Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK5] Wyciek płynu od wspomagania

vasteq - 9 Mar 2010, 19:40
Temat postu: [MK5] Wyciek płynu od wspomagania
Witam
Wyciekł mi calkwicie płyn do wspomagania w MK5 1.8,TDI. Dolałem nowego, ale jest gdzieś nieszczelność. Samochód mam zamiar oddać do mechanika w Poznaniu, jednak gdy koszty okażą się zbyt duze chciałbym naprawić samochód w rodzinnej wiosce gdzie zapłacę znacznie mniej. Wioska jest jednak oddalona o 150km od Poznania, ale wieksza czesc trasy to proste autostrady jakieś (135km). Wiem że nie można jezdzic bez płynu, jednak zauwazyłem że pompa załącza się w momencie skrętu kierownicą. Moje pytanie brzmi jakie jest ryzyko uszkodzenia czegoś w samochodzie jesli będę jechał po prostej?

JoeMix - 9 Mar 2010, 19:52

Możesz spokojnie jeździć,,, najwyżej pompę i wspomaganie szlag trafi, ale skoro już nie działa to bez większego znaczenia na prowadzenie auta będzie,,,
vasteq - 9 Mar 2010, 19:59

wiem ze nie moge jezdzic - tylko interesuje mnie czy na prostej pompa sie zalacza?
pvzon - 9 Mar 2010, 20:04

pompa działa cały czas bo jest sterowana paskiem pk
JoeMix - 9 Mar 2010, 20:04

Pompa jest napędzana od paska,,, więc kręci się cały czas, jak nie ruszasz kierownicą to tylko nie działa wspomaganie, ale ciśnienie normalnie jest utrzymywane w układzie z tego co się orientuję,,, druga sprawa jadąc prosto kręcisz nieświadomie non stop kierownicą,,, ustaw sobie kierownice na sztywno i zobaczysz za zaraz będziesz na krawężniku lub na przeciwnym pasie ruchu,,, trzeba by zrzucić pasek z pompy i wtedy można jechać, ale nie wiem czy się w ogóle da, bo pewnie nie tylko wspomaganie jest na tym pasku,,,