Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK4] Sygnał wtrysku - gdzie się podpiąć?

PiotrK - 25 Lis 2009, 19:23
Temat postu: [MK4] Sygnał wtrysku - gdzie się podpiąć?
Witam.
Chcę wiedzieć co nieco o spalaniu chwilowym mojej Fiesty. Mówiąc krótko, myślę o czymś w rodzaju komputerka pokładowego. Na Allegro jest takie cuś http://allegro.pl/item823...wa_rewelka.html , więc montaż jest pewnie możliwy dla każdego silnika z elektrycznym wtryskiem, mam rację? Proszę o jakieś informacje jakie sygnały mogę dostać od jakiegoś sterownika silnika, które są potrzebne do obliczenia chwilowego spalania. Skąd je wyprowadzić?
Układ spróbuję sobie zrobić sam...

Pozdrawiam.

JoeMix - 25 Lis 2009, 19:57

Chwilowe spalanie obliczysz znając ilość paliwa jaka przelatuje przez wtryskiwacz(e) w jednostce czasu,,, a sygnał właśnie z wtryskiwacza się bierze.
Marcin - 25 Lis 2009, 20:20

PiotrK napisał/a:
Układ spróbuję sobie zrobić sam...

masz pełną dokumentację?

PiotrK - 25 Lis 2009, 20:37

Ok, rozumiem. A wiesz może gdzie dokładnie mogę dostać taki sygnał? Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o budowę silnika, więc wolę nie grzebać bezpośrednio przy wtryskiwaczach :D Najchętniej podłączyłbym się do jakiejś kostki sterującej, jest do niej łatwy dostęp? Gdzie ona dokładnie jest?

Marcin napisał/a:
masz pełną dokumentację?

No właśnie nie, dlatego o to wszystko pytam :D

Marcin - 25 Lis 2009, 20:42

sygnał do wtryskiwacza wziąłbym z wiązki przy kompie, bo po co ciągnąć kable z komory, tak samo od vss'a i pewnie i od cewki.

PiotrK napisał/a:
No właśnie nie, dlatego o to wszystko pytam :D

no to przegrzeb forum tego kolesia co to sprzedaje, bo chwile coś grzebałem i ponoć tam są wszystkie informacje, szukaj schematu do wersji z atmega32 i wersją oprogramowania 5.11 jeśli dobrze pamiętam. Jak znajdziesz to będziemy myśleć co dalej.

Może sam coś takiego zmajstruje, aczkolwiek na pewno nie na tak gigantycznej płytce jak w tamtym projekcie :-P

PiotrK - 25 Lis 2009, 21:33

Marcin napisał/a:
Może sam coś takiego zmajstruje, aczkolwiek na pewno nie na tak gigantycznej płytce jak w tamtym projekcie :-P

Dokładnie :D Gość, z tego co widzę, zaprojektował jedną płytkę uniwersalną pod Atmegę8 i wszystkie projekty na niej robi... ale nie o tym chciałem.

Z ciekawszych rzeczy znalazłem to http://rpacia.netcontrol....nstrukcja_k.zip , ale tam gość radzi podłączyć się właściwie bezpośrednio przy wtryskiwaczach. Szczerze mówiąc nie zajrzałem jeszcze pod maskę, Fieścina stoi u mechanika... Na razie zbieram tak na dziko informacje; w najbliższych dniach zajrzę i sprawdzę jak to wszystko wygląda.

Marcin - 25 Lis 2009, 21:44

jak będę miał schemat ideowy tego projektu to sam zaprojektuje druk, który będzie przynajmniej dwa razy mniejszy niż ten co on zrobił - szkoda materiału :-P
podłączenie raczej większego znaczenia nie ma czy przy wtrysku czy przy kompie - ten sam przewód.

PiotrK - 3 Gru 2009, 18:36

Chociaż jakiś postęp, znalazłem gniazdo komputera... xD Szukałem jego specyfikacji, ale niestety nici z tego. Wie ktoś może jakie tam są sygnały? Czy może wszystko jest cyfrowo i trzeba się podpiąć przez kompa ze specjalnym softem?
Jak z gniazda nic nie dostanę to będę musiał jeszcze bardziej rozbebeszyć osłonę... Więc na razie pytam się "po kolei" jak mogę to zrobić jak najmniej inwazyjnie.

Marcin - 3 Gru 2009, 19:03

znalazłeś pewnie gniazdo obd2, tam masz specjalny protokół i określony standard żeby się komunikować z kompem i odczytywać jego parametry.

Widząc jak się zabierasz za to nie wydaje mi się żebyś coś ulepił... ale może się myle.

PiotrK - 3 Gru 2009, 20:36

Marcin napisał/a:
Widząc jak się zabierasz za to nie wydaje mi się żebyś coś ulepił... ale może się myle.

Zabieram się jak się zabieram bo dopiero wczoraj dostałem auto z powrotem :D Czasu też nie mam za wiele więc lepię wolno.

Marcin - 3 Gru 2009, 20:39

to działaj konkretnie, a pomogę :)
PiotrK - 3 Gru 2009, 21:06

Ok, postaram się :D
Gdzie dokładnie jest komp? Słyszałem, że gdzieś za deską rozdzielczą, to prawda? Chyba, że całość jest tu http://www.youtube.com/watch?v=3gED-mKngT4 , ale z tego co widziałem jest tam tylko to gniazdo i pęk kabli. Wolałbym się gdzieś tam podpiąć, chyba łatwiej pociągnąć kable stamtąd gdzieś na zewnątrz niż z komory silnika. Podpięcie się bezpośrednio przy spryskiwaczach jest szczerze mówiąc dla mnie ostatecznością :D
A, i jeszcze chciałem spytać: czy w Mk4 jest czujnik liczący obroty kół? Mam na myśli jakiś hallotron albo kontaktron, którego impulsy szłyby do prędkościomierza. Chociaż skoro drogomierz jest analogowy, to pewnie jest linka... Mam rację?

Marcin - 3 Gru 2009, 21:20

olej kwestie podłączenia się pod instalacje, bo z tym nie ma problemu, zabierz się za wyszukanie dokumentacji urządzenia.
Jest vss, który w przypadku cyfrowego licznika odpowiada za wskazania prędkościomierza.

PiotrK - 3 Gru 2009, 21:26

Marcin napisał/a:
zabierz się za wyszukanie dokumentacji urządzenia.

Eee... jakiego urządzenia? Tak dla jasności powtórzę: układ chcę zrobić sam, od początku do końca, po swojemu i niekoniecznie musi umieć to co tamtego gościa. Ukradłem jedynie pomysł. Teraz podłączenie to właściwie mój główny problem :D
Może wygląda na to, że zabieram się do tego "od końca", ale chcę być pewny, że z dostaniem się do sygnałów nie będzie problemu.

edit: Jeszcze jedno. Czy ciśnienie we wtryskiwaczach jest stałe, czy też jest sterowane przez komputer, podobnie jak czas otwarcia wtryskiwaczy?

JoeMix - 3 Gru 2009, 22:52

Ciśnienie ustala regulator ciśnienia i powinno być stałe.

[ Dodano: Czw Gru 03, 2009 22:56 ]
Aha i druga sprawa - wiadomo ze każdy przewód ma 2 końce i jest dostępny w 2 rożnych miejscach,,, więc schemat i miernik w dłoń i wybadać które przewody we wtyczce przy kompie są od wtryskiwaczy :P