|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Ocierają opony na zakręcie
Carnival TDi - 20 Lis 2009, 08:53 Temat postu: [MK3] Ocierają opony na zakręcie Hej. Manewrując po parkingu zauważyłem że jak skręcam maksymalnie i jadę ok 5km na godzinę to słyszę jak przednie opony ocierają o asfalt. Tak jakby jedno koło było więcej skręcone od drugiego. Z racji że mam nowe opony to trochę mi ich szkoda. Luzów na końcówkach kierowniczych nie mam. Zbieżność była nie dawno ustawiama. Na prostej drodze mi nie ściąga przy dużej prędkości. Słyszę poprostu ocieranie opon o asfalt. Ciśnienie też mam dobre w oponach.
JoeMix - 20 Lis 2009, 09:30 Temat postu: Re: Ocierają opony na zakręcie
Carnival TDi napisał/a: | Tak jakby jedno koło było więcej skręcone od drugiego. | Przyjmijmy że skręcasz w lewo i jedziesz dobie w koło, z racji ze auto ma pewna szerokość to lewe koło toczy się po mniejszym okręgu niż prawe tak? Dlatego są rożnie skręcone. Tak ma być.
bidżej - 20 Lis 2009, 10:57
moim zdaniem chodzi o zjawisko o które pytałem niedawno w HP - kładzenie zewnętrznego koła "od zakrętu" - guma wtedy dość mocno pracuje i to po prostu słychać
mikolaj_r - 20 Lis 2009, 20:57 Temat postu: Re: Ocierają opony na zakręcie
Carnival TDi napisał/a: | Hej. Manewrując po parkingu zauważyłem że jak skręcam maksymalnie i jadę ok 5km na godzinę to słyszę jak przednie opony ocierają o asfalt.
|
No ale co w tym dziwnego? Przecież jadą po asfalcie Sprecyzuj może dokładnie co masz na myśli
Carnival TDi napisał/a: |
Tak jakby jedno koło było więcej skręcone od drugiego. |
Tak na pewno jest. Poczytaj sobie o trapezie kierowniczym
|
|