Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] problem z rozgrzanym silnikiem.

pitv - 2 Cze 2010, 16:45
Temat postu: [MK3] problem z rozgrzanym silnikiem.
Witam. Mam pewien poważny problem, otóż: gdy odpalam na zimnym silniku i jadę na nim, wszystko jest ok. Jednak gdy dochodzi do odpowiedniej temperatury zaczynają się jaja. Najpierw zapala się kontrolka ciśnienia oleju, następnie auto traci moc, zaczyna klekotać, szarpać i nie przekroczy 3-4 tys. obrotów. Zdarza mu się zgasnąć wtedy na luzie. To klekotanie to podejrzewam wypadanie zapłonu. Z rury nie leca żadne kłęby dymu. Poziom oleju jest trochę za wysoki, ale to raczej nie jest przyczyną. Wyczyściłem świece, bo były od sadzy, przejechałem parę km, wykręciłem je i znów była na nich sadza.
JoeMix - 3 Cze 2010, 09:39

:hahaha: Nie no sorry ja nie wytrzymam,,, prawdą jest że mało kto czyta instrukcje obsługi,,, ale może chociaż coś kolego pamiętasz z egzaminu na prawo jazdy,,,

pitv napisał/a:
Najpierw zapala się kontrolka ciśnienia oleju
,,, najpierw, jakie najpierw, pierwsze i ostatnie powinno być, jakie 4 tyś z zapaloną kontrolką oleju? jak się zapala jakakolwiek czerwona kontrolka to expres kluczyk ze stacyjki,,, kontrolka się zapala bo spada ciśnienie oleju, brak ciśnienia oleju = brak smarowania, brak smarowania + głupota prowadzącego - zajechany silnik,,, :ok:
pitv - 3 Cze 2010, 11:47

Dzięki za pomoc... Raz mi się zdarzyło pojechać, ponieważ po zapaleniu się kontrolki było chwilę ok (więc pomyślałem, że czujnik jest walnięty), potem wystąpiły te objawy i samochód do domu pchałem..

Czy to może być wina pompy oleju?

pablon - 3 Cze 2010, 17:52

No niestety ale Joe ma racje, czerwona kontrolka równa sie zatrzymanie auta. Mądry polak po szkodzie. Możesz sprawdzic cisnienie oleju.