Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK3] Zawieszenie: Różnice w wahaczach

Wujek-Kajtek - 10 Cze 2010, 12:03
Temat postu: [MK3] Zawieszenie: Różnice w wahaczach
Co prawda już był taki temat, ale nic z niego nie wynikało, oprócz zamieszania.
Chciałbym ustalić jakie są różnice między wahaczami w rocznikach od 89 do 94 i od 94 do 95.
Chociażby przeszukując allegro widzi się większość wahaczy przeznaczonych do Fiesta/Courier od 94. Ewentualnie bywają też 89-92. Wskazywane są również wahacze do wersji ze wspomaganiem i bez wspomagania.
Czy ktoś ogarnia ten temat i byłby w stanie udzielić fachowej wypowiedzi?

Szczególnie interesuje mnie temat różnic między wersjami ze wspomą i bez, bo chciałbym zamontować wspomaganie, ale może się to minąć nieco z terminem wymiany wahaczy.

Wiem tylko tyle, że były wersje z dwoma i trzema nitami przy sworzniu, ale w poprzednim temacie ( Tym ) nie było zgodności do do długości.

Przy okazji prosiłbym też o podanie nazw firm, których wahacze warto zamontować (tylko nie koniecznie kosmicznie drogich).

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

cypis290 - 10 Cze 2010, 12:49

Wczoraj montowałem wahacze w swojej fieście, wersja ze wspomaganiem. Różnica pomiędzy wersją z wspomaganiem a bez polega na różnej średnicy sworzni, u mnie było to 17 mm, w wersji bez wspomagania jest 16,5 mm. Jeżeli chodzi o marki wahaczy to lemforder (najwyższa półka) ok 250 zł szt., febi 125zł, polcar-podobno tureckie całkiem niezłej jakości 80 zł, delphi 116 zł. Ceny podałem z jednego sklepu w mojej okolicy.
jackrzec - 10 Cze 2010, 19:17

cypis290 jest na odwrót - w mk3,5 w wersji ze wspomaganiem jest 16,5 mm, a w zwykłej wersji jest 17 mm. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby zmienić zwrotnice.Wujek-Kajtek odpowiadając na Twoje pytanie to ogólnie jest tak:

roczniki 89 -93 są na dwa nity, a w rocznikach 94-95 są na trzy nity ale dwa rodzaje różniące się sworzniami tak jak napisane to jest wyżej.

cypis290 - 11 Cze 2010, 09:51

jackrzec, najwyraźniej miałem zmieniane zwrotnice bo u mnie jest 17
:-P

Marcinowaty - 11 Cze 2010, 20:09

Najlepiej pomierzyć stare i kupić na wzór.
jackrzec - 11 Cze 2010, 20:33

Marcinowaty napisał/a:
Najlepiej pomierzyć stare i kupić na wzór.
Dokładnie, bo można strzelić babola (jak ja) i zwrotnica poszła w piz..u!
Wujek-Kajtek - 12 Cze 2010, 11:43

Ale wynika z tego, że przy montażu wspomy trzeba też zwrotnice zmienić.
jackrzec - 12 Cze 2010, 21:02

Wujek-Kajtek napisał/a:
Ale wynika z tego, że przy montażu wspomy trzeba też zwrotnice zmienić.
Nie trzeba - ja założyłem do tych co miałem i już 4 lata działa.
Wujek-Kajtek - 13 Cze 2010, 23:15

Aha. Cóż, jak będzie kasos i czasos, to będziemy dłubać :)