|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] ¦wiat³o cofania nie dzia³a
RiM - 22 Maj 2010, 09:29 Temat postu: [MK3] ¦wiat³o cofania nie dzia³a Witam!!
Mam nastêpuj±cy problem. ¦wiat³o cofania nie dzia³a w mojej fiescie mk3.
¯arówka jest dobra, bezpiecznik te¿.
Co mog³o siê staæ?? Chyba warto zmierzyæ miernikiem czy wogole dostaje napiêcia ¿arówka?
Czy mo¿e jest jaki¶ czujnik w skrzyni biegów gdy w³±cza siê wsteczny i on siê zepsu³??
Pozdrawiam i proszê o pomoc
Peedro - 22 Maj 2010, 10:41
RiM napisa³/a: | Czy mo¿e jest jaki¶ czujnik w skrzyni biegów gdy w³±cza siê wsteczny i on siê zepsu³??
|
tak, jest, i tam bym szuka³ przyczyny, mo¿e byæ nawet konektor tylko zsuniêty, b±d¼ za¶niedzia³o i nie ma styku.
RiM - 22 Maj 2010, 11:10
a czy ¿eby siê do niego dostaæ trzeba co¶ od ¶rodka bardziej rozkrêcaæ??
MARIUSZ.B - 22 Maj 2010, 12:04
Cytat: | a czy ¿eby siê do niego dostaæ trzeba co¶ od ¶rodka bardziej rozkrêcaæ?? |
Trzeba podnie¶æ maskê, zerkn±æ na skrzyniê biegów z przodu powinien do niej dochodziæ kabelek zdj±æ zobaczyæ w jakim jest stanie. Mo¿na go zewrzeæ i sprawdziæ czy ¶wiat³o cofania za¶wieci, oczywi¶cie na w³±czonym zap³onie.
RiM - 22 Maj 2010, 14:46
ok, dziekuje;)
EDIT:
Wiêc tak, zwar³em przewód tak jak mówili¶cie no i ¶wiat³o dzia³a wtedy. Piny na czujniku w skrzyni nie s± za¶niedzia³e(ogólnie ciê¿ki dostêp tam jest ¿eby zajrzeæ), co by wskazywa³o na zepsuty czujnik??
Czy wymiana takiego czujnika to wykrêcenie starego i wkrêcenie nowego(bo z tego co zauwa¿y³em da siê go wykrêciæ), czy co¶ jeszcze oraz ile kosztuje taki czujnik??
baca21 - 22 Maj 2010, 23:52
To i ja mam pytanie: mianowicie MK4 przy wrzucaniu wstecznego zapala siê lampa wstecznego po czym ga¶nie po sekundzie jak lewarek jest do koñca popchniêty? w mk4 jest czujnik ? mo¿e siê obluzowa³ czy jak?? czy innych przyczyn szukaæ? acha i w którym miejscu siê znajduje?
Pozdrawiam
JoeMix - 22 Maj 2010, 23:56
RiM napisa³/a: | Czy wymiana takiego czujnika to wykrêcenie starego i wkrêcenie nowego | Jak pamiêtam to czujnik jets na wysoko¶ci korka wlewowego, wiêc nawet olej nie powinien lecieæ jak go wykrêcisz,,,
MARIUSZ.B - 23 Maj 2010, 00:00
Kiedy¶ nalewa³em oleju tym czujnikiem
RiM - 23 Maj 2010, 12:21
dzieki wszystkim za pomoc, z tego co widze to na allegro tego czujnka nie ma, pozostaje tylko szrot??
MARIUSZ.B - 23 Maj 2010, 12:26
RiM napisa³/a: | pozostaje tylko szrot?? |
Albo ASO, na szrocie mog± nie koniecznie chcieæ sprzedaæ sam czujnik.
RiM - 24 Maj 2010, 17:12
w ASO niestety a¿ 110zl ^^ ale w zwyklym motoryzacyjnym ~45zl
portier - 24 Maj 2010, 17:47
w intercarsie najtanszy 35zl, wiec znajdziesz motoryzacyjny w ktorym dorwiesz taniej:)
|
|