Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] Ustawienia zapadek z zamku klapki wlewu paliwa

AccessX - 21 Mar 2010, 19:03
Temat postu: [MK6] Ustawienia zapadek z zamku klapki wlewu paliwa
Witam, posiada, Ford Fiesta rocznik 2008 (tzn buda z 2002 po liftingu). Utraciłem , cala klapke wlewu paliwa wraz z zamkiem. Zdobylem, taka klapke oraz ten ze zamek ktory byl w tej klapce (nie ukradlem! tylko kupilem na czesciach uzywanych :) ). I teraz problem. Kluczyk ten co mam do Forda wchodzi do srodka lecz nie moge go przekrecic. Dzwoniac po salonach Forda, okazalo sie ze trzeba ulozyc te zapadki w zamku pod kluczyk ktory posiadam. W salonie forda za ulozenie tych zapadek chca 150zl. Nowy zamek kosztuje 190zl, ale co z tego skoro dowiedzialem, sie ze bedzie on wyzerowany czyli poprostu nie ustawiony, i tak czy siak bede musial wylozyc 190 za zamek + 150 za ulozenie. A ze mam ten zamek, mam problem o ulozenie go pod kluczyk. Czy ktos moglby powiedziec, jak ustawic te zapadki, lub ma link do instrukcji jakies jak to zrobic. Albo zna kogos kolo Wadowic (woj. malopolskie 50km od krakowa na oko na poludnie), kto ustawi ten zamek taniej. Ale wolalbym opcje, ulozenia go samemu :) . Prosze o porade, i pozdrawiam wszystkich.
Marcinowaty - 22 Mar 2010, 11:24

Ja zrobiłem tak:
Wywaliłem zapadki z zamka wlewu paliwa i nie mam już problemu z otwieraniem wlewu, co było masakrą ostatnio. Minusem tego rozwiązania jest to że każdym fordowskim kluczykiem typu gwoźdź otworzysz wlew :hahaha:

Parzych - 22 Mar 2010, 11:47

Marcinowaty napisał/a:
Wywaliłem zapadki z zamka wlewu paliwa i nie mam już problemu z otwieraniem wlewu, co było masakrą ostatnio. Minusem tego rozwiązania jest to że każdym fordowskim kluczykiem typu gwoźdź otworzysz wlew
Jest to jakieś rozwiązanie, a nie każdy musi wiedzieć, że można klapkę otworzyć prawie wszystkim...
Przy okazji, Radek-Ford, możesz już poprawić w profilu model/rocznik na MK6 '08...

JoeMix - 22 Mar 2010, 12:14

Radek-Ford napisał/a:
Czy ktos moglby powiedziec, jak ustawic te zapadki, lub ma link do instrukcji jakies jak to zrobic
Podjedz do fachowca od kluczy albo do kliniki zamków to ci ustawią,,,
AccessX - 22 Mar 2010, 13:07

Wlasnie JoeMix, tu jest problem, ze jak sie mieszka na takim zadu... :) i brak wokol specjalisty to si zebrze na necie o poradniki jak to zrobic :) A ktos ma pomysl, moze na jakiej zasadzie to moze dzialac? JAk te zapadki itp?
balood - 6 Kwi 2010, 12:56

witam,

chciałem podłączyc pod ten temat jedno zapytanie czy zapadka to ten plastik na wkładce korka wlewu paliwa (http://www.ford-esklep.pl/index.php?products=product&prod_id=529&cat_id=301)? jeśli tak to czy mozna wymienić tylko ten plastik? ile taki plastik kosztuje i gdzie go mozna kupic?

pozdro
balood

Parzych - 6 Kwi 2010, 15:03

balood napisał/a:
zy zapadka to ten plastik na wkładce korka wlewu paliwa
Nie, zapadki siedzą w środku zamka, ten plastik jest "zamykaczem" klapki i nie ma nic wspólnego z samym kluczykiem...
balood - 6 Kwi 2010, 15:19

a da się taki "zamykacz" dokupić? jak tak to gdzie tego szukać? i jaka jest cena?
Parzych - 6 Kwi 2010, 16:26

Cytat:
a da się taki "zamykacz" dokupić?
Sam ten jęzor zamykający, to pewnie tylko na szrocie...