|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Szybkie pytanie na temat poboru prądu
BerciQ - 1 Kwi 2010, 20:15 Temat postu: [MK3] Szybkie pytanie na temat poboru prądu Cześć,
szybkie pytanko odnośnie pomiaru poboru prądu. Czy zwykłym miernikiem cyfrowym da rade zmierzyć czy trzeba mieć cęgi Dietza do tego?
O sposób pomiaru wiem, ale czy taki zwykły miernik cyfrowy się do tego nada.
Dzisiaj mierzyłem normalnym miernikiem i nawet na zakresie 2mA wychodziło 0,0
JoeMix - 1 Kwi 2010, 20:47
Co chcesz zmierzyć i JAK mierzyłeś?
diodalodz - 1 Kwi 2010, 20:59
to znaczy że nie omylnie przełączyłeś przewód na amperomierz . dla pomiarów mA musi zostać w gnieździe com i volt (chyba że jest oddzielne gniazdo opisane mA) .
wrzuć fotke miernika .
BerciQ - 1 Kwi 2010, 21:56
diodalodz napisał/a: | to znaczy że nie omylnie przełączyłeś przewód na amperomierz . dla pomiarów mA musi zostać w gnieździe com i volt (chyba że jest oddzielne gniazdo opisane mA) .
wrzuć fotke miernika . |
zmieniłem zakres, ale teraz faktycznie spojrzałem na miernik i amperomierz jest na oddzielnym gnieździe. Przeoczyłem ten drobny fakt, bo wcześniej szukałem stałego napięcia 12V pod centralny, potem zakres przełączyłem na mA, ale szczypce zostały w COM i Volt/Om .
Podstawowy błąd popełniłem
a chciałem zmierzyć ogólny pobór prądu z podłączoną centralką centralnego czy wszystko jest OK i jutro będe w stanie odpalić auto
A już jak jest temat, jaki pobór jest w normie? do 0.12A ? Czy 0,12mA ?
ivanek - 1 Kwi 2010, 22:44
A do ilu Amperów masz miernik ?
BerciQ - 1 Kwi 2010, 22:49
ivanek napisał/a: | A do ilu Amperów masz miernik ? |
do 20A, ale co to ma do rzeczy w określeniu max. dopuszczalnego poboru?
JoeMix - 1 Kwi 2010, 22:49
BerciQ napisał/a: | A już jak jest temat, jaki pobór jest w normie? | 0,02mA do 0,05mA jest w normie... jak masz coś włączone np. zegarek, alarm i tak dalej to plus te rzeczy.
BerciQ - 1 Kwi 2010, 22:57
a czy centralny zamek może coś pobierać? Oczywiście w stanie otwartym lub zamkniętym, a nie jak akurat otwiera/zamyka drzwi Chyba centralka centralnego do otwierania z pilota może pobierać też jakiś mały prąd?
ivanek - 2 Kwi 2010, 00:29
To ma do rzeczy że jak ja jakiś czas temu mierzyłem natężenie prądu które przekraczało 10A (a mulitimetr był do 10A) to przewody zaczynały mi się topić w rękach
JoeMix - 2 Kwi 2010, 07:50
BerciQ napisał/a: | Chyba centralka centralnego do otwierania z pilota może pobierać też jakiś mały prąd? | I na pewno pobiera,,,
diodalodz - 2 Kwi 2010, 10:24
60-100mA to jest max normalności
BerciQ - 2 Kwi 2010, 15:48
diodalodz napisał/a: | 60-100mA to jest max normalności |
dziekuje za inf.
|
|