Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Kontrolka oleju

awerxx - 23 Gru 2009, 15:21
Temat postu: [MK3] Kontrolka oleju
Witam,
Od paru dni zauważyłem, że przy zapalaniu kontrolka oleju już się nie świeci - nieważne czy zimny czy ciepły . Zanim zabiorę się do sprawdzenia żarówki to jaka może być ewentualnie inna przyczyna?

Marcinowaty - 23 Gru 2009, 15:29

Żarówka-przewód-czujnik i masa.
Maki - 23 Gru 2009, 20:39

Najprościej zdejmij fajkę z czujnika i na zapłonie dotknij silnika jak się zaświeci to znaczy że czujnik jak nie to żarówka.
JoeMix - 23 Gru 2009, 21:04

Hmmm jak po włączeniu zapłonu nie zgłosiła by mi się kontrolka oleju (lub by nie zgasła po zapaleniu) a ja nie był bym w 100% pewny dlaczego tak sie dzieje to bym nie ryzykował jazdy, wystarczy kilkadziesiąt sekund z niesprawnym układem sparowania,,, ;-(
Mad_Maxs - 24 Gru 2009, 14:54

Szybszego sposobu niż ten, który podał Maki nie znajdziesz. Czujnik masz z tyłu silnika, jedyne wystające cudo z kabelkiem :P poniżej wrzucam Ci fote, bo sam się go kiedyś troche na szukałem :P

JoeMix - 27 Gru 2009, 08:47

Mad_Maxs, do góry nagami jest to zdjęcie, rzucający się w oczy czujnik wychodzący do góry w rzeczywistości jest wkręcony w spód kolektora i wychodzi do dołu :P
Mad_Maxs - 27 Gru 2009, 20:26

jasne że do góry nogami :P tak jak wcisnąłęm tam aparat tak zrobiłem i jakoś nigdy go nie odwróciłem ;) ale chyba po konstrukcji i fakcie z jak ułożony jest silnik można było się tego domyśleć :P
elmek13 - 27 Gru 2009, 21:49

Mad_Maxs, tutaj ludzie znają budowę silnia, auta i innych pierdół... ale są :nowe biszkopty" oni tego nie muszą wiedzieć... Na drugi raz obracaj fotki. :V:

Sama nazwa wskazuje, że jesteś szalony... weź pod uwagę, że nie wszyscy ( nie licząc, mnie. Wariat jakich mało)

Mad_Maxs - 27 Gru 2009, 22:58

Reupnąłem zdjęcie i teraz jest prawidłowa orientacja :D swoją drogą tam był taki charakterystyczny bagnet, który musi być raczej ku górze, co by się przy sprawdzaniu cały olej nie wylał :D no ale nie ważne ;) macie racje że tak będzie bezpieczniej i unikniemy dodatkowych pytań ;)
elmek13 - 27 Gru 2009, 23:11

Mad_Maxs napisał/a:
prawidłowa orientacja

Orientacja prawidłowa, wolę kobiety. :rotfl:

Mad_Maxs - 27 Gru 2009, 23:30

elmek13 napisał/a:
Mad_Maxs napisał/a:
prawidłowa orientacja

Orientacja prawidłowa, wolę kobiety. :rotfl:

"orientacja – położenie obiektu w obracalnym układzie współrzędnych w odniesieniu do ustalonego punktu i pozycji wyjściowej." :P starczy tego OT :P