Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK3] Tankowanie do pełna.

Madam - 6 Mar 2010, 08:09
Temat postu: [MK3] Tankowanie do pełna.
Mam głupie ? pytanie odnośnie tankowania paliwem.

Jak tankujecie auto do pełna to po pierwszym odbiciu pistoletu dystrybutora przerywacie czy dolewacie jeszcze coś paliwka.

Ja wczoraj dolewałem do drugiego odbicia i dobiłem jeszcze 1,5 litra paliwa.

Jaki jest zbiornik w fiestce 1.1i? Czytałem ze chyba 42 litry.

Miły - 6 Mar 2010, 08:18

tak 42 litry. a ja zawsze dolewam jeszcze do okrągłej sumy...
szczepan522 - 6 Mar 2010, 08:21

Również zawsze dolewam do maxa :) mam mentalną świadomość że dłużej pojeżdżę :rotfl:
JoeMix - 6 Mar 2010, 10:20

Paliwo się pieni więc pierwsze odbicie nie jest do pełna (choć są przypadki ze potrafi chlupnąć ze zbiornika) na każdej stacji będzie to trochę w innym miejscu "pełna",,, więc po chwili warto dolać jeszcze raz "do pełna" a potem sobie dociągnąć do pełnego litra lub sumy (zależy kto w czym liczy),,, pod sam korek nie warto lać bo może się nam wylać na zakręcie czy coś.
rufus295 - 6 Mar 2010, 10:45

Ja tam leję pod sam korek, wtedy wiem dokładnie jakie mam spalanie. Od pierwszego odbicia wchodzi jeszcze jakieś 2-2,3 litra.
Marcinowaty - 7 Mar 2010, 09:58

A mi nigdy nie weszło 42 litry chociaż tankuje praktycznie pusty zbiornik. (kiedyś paliwo skończyło się tuż przed stacja i wjechałem z rozpędu). Na ogół wchodzi 35-37 litrów.
Madam - 8 Mar 2010, 05:52

Padł mi CPP. Odłączyłem silniczek krokowy oraz wymontowałem CPP.

Okazało sie ze auto spaliło 7,7 l na 100km bez tych dwóch elementów. (tankowanie do pełna po przejechaniu 100km - wczesniej zbiornik był tez pelen)

Autem jeździ sie teraz źle bo nie ma wogole przyspieszenia. Rano muszę sam regulować gazem ssanie bo nie ma silniczka krokowego.

Teraz czeka mnie wydatek w postaci zakupu CPP.

Matis - 9 Mar 2010, 14:50

Ja jak tankuje służbowe auta to wlewam tak że nieraz przeleje :)
Miły - 9 Mar 2010, 15:02

Cytat:
Ja jak tankuje służbowe auta to wlewam tak że nieraz przeleje :)

aż kiedyś ci ciśnienie bak rozsadzi...

Howser - 9 Mar 2010, 20:54

Ja zawsze tankuje do pełnej sumy jeszcze po odbiciu, i zazwyczaj dolewam jakieś 2-3 litry jeszcze... Ostatnio tankowałem już przy końcu rezerwy i weszło ponad 36 litrów. Żeby było śmieszniej to nigdy mi wskazówka nie dochodzi na maxa, ale za to rezerwa kończy sie jakieś pół centa poniżej czerwonej kreski :rotfl:

Orientuje się ktoś może ile litrów mieści cię w rezerwie? Bo mi jakoś na oko wychodzi ok 10litrów :yyy:

JoeMix - 9 Mar 2010, 21:07

Howser napisał/a:
Orientuje się ktoś może ile litrów mieści cię w rezerwie?
Norma jest 8 litrów,,, (ma wystarczyć na minimum 50km, bo co tyle są stacje na autostradzie)
Howser - 9 Mar 2010, 21:11

Dzięki :-)
MARIUSZ.B - 9 Mar 2010, 22:19

Howser napisał/a:
Żeby było śmieszniej to nigdy mi wskazówka nie dochodzi na maxa, ale za to rezerwa kończy sie jakieś pół centa poniżej czerwonej kreski

Zatankuj do pełna, zdejmij wskazówkę i załóż w odpowiedniej pozycji.

Też zawsze leję na full tak aby było widać paliwo i jeszcze nic mi nie rozsadziło.

Puff - 11 Mar 2010, 20:04

Pod korek leję zazwyczaj - jedno spojrzenie na wskazówkę i wiem ile mi +/- pali na setkę.

A tak w temacie...
JoeMix napisał/a:
(ma wystarczyć na minimum 50km, bo co tyle są stacje na autostradzie)

Taaa, tak jak na A4 Wrocek-Katowice - po wyjechaniu z tego pierwszego przez +/- 150km nie zobaczysz ani jednej stacji - o czym radośnie informuje znak (aż jeden), jedynie w języku polskim :boshe: (obcokrajowcy musieli być nieraz wniebowzięci...)

Freeman - 11 Mar 2010, 20:48

Co do pojemności zbiornika mogę zamieścić pismo Skoda Auto Polska w sprawie pojemności baku Skody Fabii po odbiciu pistoletu zmieścisz jeszcze od 7 do 10 litrów paliwa. Podejrzewam, że w Fieście będzie podobnie.