|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Pod¶wietlanie zegarów - jakie żarówki?
kovalek - 18 Kwi 2010, 01:22 Temat postu: [MK3] Pod¶wietlanie zegarów - jakie żarówki? Ostatnio zauważyłem iż co¶ słabo mi ¶wiec± zegary. Zdj±łem plastikow± osłone i okazało się, że jedna z żarówek sie przepaliła. Co mnie zdziwiło to żarówki s± jakby pomalowane farb± na kolor niebieski - a pod¶wietlanie zegarów ma kolor zielony. Gdy wsadziłem zwykłe przezroczyste żarówki (które mi zostały ze starego licznika bez obrotka), to pod¶wietlanie jest bardzo jasne koloru żółtego (białego). W nocy nie da się jechać tak wali po oczach.
Byłem w jednym sklepie, który specjalizuje się w czę¶ciach do forda i sprzedawca powiedział mi że nigdy nie spotkał się z kolorowymi żarówkami do pod¶wietlania zegarów i ma jedynie przezroczyste żarówki po 16zł sztuka (oryginał motorcrafta). W innych sklepach motoryzacyjnych żarówek takich nie mieli, więc s± one widocznie jakie¶ nietypowe.
Prowizorycznie pomalowałem te żarówki zielonym mazakiem i jest w miare ok (zielone pod¶wietlenie, tylko trochę za jasne), ale nie wiem czy ten mazak nie wypłowieje i znów nie będzie ¶wiecić za jasno.
Jest jaka¶ szansa, że kupię takie pomalowane na niebiesko żarówki, czy muszę co¶ kombinować?
JoeMix - 18 Kwi 2010, 09:24
Kto¶ zrobił myka, wyłamał kolorowy (zielony) filtr i wsadził niebieskie żarówki, zmieniaj±c kolor pod¶wietlania na niebiesk± tandetę, żarówki w naturze wysteruj± w kolorze przeĽroczystym a 16 zeta to strasznie drogo,,, chyba że razem z oprawk±,,, na Allegro można kopić badziewiaste kolorowe żarówki,,,
kovalek - 18 Kwi 2010, 18:27
Cena 16zł to razem z oprawk± (nie da się wyj±ć żarówki z oprawki). Co ciekawe to mimo iż żarówki były pomalowane na niebiesko to pod¶wietlanie było zielone (takie ledwo widoczne, co nie przeszkadzało w nocy).
jackrzec - 18 Kwi 2010, 20:28
kovalek napisał/a: | nie da się wyj±ć żarówki z oprawki | Da się - trzeba trochę inwencji...
|
|