|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - [MK3] Tankowanie do pełna.
Madam - 6 Mar 2010, 08:09 Temat postu: [MK3] Tankowanie do pełna. Mam głupie ? pytanie odnośnie tankowania paliwem.
Jak tankujecie auto do pełna to po pierwszym odbiciu pistoletu dystrybutora przerywacie czy dolewacie jeszcze coś paliwka.
Ja wczoraj dolewałem do drugiego odbicia i dobiłem jeszcze 1,5 litra paliwa.
Jaki jest zbiornik w fiestce 1.1i? Czytałem ze chyba 42 litry.
Miły - 6 Mar 2010, 08:18
tak 42 litry. a ja zawsze dolewam jeszcze do okrągłej sumy...
szczepan522 - 6 Mar 2010, 08:21
Również zawsze dolewam do maxa mam mentalną świadomość że dłużej pojeżdżę
JoeMix - 6 Mar 2010, 10:20
Paliwo się pieni więc pierwsze odbicie nie jest do pełna (choć są przypadki ze potrafi chlupnąć ze zbiornika) na każdej stacji będzie to trochę w innym miejscu "pełna",,, więc po chwili warto dolać jeszcze raz "do pełna" a potem sobie dociągnąć do pełnego litra lub sumy (zależy kto w czym liczy),,, pod sam korek nie warto lać bo może się nam wylać na zakręcie czy coś.
rufus295 - 6 Mar 2010, 10:45
Ja tam leję pod sam korek, wtedy wiem dokładnie jakie mam spalanie. Od pierwszego odbicia wchodzi jeszcze jakieś 2-2,3 litra.
Marcinowaty - 7 Mar 2010, 09:58
A mi nigdy nie weszło 42 litry chociaż tankuje praktycznie pusty zbiornik. (kiedyś paliwo skończyło się tuż przed stacja i wjechałem z rozpędu). Na ogół wchodzi 35-37 litrów.
Madam - 8 Mar 2010, 05:52
Padł mi CPP. Odłączyłem silniczek krokowy oraz wymontowałem CPP.
Okazało sie ze auto spaliło 7,7 l na 100km bez tych dwóch elementów. (tankowanie do pełna po przejechaniu 100km - wczesniej zbiornik był tez pelen)
Autem jeździ sie teraz źle bo nie ma wogole przyspieszenia. Rano muszę sam regulować gazem ssanie bo nie ma silniczka krokowego.
Teraz czeka mnie wydatek w postaci zakupu CPP.
Matis - 9 Mar 2010, 14:50
Ja jak tankuje służbowe auta to wlewam tak że nieraz przeleje
Miły - 9 Mar 2010, 15:02
Cytat: | Ja jak tankuje służbowe auta to wlewam tak że nieraz przeleje |
aż kiedyś ci ciśnienie bak rozsadzi...
Howser - 9 Mar 2010, 20:54
Ja zawsze tankuje do pełnej sumy jeszcze po odbiciu, i zazwyczaj dolewam jakieś 2-3 litry jeszcze... Ostatnio tankowałem już przy końcu rezerwy i weszło ponad 36 litrów. Żeby było śmieszniej to nigdy mi wskazówka nie dochodzi na maxa, ale za to rezerwa kończy sie jakieś pół centa poniżej czerwonej kreski
Orientuje się ktoś może ile litrów mieści cię w rezerwie? Bo mi jakoś na oko wychodzi ok 10litrów :yyy:
JoeMix - 9 Mar 2010, 21:07
Howser napisał/a: | Orientuje się ktoś może ile litrów mieści cię w rezerwie? | Norma jest 8 litrów,,, (ma wystarczyć na minimum 50km, bo co tyle są stacje na autostradzie)
Howser - 9 Mar 2010, 21:11
Dzięki
MARIUSZ.B - 9 Mar 2010, 22:19
Howser napisał/a: | Żeby było śmieszniej to nigdy mi wskazówka nie dochodzi na maxa, ale za to rezerwa kończy sie jakieś pół centa poniżej czerwonej kreski |
Zatankuj do pełna, zdejmij wskazówkę i załóż w odpowiedniej pozycji.
Też zawsze leję na full tak aby było widać paliwo i jeszcze nic mi nie rozsadziło.
Puff - 11 Mar 2010, 20:04
Pod korek leję zazwyczaj - jedno spojrzenie na wskazówkę i wiem ile mi +/- pali na setkę.
A tak w temacie...
JoeMix napisał/a: | (ma wystarczyć na minimum 50km, bo co tyle są stacje na autostradzie) |
Taaa, tak jak na A4 Wrocek-Katowice - po wyjechaniu z tego pierwszego przez +/- 150km nie zobaczysz ani jednej stacji - o czym radośnie informuje znak (aż jeden), jedynie w języku polskim (obcokrajowcy musieli być nieraz wniebowzięci...)
Freeman - 11 Mar 2010, 20:48
Co do pojemności zbiornika mogę zamieścić pismo Skoda Auto Polska w sprawie pojemności baku Skody Fabii po odbiciu pistoletu zmieścisz jeszcze od 7 do 10 litrów paliwa. Podejrzewam, że w Fieście będzie podobnie.
|
|