|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Mechanika - [MK4] Sanki pod silnikiem 

speq - 29 Gru 2009,  15:59 Temat postu: [MK4] Sanki pod silnikiem Witam,

nadszedł czas na zakup i wymianę nieszczęsnych sanek pod silnikiem bo są skrzywione po stronie kierowcy i auto nie trzyma geometrii i wesoło zjada oponę.

Kupiłem już sanki na szrocie i ku mojemu zdziwieniu różnią się lekko wyglądem od tych, które mam zamontowane w samochodzie.

Ja mam w aucie takie: 

Kupiłem takie:

Różnica jest chyba tylko w lewym mocowaniu wahacza. Na tych sankach które kupiłem nie ma takiego przetłoczenia wychodzącego w przód, zresztą zaznaczyłem o co mi chodzi dokładnie.

Czy to jest jakiś problem? Gość na szrocie twierdzi, że zawieszenie było przez długi czas niezmieniane. Na allegro porównywałem i chyba innych różnic nie ma. Zakres czasowy sanek to 1996-2000 czy jakoś tak więc chyba będzie ok.

Dzięki wielkie za wszelkie odpowiedzi.
												 JoeMix - 29 Gru 2009,  16:13
  Wygląda tak samo tylko jak by dłuższa lub druga guma była założona,,, (ale to tak z obserwacji foto wnioskuję)
												 speq - 29 Gru 2009,  16:17
  To to co zaznczyłem jest z blachy   
												 JoeMix - 29 Gru 2009,  18:41
  To nie wiem,,,    
												 speq - 29 Gru 2009,  22:04
  Szkoda, może jednak znajdzie się ktoś kto zna oznaczenie części z serwisówki Forda.

Tak chyba będzie najprościej.

Pytanie dodatkowe:

Czy ford udostępnił strone serwisową dla użytkowników indywidualnych? Dla przykładu Citroen ma stronę serwisową na której udostępnia schematy i gdzie zapisane są symbole części z każdego miejsca w aucie.
												 Crick - 29 Gru 2009,  22:15
  Coś Cie to poratuje czy nie bardzo?

to jest w ogóle to?

Poprzecznica fachowo?
												 speq - 29 Gru 2009,  22:53
  Dzięki wielkie za ten schemat.

Widać na nim, że ten element, który mnie martwił jest dodatkową częścią (nr 19).

Masz może opis tego schematu? 

[ Dodano: Nie Sty 03, 2010 10:08 ]

Wszystko pięknie spasowało się i sanki są zamocowane na aucie.

Dorzucam fotkę zniszczonego mocowania wahacza:

zimzia - 3 Kwi 2011,  20:54
  Wie ktoś może czy można regulować ułożenie sanek ??
												 Marcin - 3 Kwi 2011,  21:03

| zimzia napisał/a: | 	 		  | Wie ktoś może czy można regulować ułożenie sanek ?? | 	  

raczej nie wydaje mi się, żeby były regulowane.
												 kuba87 - 3 Kwi 2011,  21:08
  sanek się nie reguluje...

po to są zeby były zamocowane do auta na sztywno i bez mozliwosci przemieszczenia się na srubach mocujących
												 zimzia - 3 Kwi 2011,  21:34
  to nie dobrze bo po założeniu większych felg zauważyłem że lewe kolo nie jest centralnie we wnęce nadkola. A wahacze wymieniane pół roku temu.
												 kuba87 - 3 Kwi 2011,  21:35
  to masz coś nie tak z zawieszeniem
												 Marcin - 7 Kwi 2011,  17:09
  z tego co nawinęło mi się w książce serwisowej to te sanki powinny być ustawione poprzez kołki ustawcze, wkładane w otwór, który zgrywa się z otworem w budzie.

| 

|