Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Klimatyzacja

VxXxRyBaxXxV - 16 Cze 2010, 12:40
Temat postu: [MK4] Klimatyzacja
Witam. Moja fiesta posiada klimatyzację, lecz nie była włączona ani razu (została sprowadzona 4 lata temu) Czy będzie ona sprawna? Czy trzeba się liczyć z wymianą jakiś części? Pozdrawiam
bidżej - 16 Cze 2010, 12:42

myślę, że ciężko będzie znaleźć tu kogoś, kto podjedzie do Inowrocławia specjalnie żeby wcisnąć guzik i sprawdzić...
VxXxRyBaxXxV - 16 Cze 2010, 12:49

Bardzo śmieszne... Z tego co wiem to jeśli wcisnę ten guzik, dopiero wtedy może się coś stać :] Chodzi mi o to czy jeżeli nie była używana, to czy są szanse aby była sprawna. Bo szkoda wyrzucać kase na odgrzybienie, nabicie itp. jak coś jest nie sprawne.
bidżej - 16 Cze 2010, 12:52

może zadziała, a może nie zadziała (brak czynnika, zacięta/zatarta sprężarka, nieszczelne przewody, przerwa w wiązce czy co tam jeszcze). spróbujesz, to się dowiesz. wciskając ten guzik nie wysadzisz auta w powietrze.
VxXxRyBaxXxV - 16 Cze 2010, 12:57

No tak, ale przecież nie będzie miała smarowania i wtedy można zatrzeć sprężarke.
Marcin - 16 Cze 2010, 16:38

jak nie włączysz to sie nie dowiesz, jak nie będzie czynnika chłodzącego to nie będzie chłodziła albo się w ogóle nie włączy, dla bezpieczeństwa możesz nasłuchiwać sprężarkę jakby się jakieś dziwne dzwięki z niej wydobywały. Ogólnie jak jest szczelna to będzie działać, a na odległość i przez neta nikt Ci nie powie czy coś działa czy nie.
VxXxRyBaxXxV - 16 Cze 2010, 19:28

No rozumiem, że tak to mi nikt nic nie powie. Ale są szanse,że jest sprawna. Zobaczymy :)
Dziękuje i pozdawiam

zimzia - 17 Cze 2010, 22:09

jeżeli nie ma czynnika to się nie włączy bo są czujniki ciśnienia, wiec nie powinno się nic stać, jeśli jest odpowiednie ciśnienie w przewodach to powinna zdziałać ale co się wtedy stanie nie mam pojęcia

a propos dzisiaj nabiłem klimę tez miałem obawy czy po takiej długiej przerwie będzie działać ale hula jak trza :luzik: 120zl nabicie + 78zl odgrzybienie takie ceny w mojej miejscowości

VxXxRyBaxXxV - 18 Cze 2010, 12:23

Musze zobaczyć ceny u mnie :-P Mam nadzieję,że moja też będzie działała :) Myślałam,że to więcej kosztuje, ale nie jest tak strasznie. Dzięki :-P
zimzia - 15 Lip 2010, 16:14

Mam pytanie jak jest włączona klima czy normalna rzeczą jest jak się wciśnie gwałtownie pedał gazu to wyłącza się wiatrak ??
Puff - 17 Lip 2010, 00:54

zimzia napisał/a:
Mam pytanie jak jest włączona klima czy normalna rzeczą jest jak się wciśnie gwałtownie pedał gazu to wyłącza się wiatrak ??

Na to może mieć wpływ nie tyle pedał gazu, co obroty silnika przed i po jego wciśnięciu :)

zimzia - 17 Lip 2010, 08:06

Pufcio napisał/a:

Na to może mieć wpływ nie tyle pedał gazu, co obroty silnika przed i po jego wciśnięciu :)

no tak ale czy to normalne? bo np: wyprzedzam dodaje gazu wiatrak się wyłącza i czuć takie szarpniecie

Marcin - 17 Lip 2010, 11:47

zimzia napisał/a:
bo np: wyprzedzam dodaje gazu wiatrak się wyłącza i czuć takie szarpniecie

tzn. że jedziesz i wiesz czy masz włączony wentylator czy nie :fox: szarpnięcie jest od włączenia/wyłączenia sprężarki

rafantek - 17 Lip 2010, 12:08

zimzia napisał/a:

Jeśli mowa o wiatraku na chłodnicy, to istnieje taka możliwość, klimatyzacja ma tzw tryb WOT, który skutkuje wyłączeniem kompresora przy maksymalnym wciśnięciu gazu, być może ze również i wiatraków gdyż i one sa sterowane przez sterownik silnika.

zimzia - 17 Lip 2010, 19:29

rafantek napisał/a:

Jeśli mowa o wiatraku na chłodnicy, to istnieje taka możliwość, klimatyzacja ma tzw tryb WOT, który skutkuje wyłączeniem kompresora przy maksymalnym wciśnięciu gazu, być może ze również i wiatraków gdyż i one sa sterowane przez sterownik silnika.

mówisz maksymalnych u nie przy 3 tys się to dzieje, czy ktoś kto ma mk4 tez tak ma ?? bo nie wiem czy się wybierać do warsztatu

Puff - 17 Lip 2010, 19:31

U mnie podobnie - 3krpm, czasami trochę więcej i klima jest "odcinana" :)
zimzia - 17 Lip 2010, 20:00

ok dzięki
Marcin - 17 Lip 2010, 22:25

Prędzej wydaje mi się, że klima wyłącza się przy wyższych prędkościach obrotowych silnika, bo wtedy szybciej osiąga graniczne ciśnienie w układzie niż przy niższych prędkościach obrotowych, to jest prosty układ bez dodatkowych sterowników, które miał by śledzić co się dzieje w koło.
zimzia - 29 Lip 2010, 18:49

okazało się że czujnik ciśnienia jest uszkodzony ten przy filtrze kabinowym kompresor pochodzi 3 sekundy wyłączy się na 2 i tak w kolko (wcześniej tego nie było), czy demontaż czujnika wiąże się z ulotnieniem czynnika chłodzącego do atmosfery ??
Krzysiekkk - 30 Lip 2010, 10:46

zimzia napisał/a:
czy demontaż czujnika wiąże się z ulotnieniem czynnika chłodzącego do atmosfery ??

tak