Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Stukanie na wolnym biegu

Mad_Maxs - 29 Paź 2009, 17:29
Temat postu: [MK3] Stukanie na wolnym biegu
Witam

dzisiaj zauważyłem, że jak stoje na światłach na luzie, to słychać i czuć dziwne stukanie, jakby od silnika. dodam że krokowiec itp jest sprawdzony, falowań obrotów nie ma, a owe stukanie może być związane z obrotami.. gdy delikatnie dodam gazu to stukanie znika, gdy obroty spadną stukanie znowu się pojawia. Nie jest to jednolite stukanie. Czasami przy ruszaniu też czuć takie zwiększone stukanie i lekkie szarpanie, ale również nie występuje to zawsze

Opis może nie jest za dokładny, ale nie specjalnie wiem co jeszcze dodać. Czekam na ewentualne pytania i sugestie :)

MARIUSZ.B - 29 Paź 2009, 18:29

Coś się poluzowało, może być wiele rzeczy. Odpal silnik głowa pod maskę ewentualnie wejdź do kanału i szukaj. Może coś przy tłumiku może ta blacha nad kolektorem wydechowym. Dobrze jak ktoś będzie osłuchiwać silnik a druga osoba niech daje delikatnie gazu tak żeby owe stukanie pojawiało się i znikało.
romsped - 30 Paź 2009, 07:54

Niewiem czy to to samo ale w mocno przepracowanym silniku np 270000 tyś może wystąpić już jakiś luz na wale korbowym na sworzniach tłoków i przy obciążeniu nie słychać tego a na wolnych na światłach delikatnie sobie puka kojaże bo mam to samo gadałem z mechanikiem i moę coś takiego występować.
Niewiem czy przebieg który podałem jest adekwatny do objawów ale albo mam 170000 albo 270000 silnik jest szczelny i suchy odpala i jeździ już 60000 na lpg.
Recepta wymieniam olej co 12000 .
ps. mechanik to mój brat i niechce dla mnie źle który też ma fieste taką jak ja i ma to samo.

Mad_Maxs - 31 Paź 2009, 08:23

Mója fifi ma teoretycznie ok 205 tys., chociaz z tego co widziałem, cofnąć licznik to nie problem :P

romsped czy jest jakiś sposób na naprawę tego? no chyba że Twoim rozwiązaniem jest wspomniana wymiana oleju, tylko że ja na nowym oleju zrobiłem dopiero 600 km :)

btw, znajomy mówi że ten odgłos to wina niskich obrotów na wolnym biegu i że to normalne

cypis290 - 31 Paź 2009, 08:39

Stukanie jest takie głuche czy może metaliczne? Masz katalizator i tą puszkę do ogrzewania spalin znajdującą się przed?
MARIUSZ.B - 31 Paź 2009, 10:19

romsped napisał/a:
w mocno przepracowanym silniku np 270000 tyś może wystąpić już jakiś luz na wale korbowym na sworzniach tłoków i przy obciążeniu nie słychać tego a na wolnych na światłach delikatnie sobie puka

To też na pewno ale skoro pojawiło się z dnia na dzień to może być jakaś błahostka.
Sprawdź też czy stukanie nie znika po wciśnięciu sprzęgła.

Mad_Maxs - 31 Paź 2009, 10:21

stukanie jest takie że je delikatnie czuć nogami na podłodze. Katalizator mam, ale puszka do ogrzewania spalin? tego nie wiem
MARIUSZ.B - 31 Paź 2009, 10:24

Może tłumik, katalizator czy rura gdzieś obija o podłogę.
Mad_Maxs - 31 Paź 2009, 13:53

znika po wciśnięciu sprzęgła
kazio-n - 31 Paź 2009, 13:59

Docisk sprzęgła prawdopodobnie.
Mad_Maxs - 31 Paź 2009, 14:00

jak z tym walczyć :) no i czy moge to zrobic sam czy lepiej dac mechanikowi?
MARIUSZ.B - 31 Paź 2009, 15:10

Mad_Maxs napisał/a:
znika po wciśnięciu sprzęgła

To teraz masz dwie możliwości albo sprzęgło albo skrzynia. Dałbym sobie z tym spokój u mnie też tak stuka i się nie przejmuję tym. U mnie wina skrzyni, sprzęgło mam nowe.

Mad_Maxs - 31 Paź 2009, 15:33

właśnie też mi się wydaje że to wina skrzyni u mnie, chociaż moje sprzęgło już też nie jest pierwszej świeżości :) długo już jeździsz z takim stukaniem ?
MARIUSZ.B - 31 Paź 2009, 17:45

Mad_Maxs napisał/a:
długo już jeździsz z takim stukaniem ?

Odkąd mam tą fiestę, czyli ponad rok.

Mad_Maxs - 31 Paź 2009, 18:48

Aha, no to w takim razie kamień z serca :) dzięki wielke dla wszystkich za pomoc :)
Wielkiłowczy - 1 Lis 2009, 01:15

u mnie tak był taki nieregularny stuk na wolnych obrotach jak się "wyłączał" jeden cylinder. A traci moc?
Mad_Maxs - 2 Lis 2009, 09:58

nie wydaje mi sie zeby tracił moc, ale w zasadzie to auto nigdy szalonej mocy nie miało, a jak bardzo odczuwalna powinna byc ta utrata mocy?
Delko - 2 Sty 2012, 20:48

Witam
ja mam taki problem
stuka i trzęsie gablota po wciśnięciu sprzęgła i wrzuceniu pierwszego biegu ???

Delko - 11 Sty 2012, 15:39

?????
Pietrekk - 11 Sty 2012, 15:57

No ja mam dokładnie to samo, skrzynia od XR2i właśnie taka jak u Ciebie, co jest, nie wiem, może sprzęgło się kończy. Wysoko Ci chwyta?
Radziu - 11 Sty 2012, 16:35

jak znika stukanie po wciśnięciu sprzęgła to może po prostu łożysko oporowe na sprzęgle się kończy
Pietrekk - 11 Sty 2012, 16:43

Stukanie znika jak wybijesz bieg, jest tak że stoisz na 1, na wciśniętym sprzęgle to klepie i tak jak by chciał ruszać bo szarpie.
Delko - 11 Sty 2012, 17:45

sprzęgło chwyta dosyć nisko
Kurde no co to może być a ty co latasz tak dalej

Pietrekk - 11 Sty 2012, 17:47

No ja dość długo tak jeżdżę w sumie, od czasu jak ją włożyłem chyba, no moje właśnie już wysoko. Chcę w najbliższym czasie wyciągnąć silnik i skrzynię i się przyjże jej.
Delko - 11 Sty 2012, 17:56

jest tak że stoję na 1, na wciśniętym sprzęgle to cos stuka i się telepię
dodam ze objawy nie są regularne
Pietrekk, daj znać jak będziesz wiedziała co to było.
Może ktoś z tym się już uporał ?

doniu - 11 Sty 2012, 18:51

Może rożne są objawy kończenia się sprzęgła ale jak mi sie kończyło to najmniejszych objawów nie było - no oczywiście poza objawem takim ze jak jechałem stałą prędkością i trzymałem tak samo gaz to co chwile mi przyspieszały i zwalniały obroty - poprostu ślizgało sie podczas normalnej bardzo delikatnej jazdy. A jak mechanik wymieniał to sie dziwił że dojechaliśmy do niego bo już sprzęgła nie było.
Z kolei miałem bardzie brzęczenie niż stukanie ale to wycziszenie czy izolacja miedzy rurą wydechową a podłogą mi sie darła.

Pietrekk - 11 Sty 2012, 19:06

A i dodam jeszcze że wystarczy czasem wybić bieg, wbić na nowo czy podjechać kawałek i efekt zanika
Delko - 11 Sty 2012, 21:41

Pietrekk napisał/a:
A i dodam jeszcze że wystarczy czasem wybić bieg, wbić na nowo czy podjechać kawałek i efekt zanika

Dokładnie tak samo jest i umnię ;-|

BuMeL - 11 Sty 2012, 22:31

U mnie w essie efekt taki sam - pęknięta sprzężyna odśrodkowa.
Pietrekk - 11 Sty 2012, 22:32

Możesz coś jaśniej? :)
BuMeL - 11 Sty 2012, 22:35

Pietrekk - 11 Sty 2012, 22:39

A, czyli sprzęgło kaput :)