Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] Ciśnienie w kołach, jedna osoba w aucie.

AccessX - 12 Kwi 2010, 17:20
Temat postu: [MK6] Ciśnienie w kołach, jedna osoba w aucie.
Witam, mam pytanie. Ile powinno wynieść ciśnienie w poszczególnych kołach optymalnie. Zaznaczam iż przeczytałem intrukcje, i jej nie rozumiem :) . A i dodam tyle że jeżdzę tylko ja (75KG nawiasem mówiąc) i od czasu do czasu sporadycznie ze mną jakaś osoba. Ale przeważnie sam. I tu moje pytanie. Ile powinno wynieść ciśnienie w kołach.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i proszę o odpowiedź(i).

pucio2 - 12 Kwi 2010, 17:28

Radek-Ford : przy takiej ekspoloatacji ciśnienie w kołach powinno wynosić tyle, ile zaleca producent auta dla jednej osoby, czyli po 2,2 w każdym kole.
Parzych - 12 Kwi 2010, 17:45

Radek-Ford napisał/a:
Zaznaczam iż przeczytałem intrukcje, i jej nie rozumiem
Radek, czego tu można nie rozumieć :?: Masz najprawdopodobniej kółka 14" z oponkami 175/65, to z przodu dla 1-3 osób nabijasz na 2,1 bara a z tyłu na 1,8 bara... Tak podaje instrukcja...
bidżej - 12 Kwi 2010, 20:11

a nie ma wlepki z tyłu klapki od paliwa? :fox:
WooYownik - 12 Kwi 2010, 20:26

Wlepka jest na słupku jak się otworzy drzwi kierowcy ... i tam jest wszystko ładnie rozpisane .. przynajmniej u mnie ...
AccessX - 12 Kwi 2010, 21:24

Okazało się że sprawdziłem sobie cisnienia, i w przednich kolach ,mam 1,8 bara a w tylnych 2,1 ;/ ... Zmienialem opony ostatnio i te cepy zle napompowali ;/ .....
pucio2 - 12 Kwi 2010, 21:43

Radek-Ford,
Radek-Ford napisał/a:
Zmienialem opony ostatnio i te cepy zle napompowali .....
Ale "te cepy" wykonały Ci pracę przy Twoim aucie...Mogłeś sam i nie pisałbyś takich inwektyw. :yes:
AccessX - 12 Kwi 2010, 21:49

Pucio2 :) Niestety zmiana opon, nie jest moją najlepsza stroną. W skrócie nie robiłem tego nigdy,a goście chyba powinni widzieć ile pompować. Czyż nie ? :) A pozatym, zmiana opon kosztowała troche, więc dobroczynnie tego nie robili. I wątpie by twój post był słuszny :)
pucio2 - 12 Kwi 2010, 21:55

Radek-Ford:
Radek-Ford napisał/a:
I wątpie by twój post był słuszny
Chcesz mieć rację - to ją masz; faktycznie, pomylili się tak znacząco, że aż SAM musiałeś to skorygować. :)
AccessX - 12 Kwi 2010, 22:00

Oj Pucio drażniący jesteś :) . Ale spokój.... Chodzi mi poprostu o to że auto było u nich, i skoro są fachowcami powinni to zrobić w sposób należyty a nie że trzeba dopompować kólka itp :) . Nie uważasz tego ? :) ...
pucio2 - 12 Kwi 2010, 22:03

Radek-Ford : sam jesteś drażniący...pomyśl może, ile takich kół przed Twoimi obskoczyli, bo nagle "sezon na letnie". Nie uważasz tego? A nawet, jak zapłaciłeś, to urażono Twoją dumę? Najmij się na 8 godzin do takiej pracy i sam oceń się wtedy, jak "tych cepów". :yes:
AccessX - 12 Kwi 2010, 22:06

Pucio mogli nawet obskoczyć tysiąc pięćset sto dziewiętset. Ale Pomysł w drugą strone, idziesz do serwisu wymienić jakąś część i co ? Sam też to zrobisz, ale lepiej udać się do fachowców tak ? TAK. Więć ja też mogłem zmienić opony itp ale poszedłem do fachowców, i źle napompowali. Nie wiem jaki masz tok rozumowania ale napewno nie jest normalny,. Pozdro.

Pucio: A nawet, jak zapłaciłeś, to urażono Twoją dumę?

Idziesz do Fachowca, płacisz za usługe ... to normalne nie ? Co tu ma duma do tego ? POomyśl troche Pucio, bo żal cię czytać...

pucio2 - 13 Kwi 2010, 07:38

Radek-Ford:
Radek-Ford napisał/a:
POomyśl troche Pucio, bo żal cię czytać...
I z wzajemnością, Kolego, i z wzajemnością... To tylko nie tak napompowane opony, jakby co.
Radek-Ford napisał/a:
. Ale Pomysł w drugą strone, idziesz do serwisu wymienić jakąś część i co ? Sam też to zrobisz, ale lepiej udać się do fachowców tak ? TAK. Więć ja też mogłem zmienić opony itp ale poszedłem do fachowców, i źle napompowali. Nie wiem jaki masz tok rozumowania ale napewno nie jest normalny,. Pozdro.
Za to Twój tok rozumowania jest typowo małopolski; wcześniej napisałeś, że o wymianie opom masz nikłe pojęcie, a przedmiotem Twojej frustracji jest zapłacenie za nie takie ustawienie ciśnień. Żal Cię czytać... :hahaha:
trzeci - 13 Kwi 2010, 07:58

Temat wyczerpany bo w kwestii ciśnienia w oponach dla danego modelu i rozmiaru opon, czarnej magii nie ma :)
A żeby ukrócić przepychanki słowne temat zamykam.
Pozdro ...