Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Nie działający prędkościomierz i kontrolki

siemoslaw - 7 Sty 2010, 19:50
Temat postu: [MK4] Nie działający prędkościomierz i kontrolki
witam mam pytanko

ostatnio nagle przestał działać mi prędkościomierz , i nie działa kontrolka swiatel mijania i "długich" . zatrzymala sie tez wskazowka zawartosci baku paliwa

macie jakis pomysl co z tym zrobic ?

Kod:
Proszę pamiętać o tagowaniu tematów.
- trzeci

luk-90 - 7 Sty 2010, 21:43

kontrolka świateł mijania nie mogła sie zepsuć, bo jej nigdy nie było w fiestach, przynajmniej mk3, a w mk4 nie wiem czy była :P . Co do pozostałego, to może kostak wypieła się z licznika z tyłu, skoro wszystko ci wysiadło, predkościomierz to mogła linka sie zerwać

PS. popraw tag na mk4, bo jest mk3

siemoslaw - 7 Sty 2010, 23:31

kostka chyba nie , bo kontrolki od ręcznego , akumulatora i oleju działaja .

generalnie znajomy mi cos tam grzebal bo szukal linki sprzegla , jak sie pozniej okazalo ktorej wcale nie ma bo jest wysprzęglik.
moze jak tam grzebal to cos ruszyl i sie odczepilo ale za bardzo nie wiem od czego zaczac

kontrolka od swiatel mijania ,mialem na mysli te zielona ktora swieci gdy sa wlaczone swiatla .

diodalodz - 8 Sty 2010, 02:00

no to jak szukał linki to pewno odpięła się linka prędkościomierza od zegarów , mogła zrobić zwarcie .
Marcin - 8 Sty 2010, 09:29

siemoslaw napisał/a:
kontrolka od swiatel mijania ,mialem na mysli te zielona ktora swieci gdy sa wlaczone swiatla .

nie ma takiej :-P

musisz dobrać się do licznika i sprawdzić to co koledzy wcześniej podpowiedzieli.

drjanusz - 9 Sty 2010, 08:49

Marcin, On pewnie ma na myśli podświetlenie licznika, a kostki są dwie-jedna mogła się wypiąć :fox:
siemoslaw - 9 Sty 2010, 10:43

chodzilo mi o kontrolki (lampki? ) tak jak na zdjeciu zaznaczylem

od swiateł długich swieci na niebiesko , od mijania na zielono

narazie zimno wiec nie chce mi sie grzebać , ale jak sie troche ociepli spojrze co tam mogło się wypiąć :)

polansky - 9 Sty 2010, 11:30

siemoslaw, w fiestach mk4 nigdy nie było kontrolki włączonych świateł mijania tudzież pozycyjnych.
Te co zaznaczyłeś to: lewa górna - światła drogowe(niebieska), prawa górna - świece żarowe-dla diesli (żółta), dolna - ABS(żółta)
Kontrolka świec powinna Ci się zapalać na parę sekund po przekręceniu kluczyka (przed odpaleniem silnika), ABS - o ile masz, zapala się też na chwilę i powinna zgasnąć po paru sekundach od odpalenia. Długie - to wiadomo jak włączysz długie światła :)

Marek - 9 Sty 2010, 11:43

U mnie w Mk4 w tym miejscu jest kontrolka hamulca ręcznego, ABS i świateł drogowych. I faktycznie zielonej kontrolki świateł mijania nie ma.
polansky - 9 Sty 2010, 11:48

Marek napisał/a:
U mnie w Mk4 w tym miejscu jest kontrolka hamulca ręcznego, ABS i świateł drogowych.

Bo pewnie masz obrotomierz jak ja i ręczny jest rzeczywiście tam gdzie mówisz :)
W wersji bez obrotka ręczny jest pod ikonką auta ( widać na zdjęciu wrzuconym przez siemoslawa )

Zresztą tu jest wszystko opisane (jak dobrze widzę, skany z oryginalnej instrukcji) i nie ma żadnej kontrolki od świateł mijania:

http://www.fiestaklubpols...s+kontrolek+mk4

siemoslaw - 9 Sty 2010, 14:43

dobra moze mi sie przysnilo...
ale zalozylbym sie o miesiac abstynencji ze ta kontrolka miedzy tą od świec a tą od swiateł długich swieci na zielono i ma znaczek swiatel mijania...

JoeMix - 9 Sty 2010, 14:44

zrób foto i zapodaj,,,
Marcin - 9 Sty 2010, 14:54

siemosław nie ma takiej opcji ;) coś Ci się przyśniło