|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Silniki diesla - [MK4] Czy kończy się sprzegło ?
ramses123 - 15 Kwi 2010, 21:17 Temat postu: [MK4] Czy kończy się sprzegło ? Witam !
Mam pytanie
Moja fifi zaczyna świrować, gdy odpuszczam sprzęgło to auto szarpie, a gdy zmieniam bieg i dodaje gazu to silnik wchodzi na obroty a auto nie przyspiesza. Mogę to niwelować kiedy w odpowiednim stosunku trzymam sprzęgło do wciśniętego gazu przez chwile ... :(
Czy sprzęgło się kończy ? Można je jakoś wyregulować jeszcze ewentualnie ?
JoeMix - 15 Kwi 2010, 21:42
Jak się ślizga to można wymienić,,,
Parzych - 15 Kwi 2010, 23:35
JoeMix napisał/a: | Jak się ślizga to można wymienić,,, | Tyle że ramses123 nie pyta: czy można?, tylko: czy trzeba? A to zasadnicza różnica, JoeMix...
JoeMix - 16 Kwi 2010, 07:40
Nie wkleiłem cytatu,,, pytał czy można to jakoś jeszcze wyregulować, stąd moja odpowiedź że można wymienić,,, - wiadomo o co biega,,,
ramses123 - 16 Kwi 2010, 09:10
no ale się kończy czy nie ??
JoeMix - 16 Kwi 2010, 09:30
Spróbuj przypalić kapcia,,, jak się uda to pożyje, jak nie i silnik tylko zawyje to szykuj sie do wymiany,,,
ramses123 - 16 Kwi 2010, 20:51
na mokrym asfalcie się dało ;p na suchym łapie obroty i nie chce smażyć laka :(
kazio-n - 16 Kwi 2010, 20:57
No laczka typowego dla gości z BMW czy Mercedesa to nie przysmażysz, ale choć zapiszczeć przez 1m powinna
ramses123 - 16 Kwi 2010, 20:57
a no to tak, ale bardzo słabo ... :(
kazio-n - 16 Kwi 2010, 20:59
ramses123 napisał/a: | Moja fifi zaczyna świrować, gdy odpuszczam sprzęgło to auto szarpie, |
Tu można też podejrzewać poduszkę skrzyni
ramses123 - 16 Kwi 2010, 21:00
kazio-n napisał/a: |
Tu można też podejrzewać poduszkę skrzyni |
mógłbyś coś wiecej ....
JoeMix - 16 Kwi 2010, 22:17
ramses123 napisał/a: | na mokrym asfalcie się dało ;p na suchym łapie obroty i nie chce smażyć laka :( | No to powoli się szykuj do wymiany,,,
kazio-n - 16 Kwi 2010, 22:25
To już nie wiem, piszczą Ci gumy jak ze zrywu na asfalcie ruszasz czy nie ? Czy tylko zawyje i jedzie normalnie lub skacze żabką ?
kamil wolski - 16 Kwi 2010, 22:56
Ramzes, a nie śmierdzi ci czasami po takim ostrzejszym ruszeniu/przyśpieszeniu? Jeśli się faktycznie ślizga to obchodź się z nim jak z jajkiem, bo teraz to je łatwo zjarać do zera.
TSRules - 16 Kwi 2010, 22:59
a jak się kończy to przypadkiem nie zaczyna wysoko chwytać, dopiero przy końcu ?
kazio-n - 17 Kwi 2010, 12:40
TSRules napisał/a: | a jak się kończy to przypadkiem nie zaczyna wysoko chwytać, dopiero przy końcu ? |
Moim zdaniem to nie reguła
JoeMix - 17 Kwi 2010, 18:37
Sprzęgło może się ślizgać z rożnych powodów, od cieniutkiej tarczy, po walniętą sprężynę na zalaniu olejem kończąc,,,
ramses123 - 17 Kwi 2010, 19:09
nie śmierdzi, nie bierze wysoko, gumy nie piszczą silnik się wkręca na obroty ...
jak gwałtownie je puszczam to auto skacze żabką, w ogóle jak puszczam to muszę mega wolno i przytrzymywać nim gazu dodam ... moja dziewczyna już nie chce tym jeździć bo jej skacze :(
kamil wolski - 17 Kwi 2010, 19:49
Do warsztatu na oględziny sprzęgła. Na 100% coś z nim, wiecej przez internet się już nie dowiesz.
jajcyk - 29 Kwi 2010, 07:33
JoeMix napisał/a: | ramses123 napisał/a: | na mokrym asfalcie się dało ;p na suchym łapie obroty i nie chce smażyć laka :( | No to powoli się szykuj do wymiany,,, |
Dziwne, żeby przy 60 KM i niewielkim momencie "spalił gumę" . Sprzęgło nie składa się tylko z tarczy.Mogą to być też inne czynniki związane ze skrzynią biegów. Jeżeli tarcza by się kończyła, sprzęgło brało by na samym końcu - a z tego co czytam, tak nie jest. A to stało się tak nagle, czy raczej z małych szarpań, co raz większe ?
JoeMix - 29 Kwi 2010, 09:01
jajcyk napisał/a: | Dziwne, żeby przy 60 KM i niewielkim momencie "spalił gumę" | No tak, ale wtedy mu silnik nie będzie wył,,, tak? jajcyk napisał/a: | Jeżeli tarcza by się kończyła, sprzęgło brało by na samym końcu | Sprzęgło to nie tylko tarcza,,, tarcza może być gruba ale może być zaolejona i będzie się ślizgać,,, może sprężyna pękła i słabo dociska?
kamil wolski - 29 Kwi 2010, 09:10
jajcyk napisał/a: | JoeMix napisał/a: | ramses123 napisał/a: | na mokrym asfalcie się dało ;p na suchym łapie obroty i nie chce smażyć laka :( | No to powoli się szykuj do wymiany,,, |
Dziwne, żeby przy 60 KM i niewielkim momencie "spalił gumę" . Sprzęgło nie składa się tylko z tarczy.Mogą to być też inne czynniki związane ze skrzynią biegów. Jeżeli tarcza by się kończyła, sprzęgło brało by na samym końcu - a z tego co czytam, tak nie jest. A to stało się tak nagle, czy raczej z małych szarpań, co raz większe ? |
60 konne auto nawet benzynowe potrafi zapiszczec kolami, a co dopiero diesel o sporo wiekszym momencie. Ty swoim "Wersja: sport" nie możesz zapiszczeć kołami?
jajcyk - 29 Kwi 2010, 15:18
jajcyk napisał/a: | 60 konne auto nawet benzynowe potrafi zapiszczec kolami, a co dopiero diesel o sporo wiekszym momencie. Ty swoim "Wersja: sport" nie możesz zapiszczeć kołami? |
Skoro ty porównujesz Benzynę do diesla, to zapewne sporo wiesz o motoryzacji ?
Chyba benzyna lepiej wykorzystuje mieszankę ?
Kolega czepuś próbował spalić swoją 60 konną laczka - nie dało rady.
Ja swoim nie potrzebuję mielić oponami - mój ma jeździć
kamil wolski - 29 Kwi 2010, 17:00
jajcyk napisał/a: | Skoro ty porównujesz Benzynę do diesla, to zapewne sporo wiesz o motoryzacji ?
Chyba benzyna lepiej wykorzystuje mieszankę ?
Kolega czepuś próbował spalić swoją 60 konną laczka - nie dało rady.
Ja swoim nie potrzebuję mielić oponami - mój ma jeździć |
Skoro wiesz co to moment obrotowy to chyba nie muszę ci tłumaczyć że to głównie on odpowiada za 'umiejętność' palenia gumy i że diesel ma go więcej i w tym momencie 'lepsze wykorzystywanie mieszanki' możesz sobie między bajki wsadzić? Jakoś mi się nie chce wierzyć byś nigdy nie musiał uciekać np ze skrzyżowania unikając kolizji, każdemu się zdaża zapiszczeć kołami (nie palić gumę, to różnica). Ale kolejny temat w którym wiesz wszystko najlepiej i niech tak zostanie.
Reddi - 29 Kwi 2010, 17:29
w większości jeżeli masz takie objawy,że naciskasz gaz i a samochód wyje tzn obroty rosną a prędkość nie rośnie to sprzęgło się ślizga
możesz sprawdzić to w prosty sposób:
zaciągnij ręczny (mocno) wrzuć 2 bieg i powoli ruszaj (tzn puszczaj sprzęgło)- jeśli sprzęglo OK to silnik zgaśnie, jeśli sprzęgło się ślizga - obroty będą rosły a auto będzie stało w miejscu (a ruszanie z piskiem to metoda na spalenie a nie sprawdzenie sprzęgla)
ramses123 - 30 Kwi 2010, 17:47
z małych są co raz większe ...
|
|