Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Problem po wymianie nagrzewnicy i termostatu

Drako - 12 Lis 2009, 20:33
Temat postu: [MK3] Problem po wymianie nagrzewnicy i termostatu
Witam! 5 dni temu wzialem sie za wymiane nagrzewnicy w moim autku gdyz zbliza sie zima i przydaloby sie ogrzewanie :D do tej pory jezdzilem z kaluza pod nogami pasazera a o cieplym powietrzu moglem zapomniec.
Przy okazji postanowilem wymienic termostat, czujnik i co za tym idzie caly plyn w ukladzie chlodzenia... operacja przebiegla wzorowo i pochlonela przy okazji skrzyneczke piwka na 4 ;-)
Po wymianie kilka spostrzezen:

+ wkoncu dziala wskaznik temperatury
+ wkoncu mam cieplutko w samochodzie!!!!
+ kaluza pod nogami pasazera zniknela(mam nadzieje na dobre)

- zauwazylem natomiast duzy spadek mocy, na gazie i benzynie jednakowo
- dluzej musze czekac zanim przelaczy sie na gaz
- no i co dziwne, co chwile wlancza sie wentylator.... nawet jak dzisiaj bylem na zakupach to samochod stal 20min, odpalam a tu odrazu wentylator chodzi :yyy:

Panowie o co moze chodzic? skad ten spadek mocy?? dlaczego co chwile wlancza mi sie teraz wentylator? wczesniej tak nie bylo.

Dziekuje i pozdrawiam

MARIUSZ.B - 12 Lis 2009, 21:15

Drako napisał/a:
Panowie o co moze chodzic? skad ten spadek mocy?? dlaczego co chwile wlancza mi sie teraz wentylator? wczesniej tak nie bylo.

Podniosłeś temperaturę całego układu (poprzez wymianę termostatu), może termowłącznik wentylatora jest walnięty i za szybko załącza.

Drako - 12 Lis 2009, 22:10

a takie pytanie, czy jak odlacze wentylator i bede jezdzil na maksymalnym ogrzewaniu to czy nie zagrzeje sie mi silnik? czy dzialajacy ciagle wentylator moze byc powodem spadku mocy?
MARIUSZ.B - 12 Lis 2009, 22:24

Drako napisał/a:
takie pytanie, czy jak odlacze wentylator i bede jezdzil na maksymalnym ogrzewaniu to czy nie zagrzeje sie mi silnik?

W czasie jazdy się nie zagrzeje ale na postoju np. korek już może, masz wskaźnik temperatury jego musisz obserwować przy takich eksperymentach.
Drako napisał/a:
czy dzialajacy ciagle wentylator moze byc powodem spadku mocy?

Mało prawdopodobne, chyba żebyś miał słaby aku i występował by duży spadek mocy na wentylatorze. Wtedy duże obciążenie alternatora ale nie wiem czy coś takiego da się wyczuć ;-|

Drako - 13 Lis 2009, 14:54

Kurde wiec skad ten nagly spadek mocy? Dzisiaj jak wracalem z pracy to ciagnik wyprzedzalem 10 sekund ;-(
MARIUSZ.B - 13 Lis 2009, 17:41

Drako napisał/a:
Kurde wiec skad ten nagly spadek mocy? Dzisiaj jak wracalem z pracy to ciagnik wyprzedzalem 10 sekund

Popatrz dobrze pod maskę, nic tam nie namieszałeś nie ściągałeś czasem kabli WN i na przykład źle je założyłeś.

mateusz999 - 13 Lis 2009, 17:47

Jak by założył źle kable to by nie odpalił ;) sprawdź czy nie łapie w układ lewego powietrza
MARIUSZ.B - 13 Lis 2009, 18:28

mateusz999 napisał/a:
Jak by założył źle kable to by nie odpalił ;)

Odpali, odpali, jak się zamieni dwa środkowe to silnik normalnie chodzi ale czy moc spada tego nie wiem. Ale wszystkie możliwe wężyki i tak do sprawdzenia.

cypis290 - 13 Lis 2009, 18:40

Jaką temperaturę otwarcia ma termostat? Czujnik temperatury ten co daje sygnał na deskę czy ten podłączony pod komputer wymieniałeś?
Drako - 13 Lis 2009, 21:24

kurde nie pamietam juz temperatury otwarcia termostatu, jak znajde pudelko to powiem. Wymienialem czujnik co daje sygnal na deske...
MARIUSZ.B - 13 Lis 2009, 21:42

Drako napisał/a:
kurde nie pamietam juz temperatury otwarcia termostatu

To ja zgadnę 88°, bo taki zazwyczaj dają jak się powie "poproszę termostat do fiesty, rocznik... silnik..."

cypis290 - 14 Lis 2009, 15:16

Jaki kolor czujnika kupiłeś? Powinien być zielony, to bez znaczenia jeżeli chodzi o działanie wentylatora, ale ma znaczenie gdy odczytujesz temperaturę z deski. W jakim położeniu masz wskazówkę od temperatury, gdy włącza się wentylator?

[ Dodano: Sob Lis 14, 2009 15:20 ]
Robiłeś reset kompa po wymianie? Grzebałeś przy kabelkach ja bym zrobił reset. Układ chłodniczy dobrze masz odpowietrzony?

MARIUSZ.B - 14 Lis 2009, 17:11

cypis290 napisał/a:
Robiłeś reset kompa po wymianie? Grzebałeś przy kabelkach ja bym zrobił reset. Układ chłodniczy dobrze masz odpowietrzony?

Nic nie trzeba resetować i nic nie trzeba odpowietrzać.