|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Przewody WN stawiają opór
daro_zory - 10 Sty 2010, 12:16 Temat postu: [MK3] Przewody WN stawiają opór Witam. Od niedawna mam problem z odpaleniem Fiesty. Paliwo dochodzi na 100%, więc nie ma iskry. Jedyne co potrafiłem sam sprawdzić z elektryki to przewody WN. Z racji tego, że są to przewody, w których płynie prąd, powinny chyba przewodzić najlepiej jak tylko mogą. A tym czasem u mnie jeden przewód ma 7kΩ, drugi 8,5kΩ, trzeci bodajże 9kΩ a czwarty też coś koło tego. Co o tym sądzicie ? Kolega (elektryk), podobnie jak ja stwierdził, że te przewody powinny przewodzić, a nie dawać opór. Drugi kolega (mechanik) stwierdził, że to normalne i że te przewody muszą mieć opór. Nie rozumiem dlaczego, ale on jednak ma większe doświadczenie niż ja.
Kod: | Proszę pamiętać o tagowaniu tematów.
- trzeci |
JoeMix - 10 Sty 2010, 13:32
Rozbierałeś kiedyś przewód WN,,, w środku jest jak ołówek + taka siateczka by się nie rozleciało,,, czyli zupełnie inaczej niz w zwykłym kablu - musi mieć opór,,, druga sprawa zmień kable WN i świece na nowe i będziesz miał jeden problem mniej,,,
daro_zory - 10 Sty 2010, 13:35
Świece były wymieniane bodajże we wrześniu więc chyba wystarczą jedynie kable. Ile mogą kosztować ? Czy końcówka do rozdzielacza jest taka sama dla każdego auta ?
JoeMix - 10 Sty 2010, 13:37
Świeca kosztuje 7 zeta więc nie rób scen,, kable sa inne do każdego silnika,,,
daro_zory - 10 Sty 2010, 13:39
Jak byś miał 100zł w portfelu i auto na utrzymaniu to też byś wymieniał pół roczne świece ?
ivanek - 10 Sty 2010, 14:48
Jeśli na coś mnie nie stać to tego nie kupuje...
daro_zory - 10 Sty 2010, 14:50
No właśnie dlatego nie będę kupował świec A tak na poważnie to kasa była ale sie skończyła, teraz trzeba poszukać roboty...
Marcinowaty - 10 Sty 2010, 20:07
Mam kable Janmor za 60 zł już drugi rok prawie i nie ma problemów.
JoeMix - 10 Sty 2010, 22:01
Jak masz walnięte kable to od nich te półroczne świece też pewnie poleciały,,, to są części które pracują w parze o wypada wymienić w parze, tym bardziej jak pisałem - koszt niewielki, jak by sztuka kosztowała 120 to wtedy było by co rozmyślać ale 4x7 zeta,,, chce się jeździć trzeba płacić
daro_zory - 10 Sty 2010, 22:02
JoeMix napisał/a: | chce się jeździć trzeba płacić | Dopiero teraz zaczynam to rozumieć.
|
|