Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Problem z olejem, przedostawanie się benzyny

pab - 20 Sty 2010, 11:50
Temat postu: [MK3] Problem z olejem, przedostawanie się benzyny
mam problem z paliwem które leje się do oleju silnikowego, sprwdziłem pierścienie, pompkę i nadal przybywa stanu oleju, smochód jeździ bez zastrzeżeń nie zalewa świec jedyny mankament że gaśnie na wolnych obrotach. Może ktoś miał tkai dziwny przypdek i wie jak bezyna może dostawac się do oleju.

Kod:
Na przyszłość proszę pamiętać o tagowaniu tematów.
- trzeci

JoeMix - 20 Sty 2010, 13:41

Potwierdźmy - silnik gaźnikowy?
Marcinowaty - 20 Sty 2010, 14:09

Jaką masz pewność że pierścienie są w porządku. Sprawdź kompresje.
pab - 20 Sty 2010, 18:55

do JoeMix - tak gaźnikowy.
do Marcinowaty mam pewnośc bo sprawdziłem tłoki a przy okazji wymieniłem pierścienie chociaż stare nie były takie tragiczne, wymieniłem jeszczę pompkę paliwa. Samochód miał taki objaw że podczas jazdy zgasł i już nie odpalił , przy kolejnekj próbie zapalił ale wyżucił do filtra olej z bęzyną. poziom oleju był niemal dwókrotny W tej chwili jeździ ale ciągle stan oleju się zwiększa i nie wiem co robić.

JoeMix - 20 Sty 2010, 19:56

No to je3sli to na pewno paliwo do oleju się dostaje to raczej nie ma innej drogi jak przez pompkę paliwa lub komorę spalania - uszczelnienie tłoków (pierścienie) ewentualnie zawory ale to musiałby by być i zawory padnięte i uszczelniacze....
diodalodz - 21 Sty 2010, 02:51

JoeMix napisał/a:
ewentualnie zawory ale to musiałby by być i zawory padnięte i uszczelniacze....

tej drogi paliwo pokonać nie może :)
Ale tak jak pisał Joe bardzo często pada pompa paliwa i przelewa paliwo do oleju .
Inna przyczyna to zatonięcie pływaka bądź uszkodzenie zaworu iglicowego w gaźniku .
Paliwo przelewa się przez gaźnik do cylindrów i przez pierścienie ląduje w oleju. Nawet super sprawne tłoki i idealnymi pierścieniami i super ciasnym cylindrem puszczą paliwo do miski gdy silnik z jakiegoś powodu dostaje go zbyt dużo .
Ale ja po twoich postach szukał bym usterki w gaźniku bo te problemy z uruchomieniem na to wskazują .