Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] Odłączenie przepływomierza i auto chodzi lepiej dlacze

marcinx00 - 30 Lis 2009, 20:27
Temat postu: [MK6] Odłączenie przepływomierza i auto chodzi lepiej dlacze
Koledzy po odłaczeniu przepływomierza a tak naprawdę "czujnika zasysanego powietrza" bo to u mnie wystepuje w 1.4 tdci silnik pracuje lepiej co prawda na zegarach wywala błąd zapala sie kontrolka ale nie ma paru objawów które z podpietym są

1 silnik na stabilne obroty na luzie ( a z podpiętym czasem te obroty wchodza z wolnych na 1000 i tak zostają)

2 nie czuć delikatnego żabkowania czyli przyspiesza zwalnia takie małe szarpania podczas jazdy

3 nie czuć przymulenia przy ok 2500 obr jak auto rozpędzam wolniutko a z podpietym jest to czuć

Czy moze ten czujnik byc tak uszkodzony zeby był temu wszystkiemu winny? dziwi mnie to bo niektórzy opisują ze po uszkodzeniu czujnika lub przepływomierza silnik wchodzi w tryb awaryjny lub nie odpala idt a u mnie tylko to co opisałem i co dziwne chyba równiej pracuje podczas jazdy.
Co o tym sądzicie ?
Pozdrawiam

JoeMix - 30 Lis 2009, 22:38

Zależy jak go odłączasz, jeśli tak że jest on podłączony ale nie mierzy tego co powinien bo dynda z boku to nie, ale jeśli go rozepniesz na wtyczce to sterownik prawie na pewno wejdzie w tryb awaryjny - jedne czujniki sa bardziej potrzebne od innych, jeśli ten jest jednym z tych mniej potrzebnych to komp bierze sobie jakieś tam wartości fabryczne i silnik jakoś tam chodzi,,,
marcinx00 - 5 Gru 2009, 13:27

odpinam go normalnie przy wtyczce i silnik nie wchodzi w tryb awaryjny jeździ normalnie tylko bład wywala dlatego zastanawiam sie czy on nie jest popsuty bo jak znów go podłacze to mam tzw. żabkowanie od ok 2500 obr
JoeMix - 5 Gru 2009, 14:40

Za każdym razem jak komputerowi zginie jakichś czujnik to wchodzi w tryb awaryjny (czyli inny niż normalny) a albo ignoruje brakujący czujnik albo bierze sobie wartości przybliżone zapisane w pamięci,,, to że jak odpinasz przepływke nie musi wskazywać na 100% awarie tego czujnika bo może być tak że jak Ty odpinasz 1 to komputer ignoruje kolejne 3 bo sygnał od nich bez sygnału od tego pierwszego jest bezużyteczny.
marcinx00 - 5 Gru 2009, 19:12

to jak sprawdzić czy to przepływka na 100% po jej odłączeniu nie ma żabkowania auta (szarpania) ale moze ona właśnie steruje innym czujnikiem który ma na to wpływ jak wspomniałeś może coś innego odłączać ? i sprawdzac czy to zaniknie