Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Skoki w wskazaniach obrotomierza

grzes7411 - 17 Sty 2010, 14:49
Temat postu: [MK3] Skoki w wskazaniach obrotomierza
Witam posiadam fieste 1.1 1990( gaznik Weber TLDM)moj problem jest nastepujacy podczas postoju na rozgrzanym takze zimnym silniku gdy mam wylaczone swiatla i wszyskie urzadzenia pobierajace prad obrotek pokazuje mi 900,950obr/min wydaje sie wporzadku nawet jak wlacze swiatla radio i ogrzewanie to te obroty zostaja zanizone nieznacznie tak powinien reagowac alternator w momencie wiekszego poboru pradu powinien trzoszke obroty zanizyc i tak sie dzieje.sytuacja sie zmienia w czasie jazdy z predkoscia powyzej 20km/h a mianowicie gdy jade z taka predkoscia i mam wylaczone swiatla radio ogrzewanie(jechalem tak dla sprawdzenia)to w momencie gdy wlacze te wszystkie urzadzenia to sie zaczyna szal obrotomierza a mianowicie obroty skacza z 2000obr/min do 3500obr/min w momencie gdy znow wylacze swiatla radio ogrzewanie to obroty spadaja do 2000obr/min przypominam ze jade z predkoscia 20km/h tak samo dzieje sie gdy jade 40,60,80 km/h!!!co jest tego przyczyna czy to wina alternatora?
szogoon - 17 Sty 2010, 15:17

sprecyzuj temat bo inaczej poleci ;)
JoeMix - 17 Sty 2010, 15:50

1) popraw temat
2) alternator nie zawyża ani nie zaniża obrotów
3) Skoro "zaczyna się szał obrotomierza" to tam trzeba szukac przyczyny, albo uszkodzony zegar, albo jakie¶ zwarcie w elektryce
4) To raczej nie wina alternatora - zdejmij z niego wtyczkę i się przekonasz,,,

grzes7411 - 17 Sty 2010, 16:32
Temat postu: odp
to co moze byc przyczyna takich skokow? dlaczego po wlaczeniu swiatel ogrzewania obrotek tak szaleje?wydaje mi sie ze gdyby to byla wina obrotka to wariowlby ciagle a nie tylko podczas wlanczania swiatel!!!co myslicie o tym?
JoeMix - 17 Sty 2010, 17:24

Podepnij sobie na jaki¶ czas voltommierz do akumulatora i sprawdĽ jak się zachowuje napięcie instalacji w chwili jak obrotek wariuje,,,