|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK4] Problem z prawa tylną pozycją i lampą cofania
Piotrek4x4 - 30 Lis 2009, 21:56 Temat postu: [MK4] Problem z prawa tylną pozycją i lampą cofania Hej mam taki mały problem z moją fieściną nie działa mi prawa tylna pozycja a z lewą wszystko jest ok, sprawdzałem bezpieczniki i żarówki i powinno działać no ale...... niestety nie chce, z światłem cofania jest to samo..... Może ktoś ma jakiś pomysł co można by na to poradzić..... a może ma schemat elektryczny okablowania fiestki to może by się udało coś na to poradzić...... Pozdr
arecki - 30 Lis 2009, 22:08
a masa jest dobra?
Piotrek4x4 - 30 Lis 2009, 22:21
arecki napisał/a: | a masa jest dobra? |
Tak jak najbardziej bo jest jedna do wszystkich żarówek a stop i kierunek działa....
JoeMix - 30 Lis 2009, 22:34
Może lampa popsuta, sprawdź na kostce próbnikiem czy jest napięcie...
Pawełos666 - 30 Lis 2009, 22:46
a do siedlec to nie laska podjechac?
Freeman - 30 Lis 2009, 23:01
A Ten znowu swoje.
arecki - 30 Lis 2009, 23:09
tak jak pisze JoeMix, albo coś z kostka albo płytka lampy
Pawełos666 - 30 Lis 2009, 23:19
Freeman napisał/a: | A Ten znowu swoje. |
bo to kawalek, zagadaj do mnie jakis schemat dam, a jak nie zdzialasz nic sam, to powiem gdzie podjechac, bedziesz mial do pokonania pare km
Piotrek4x4 - 1 Gru 2009, 15:06
Pawełos666 napisał/a: | a do siedlec to nie laska podjechac? |
Z łukowa do siedlec to nie problem tylko ze na codzień mieszkam i pracuje w wawie....
arecki - 1 Gru 2009, 16:47
Piotrek4x4 napisał/a: | na codzień mieszkam i pracuje w wawie.... |
to przyeżdzaj na spota
Piotrek4x4 - 1 Gru 2009, 19:14
arecki napisał/a: | Piotrek4x4 napisał/a: | na codzień mieszkam i pracuje w wawie.... |
to przyeżdzaj na spota |
no nie wiem nie wiem a kiedy i gdzie?????
arecki - 1 Gru 2009, 19:19
http://www.fiestaklubpols...3bc307a7#439876
śledź ten watek w niedziele 06.12 kolejny spot
Piotrek4x4 - 2 Gru 2009, 18:03
No i trochę dzisiaj podziałałem.... W końcu pozycja działa, trochę styku na kostce nie było i żarówka była spalona, ale lampa od wstecznego dalej nie działa choć nie wiem dlaczego bo jak zmierzyłem miernikiem to napięcie jest całe 12v ale żarówka o mocy 5w ledwo ale to ledwo się żarzyła...... Może ktoś ma jakiś pomysł albo powie mi jakiej mocy powinna być ta żarówka....
Pawełos666 - 2 Gru 2009, 19:57
wlacznik moze nie kontaktowac dobrze wstecznego jak juz wyrobiony to czyszczenie nie pomaga nowy rozwiazuje sprawe jak plus po wpakowaniu biegu jest caly czas to kwestia zlej masy w lampie
Piotrek4x4 - 2 Gru 2009, 23:12
Pawełos666 napisał/a: | wlacznik moze nie kontaktowac dobrze wstecznego jak juz wyrobiony to czyszczenie nie pomaga nowy rozwiazuje sprawe jak plus po wpakowaniu biegu jest caly czas to kwestia zlej masy w lampie |
Ale przecież tam masa jest jedna do wszystkich a reszta działa jak trzeba i czyściłem tam styki, a co do włącznika przy skrzyni to plus cały czas był...... A może być taka opcja że ten włącznik nie styka i daje nie taką moc jak trzeba..... ale chyba wtedy wtedy nie dawał by całych 12v.....
[ Dodano: Sro Gru 02, 2009 23:21 ]
A wie ktoś gdzie przy skrzyni jest ten włącznik.......
JoeMix - 2 Gru 2009, 23:24
Jak mierzyłeś te 12V - żarówka się świeciła? Bo jak nie to możliwie że miernik Ci pokazał 12V a jak żarówka się świeci to będzie możne 8V
Piotrek4x4 - 2 Gru 2009, 23:32
JoeMix napisał/a: | Jak mierzyłeś te 12V - żarówka się świeciła? Bo jak nie to możliwie że miernik Ci pokazał 12V a jak żarówka się świeci to będzie możne 8V |
Nie do końca wiem o co Ci chodzi, mierzyłem jak żarówka była wyjęta i pokazywało mi 12v, a jak włożyłem żarówkę to ledwo świeciła.....
JoeMix - 2 Gru 2009, 23:40
Czyli jak obwód dostał obciągnie to napięcie spadło - czyli coś gdzieś nie łączy to tak jakbyś wziął szlauch i delikatnie odkręcił wodę, zatkał koniec palcem (pomiar napięcia miernikiem) to po chwili by się zrobiło ciśnienie i byś stwierdził - jest woda pod ciśnieniem, a jak byś wsadził wąż do wiadra to by ledwo leciało,,, - ta tak do porównania w ogromnym przybliżeniu.
Piotrek4x4 - 2 Gru 2009, 23:50
Rozumie o co chodzi. czyli może być tak ze włącznik przy skrzyni nie do końca dobrze styka i dlatego żarówka tylko się żarzy......
Pawełos666 - 3 Gru 2009, 10:14
tak! jak po wrzuceniu biegu jest caly czas +12V wzgledem jakiejs dobrej masy pojazdu to wlacznik jest dobry, najczestsza jednak przyczyna sa zuzyte wlaczniki wstecznego w skrzyni jak potrzebujesz nowego to daj znac
kolego szukaj czegos takiego przy skrzyni:
przygotuj sobie kluczyk 22 wykrec i tam w srodku jest taka kuleczka ktora sie wciska w srodek i wyrabia, najlepiej kupic nowy, mozna zanurzyc w benzynie ale takie patenty na krotka mete bo to sie po prostu wyrabia, nowy przy plytszym wcisnieciu kulki bedzie wczesniej zwieral, jak potrzebujesz nowego to napisz do mnie, mozemy sie dogadac na miejscu albo wysle do warszawy
Piotrek4x4 - 3 Gru 2009, 15:04
Ok dzięki ale na razie to będzie musiało poczekać bo nie mam w wawie dostępu do kanału a na parkingu raczej nie dam rady.....
[ Dodano: Sro Gru 09, 2009 16:06 ]
No i zrobiłem wsteczne światło działa jak trzeba problem był z tym włącznikem przy skrzyni, narazie nie wymieniałem tylko go wyczyściłem ale jak znów padnie to już do wymiany....
zimzia - 9 Gru 2009, 21:40
Mam problem ze światłem cofania raz jest raz nie ma, włącznik mam taki
I chce sprawdzić czy uszkodzony jest włącznik czy przewód nie jest gdzieś przetarty. Może ma ktoś jakiś schemat tego ustrojstwa albo wie które styki a jest ich 4 należy zewrzce aby się żarówka zapaliła.
Pawełos666 - 10 Gru 2009, 12:19
pw
zimzia - 10 Gru 2009, 13:37
czujnik działa nie było styku na kostce co się wpina w włącznik światła cofania powyginałem styki i działa ciekawe jak długo
marian1984 - 9 Lut 2010, 15:56
czy ktos mi pomoze niewiem gdzie znajduje sie czujnik cofania???ford fiesta tdci 1.4 rok prod.2003.z gory dzienkuje za pomoc
Pawełos666 - 9 Lut 2010, 16:24
wiecej nie podpowiem, przy skrzyni zauwazysz go,tak wyglada od mk6 1.4tdci bywaja inne w mk5 ale kostka (gniazdo) jest trojkatne na dwa piny a nie kwadratowe tak jak na fotce powyzej
|
|