|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Jak sprawdzić czy idzie napięcie kablem do krokowca??
Hefas - 1 Maj 2010, 17:08 Temat postu: [MK3] Jak sprawdzić czy idzie napięcie kablem do krokowca?? Witam
Mam problem otóż nie wiem co mi padło krokowy czy może kable idące do niego. Chciałbym sprawdzić czy idzie wogóle jakieś napięcie do krokowca, i tu Moje pytanie jak sprawdzić czy przez kable wogóle płynie jakiś prąd?
tomi_1 - 16 Maj 2010, 21:27 Temat postu: odp należy wziąć miernik np metex
http://www.tradeport.on.c...x_m-3800_01.jpg
i sprawdzić
dwa kabelki aby sprawdzić czy jest napięcie należy jeden w kabel w com podłączyć
drugi w gniazdo V . Ustawić miernik na volty i sprawdzić.
bidżej - 16 Maj 2010, 21:39
do tego trzebaby się dobrać do kabli, a więc albo cięcie/dziurawienie izolacji lub uszczelnień wtyczki, albo rozbiórka wtyczki. po mojemu drugi sposób bardziej cywilizowany. schemat do krokowca i nawet opis rozbierania wtyczki masz opisany w odpowiednim FAQ
JoeMix - 16 Maj 2010, 21:50
Rozpinasz wtyczkę,,, są tam 4 przewody, 2 od silniczka, 2 od krańcówki,,, we wtyczce SILNICZKA omomierzem szukasz 2 przewodów na których zmienia się przejcie jak naciskasz na bolec silniczka - jak znajdziesz takie 2 przewody to będzie krańcówka, czyli wtedy we wtyczce INSTALACJI voltomierzem wpinasz się w pozostałe 2 przewody,,, jak zakręcisz silnikiem to powinno się pojawić napięcie +/-12V
jackrzec - 17 Maj 2010, 17:38
JoeMix napisał/a: | Rozpinasz wtyczkę,,, są tam 4 przewody, 2 od silniczka, 2 od krańcówki,,, we wtyczce SILNICZKA omomierzem szukasz 2 przewodów na których zmienia się przejcie jak naciskasz na bolec silniczka - jak znajdziesz takie 2 przewody to będzie krańcówka, czyli wtedy we wtyczce INSTALACJI voltomierzem wpinasz się w pozostałe 2 przewody,,, jak zakręcisz silnikiem to powinno się pojawić napięcie +/-12V |
To nie jest takie proste, bo silniczek nie jest bezpośrednio połączony z wtyczką - przechodzi jeszcze przez diody i omomierzem nie zawiele tu wskóra.
http://jackrzec.republika...chemat_krok.jpg
JoeMix - 17 Maj 2010, 19:01
jackrzec, No, on nie ma omomierzem sprawdzać silniczka, tylko ma namierzyć 2 przewody z krańcówki,,,
|
|