepracowanym silniku np 270000 tyś może wystąpić już jakiś luz na wale korbowym na sworzniach tłoków i przy obciążeniu nie słychać tego a na wolnych na światłach delikatnie sobie puka kojaże bo mam to samo gadałem z mechanikiem i moę coś takiego występować.
Niewiem czy przebieg który podałem jest adekwatny do objawów ale albo mam 170000 albo 270000 silnik jest szczelny i suchy odpala i jeździ już 60000 na lpg.
Recepta wymieniam olej co 12000 .
ps. mechanik to mój brat i niechce dla mnie źle który też ma fieste taką jak ja i ma to samo.
Mad_Maxs - 31 Paź 2009, 08:23
Mója fifi ma teoretycznie ok 205 tys., chociaz z tego co widziałem, cofnąć licznik to nie problem
romsped czy jest jakiś sposób na naprawę tego? no chyba że Twoim rozwiązaniem jest wspomniana wymiana oleju, tylko że ja na nowym oleju zrobiłem dopiero 600 km
btw, znajomy mówi że ten odgłos to wina niskich obrotów na wolnym biegu i że to normalne
cypis290 - 31 Paź 2009, 08:39
Stukanie jest takie głuche czy może metaliczne? Masz katalizator i tą puszkę do ogrzewania spalin znajdującą się przed?
MARIUSZ.B - 31 Paź 2009, 10:19
romsped napisał/a: | w mocno przepracowanym silniku np 270000 tyś może wystąpić już jakiś luz na wale korbowym na sworzniach tłoków i przy obciążeniu nie słychać tego a na wolnych na światłach delikatnie sobie puka |
To też na pewno ale skoro pojawiło się z dnia na dzień to może być jakaś błahostka.
Sprawdź też czy stukanie nie znika po wciśnięciu sprzęgła.
Mad_Maxs - 31 Paź 2009, 10:21
stukanie jest takie że je delikatnie czuć nogami na podłodze. Katalizator mam, ale puszka do ogrzewania spalin? tego nie wiem
MARIUSZ.B - 31 Paź 2009, 10:24
Może tłumik, katalizator czy rura gdzieś obija o podłogę.
Mad_Maxs - 31 Paź 2009, 13:53
znika po wciśnięciu sprzęgła
kazio-n - 31 Paź 2009, 13:59
Docisk sprzęgła prawdopodobnie.
Mad_Maxs - 31 Paź 2009, 14:00
jak z tym walczyć no i czy moge to zrobic sam czy lepiej dac mechanikowi?
MARIUSZ.B - 31 Paź 2009, 15:10
Mad_Maxs napisał/a: | znika po wciśnięciu sprzęgła |
To teraz masz dwie możliwości albo sprzęgło albo skrzynia. Dałbym sobie z tym spokój u mnie też tak stuka i się nie przejmuję tym. U mnie wina skrzyni, sprzęgło mam nowe.
Mad_Maxs - 31 Paź 2009, 15:33
właśnie też mi się wydaje że to wina skrzyni u mnie, chociaż moje sprzęgło już też nie jest pierwszej świeżości długo już jeździsz z takim stukaniem ?
MARIUSZ.B - 31 Paź 2009, 17:45
Mad_Maxs napisał/a: | długo już jeździsz z takim stukaniem ? |
Odkąd mam tą fiestę, czyli ponad rok.
Mad_Maxs - 31 Paź 2009, 18:48
Aha, no to w takim razie kamień z serca dzięki wielke dla wszystkich za pomoc
Wielkiłowczy - 1 Lis 2009, 01:15
u mnie tak był taki nieregularny stuk na wolnych obrotach jak się "wyłączał" jeden cylinder. A traci moc?
Mad_Maxs - 2 Lis 2009, 09:58
nie wydaje mi sie zeby tracił moc, ale w zasadzie to auto nigdy szalonej mocy nie miało, a jak bardzo odczuwalna powinna byc ta utrata mocy?
Delko - 2 Sty 2012, 20:48
Witam
ja mam taki problem
stuka i trzęsie gablota po wciśnięciu sprzęgła i wrzuceniu pierwszego biegu ???
Delko - 11 Sty 2012, 15:39
?????
Pietrekk - 11 Sty 2012, 15:57
No ja mam dokładnie to samo, skrzynia od XR2i właśnie taka jak u Ciebie, co jest, nie wiem, może sprzęgło się kończy. Wysoko Ci chwyta?
Radziu - 11 Sty 2012, 16:35
jak znika stukanie po wciśnięciu sprzęgła to może po prostu łożysko oporowe na sprzęgle się kończy
Pietrekk - 11 Sty 2012, 16:43
Stukanie znika jak wybijesz bieg, jest tak że stoisz na 1, na wciśniętym sprzęgle to klepie i tak jak by chciał ruszać bo szarpie.
Delko - 11 Sty 2012, 17:45
sprzęgło chwyta dosyć nisko
Kurde no co to może być a ty co latasz tak dalej
Pietrekk - 11 Sty 2012, 17:47
No ja dość długo tak jeżdżę w sumie, od czasu jak ją włożyłem chyba, no moje właśnie już wysoko. Chcę w najbliższym czasie wyciągnąć silnik i skrzynię i się przyjże jej.
Delko - 11 Sty 2012, 17:56
jest tak że stoję na 1, na wciśniętym sprzęgle to cos stuka i się telepię
dodam ze objawy nie są regularne
Pietrekk, daj znać jak będziesz wiedziała co to było.
Może ktoś z tym się już uporał ?
doniu - 11 Sty 2012, 18:51
Może rożne są objawy kończenia się sprzęgła ale jak mi sie kończyło to najmniejszych objawów nie było - no oczywiście poza objawem takim ze jak jechałem stałą prędkością i trzymałem tak samo gaz to co chwile mi przyspieszały i zwalniały obroty - poprostu ślizgało sie podczas normalnej bardzo delikatnej jazdy. A jak mechanik wymieniał to sie dziwił że dojechaliśmy do niego bo już sprzęgła nie było.
Z kolei miałem bardzie brzęczenie niż stukanie ale to wycziszenie czy izolacja miedzy rurą wydechową a podłogą mi sie darła.
Pietrekk - 11 Sty 2012, 19:06
A i dodam jeszcze że wystarczy czasem wybić bieg, wbić na nowo czy podjechać kawałek i efekt zanika
Delko - 11 Sty 2012, 21:41
Pietrekk napisał/a: | A i dodam jeszcze że wystarczy czasem wybić bieg, wbić na nowo czy podjechać kawałek i efekt zanika |
Dokładnie tak samo jest i umnię
BuMeL - 11 Sty 2012, 22:31
U mnie w essie efekt taki sam - pęknięta sprzężyna odśrodkowa.
Pietrekk - 11 Sty 2012, 22:32
Możesz coś jaśniej?
BuMeL - 11 Sty 2012, 22:35
Pietrekk - 11 Sty 2012, 22:39
A, czyli sprzęgło kaput
|
|