Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - si³ownik do klapy

scorpion69 - 3 Cze 2010, 18:57
Temat postu: si³ownik do klapy
jaki skok/kierunek/ ma si³ownik walcowy ten do klapy baga¿nika?
on tylko ci±gnie?

Mi³y - 3 Cze 2010, 19:01

wystarczy ci zwyk³y si³ownik slave z allegro do centralnego...
scorpion69 - 3 Cze 2010, 19:07

Mi³y napisa³/a:
wystarczy ci zwyk³y si³ownik slave z allegro do centralnego...

a jak jest róznica pomiêdzy master/slave?

jackrzec - 3 Cze 2010, 19:12

Master dzia³a te¿ na pchanie/ci±gniêcie g³owicy - ma w ¶rodku mikrostyki które powoduj± ¿e pokazuje czy jest zamkniêty czy otwarty (i mo¿e wtedy sterowaæ innymi si³ownikami). Master ma sens w przypadku zamka w drzwiach, bo jak zamykasz kluczykiem, to wie ¿e zamykasz i przekazuje napiêcie równie¿ na drugi si³ownik i automatycznie zamyka drugie drzwi (lub otwiera - zale¿y co robisz). Slave jest si³ownikiem tylko wykonawczym i jest pozbawiony owych mikrostyków - dzia³a wtedy jak mu ka¿esz (czyli podasz napiêcie). Sama nazwa Master - g³ówny, w³adca, Slave - podw³adny/wykonawca.
scorpion69 - 3 Cze 2010, 19:23

jackrzec napisa³/a:
Master dzia³a te¿ na pchanie/ci±gniêcie g³owicy - ma w ¶rodku mikrostyki które powoduj± ¿e pokazuje czy jest zamkniêty czy otwarty (i mo¿e wtedy sterowaæ innymi si³ownikami). Master ma sens w przypadku zamka w drzwiach, bo jak zamykasz kluczykiem, to wie ¿e zamykasz i przekazuje napiêcie równie¿ na drugi si³ownik i automatycznie zamyka drugie drzwi (lub otwiera - zale¿y co robisz). Slave jest si³ownikiem tylko wykonawczym i jest pozbawiony owych mikrostyków - dzia³a wtedy jak mu ka¿esz (czyli podasz napiêcie). Sama nazwa Master - g³ówny, w³adca, Slave - podw³adny/wykonawca.

czyli SLAVE i pcha i ci±gnie? :ok: :brawo:
a ten walcowy to pcha czy ci±gnie?

jackrzec - 3 Cze 2010, 19:31

scorpion69 napisa³/a:
czyli SLAVE i pcha i ci±gnie? :ok: :brawo:
a ten walcowy to pcha czy ci±gnie?
Slave czy master - bez ró¿nicy - oba pchaj± czy ci±gn±. Co do walcowego, to najczê¶ciej ci±gn±, ale to zale¿y od konstrukcji, bo niektóre ze sta³ym bolcem (a nie link±) mog± te¿ pchaæ.
Mi³y - 3 Cze 2010, 20:00

ale po co ci pchanie? jak poci±gnie to sprê¿yna zamka odci±gnie zamek i si³ownik s powrotem...
scorpion69 - 3 Cze 2010, 20:58

Mi³y napisa³/a:
ale po co ci pchanie? jak poci±gnie to sprê¿yna zamka odci±gnie zamek i si³ownik s powrotem...

a ten si³ek Slave jak poci±gnie to jak wróci spowrotem?

Mi³y - 3 Cze 2010, 21:06

spê¿yna w zamku... zauwa¿, ¿e jak kluczykiem otworzysz baga¿nik to kluczyk ci wraca... bo sprê¿yna go cofa... a si³ownik bêdzie przyczepiony do prêta od zamka wiêc wróci... ja mam slave i dzia³a...
scorpion69 - 3 Cze 2010, 21:14

Mi³y napisa³/a:
spê¿yna w zamku... zauwa¿, ¿e jak kluczykiem otworzysz baga¿nik to kluczyk ci wraca... bo sprê¿yna go cofa... a si³ownik bêdzie przyczepiony do prêta od zamka wiêc wróci... ja mam slave i dzia³a...

wiêc tak popróbuje, dziêki.

ps. a jak to teraz zgraæ do pilota od c.z.? w centralce alarmu (która steruje c.z.) mam dodatkowy kana³ AUX-->po naci¶niêciu przycisku C w pilocie na tym przewodzie(schemat) pojawia siê minus. si³ek Slave ma 2 przewody niebieski i zielony, który po³±cyæ z przewodem AUX?

JoeMix - 4 Cze 2010, 16:04

Skoro w alarmie pojawia Ci siê MINUS, to ten minus ci±gniesz do si³ownika, drugi przewód z si³ownika pod³±czasz np. do lampki baga¿nika lub gdziekolwiek indziej gdzie jest +12V non stop... po pod³±czeniu naciskasz guzik na pilocie, jak si³ownik zamiast siê schowaæ siê wypchnie, to trzeba kable si³ownika miejscami zamieniæ i tyle,,,